X

De GP prognose van o.a. Iwan van der Valk & TattlerMX!

Ons virtuele preview-café draait op volle toeren. We zetten de countdown naar Qatar verder met de volgende lading gasten! Geven deze keer hun prognose: Iwan van der Valk (beken van TV!), Herman Zijerveld van TMV, Paul Spek van TattlerMX, Frederik Van Eeckhoven van Vepix en mxmag. Tot slot laten we ook Tom Jacobs nog aan het woord.

——————-

Iwan van der Valk, MXGP commentator Eurosport, hoofdredacteur Nieuwsmotor.nl en testmotor.nl

Top 3 eindstand MXGP? 1. Tim Gajser, 2. Jeffrey Herlings, 3. Tony Cairoli
“In alle eerlijkheid denk ik dat het voor Tony wel héél lastig wordt, maar ik zou het wel gaaf vinden als hij er toch weer bij zit. Gajser is de Terminator, die lijkt niet te stoppen. En Herlings heeft dit jaar zijn blessure nu maar eens voor in het jaar gepakt, maar is daarna onhoudbaar.

Beste laaglander MXGP? Sorry, ik gok toch op Jeffrey. Alhoewel ik vooral ook heel veel verwacht van Jeremy van Horebeek. Het moet hem nu toch eens lukken een heel seizoen blessurevrij te blijven?

Verrassing van het jaar? Jordi Tixier heeft een rottijd achter de rug maar beschikt over zoveel talent. Als het hem lukt het hele seizoen heel te blijven kan hij mijn top-3 wel eens flink in de war schoppen.

Teleurstelling van het jaar? Ik ben alleen maar teleurgesteld als iemand zich blesseert, nooit omdat het niet goed genoeg gaat. Die gasten moeten zoveel geven, wie ben ik dan om teleurgesteld te zijn over prestaties?

Top 3 eindstand MX2? 1. Pauls Jonass, 2. Thomas Covington, 3. Jorge Prado
Jonass wordt door Marc de Reuver getraind. Als ik Pauls niet op 1 zet heb ik een probleem 😉 Stiekem blijf ik Covington een gave gast vinden, hij zou eens wat stabieler moeten worden, dan kan het echt. En bij Prado wordt het alles of niks. Ik hoop op alles.

Beste laaglander MX2? Brent Vandoninck heeft het allemaal. Moet er nu toch eens uitkomen. Ik zeg Brent.

Verrassing/doorbraak? Geen verrassing, wel een doorbraak: Jorge Prado. Wat een bizar talent heeft dat ventje.

2017 is het laatste jaar van zijn Kawa contract voor Jordi Tixier

Teleurstelling van het jaar? Zoals gezegd, dat kan alleen door een blessure. Het zou me niet verbazen als ook dat juist Jorge Prado overkomt, de druk is natuurlijk wel heel erg hoog en dan gebeurt er nog wel eens wat.

——————————

Herman Zijerveld, algemeen manager TMV

Top 3 eindstand in MXGP? 1. Tony Cairoli, 2. Tim Gajser, 3. Jeffrey Herlings

Beste laaglander MXGP?
Jeffrey Herlings

Verrassing/doorbraak van het jaar? Glenn Coldenhoff

Teleurstelling van het jaar? Kevin Strijbos

Top 3 eindstand in MX2? 1. Pauls Jonass, 2. Jeremy Seewer, 3. Julien Lieber

Beste laaglander MX2? Brian Bogers

Verrassing van het jaar? Brian Bogers

Teleurstelling van het jaar? Davy Pootjes

Naar welke GP kijk je het meest uit, en waarom?  “Assen! Allicht zijn de kaarten dan nog nèt niet geschud.”

Glenn Coldenhoff gaat zijn derde MXGP seizoen in. Maakt hij de sprong naar de top-5?

——————-

Paul Spek, oprichter en hoofdredacteur TattlerMX.nl

Top 3 eindstand in MXGP? 1. Jeffrey Herlings, 2. Tony Cairoli, 3. Tim Gajser

Beste laaglander MXGP? Jeffrey Herlings!

Verrassing/doorbraak van het jaar? Dat zou Jasikonis weleens kunnen gaan worden.

Teleurstelling van het jaar? Ik hoop dat Ken me ongelijk gaat bewijzen maar ik ben bang dat De Dycker weinig bijzonders meer gaat laten zien.

Top 3 eindstand in MX2? 1. Pauls Jonass, 2. Jeremy Seewer, 3. Benoit Paturel

Beste laaglander MX2? “Lastig… Ik denk dat Van Doninck en Bogers allebei voor het podium kunnen gaan rijden. Als Nederlander kies ik dan uiteindelijk toch voor Bogers.”

Verrassing van het jaar? Waarschijnlijk krijgen we met zo’n deelnemersveld verschillende uitschieters maar ik heb er wel vertrouwen in dat Samuele Bernardini wat mooie resultaten neer gaat zetten.

Teleurstelling van het jaar? Thomas Covington

Naar welke GP kijk je het meest uit, en waarom?  “Uiteraard kijk ik het meest uit naar Valkenswaard! Dat is de eerste GP waar ik bij kan zijn dit jaar en met zoveel sterke Nederlanders aan de start moet het daar wel een feestje gaan worden.”

Samuele Bernardini, altijd goed voor leven in de brouwerij!

——————-
Tom Jacobs, ex marketing manager 24MX, ex persverantwoordelijke, ex TV-commentator, ex journalist… Nu voltijds waarzegger!

Top 3 eindstand MXGP? 1. Tony Cairoli, 2. Evgeny Bobryshev, 3. Romain Febvre
Zo’n top 3 met asterisken schijnt niet te mogen! Wat een ellendige vraag. Misschien pakt Herlings misschien wel in zijn eerste MXGP jaar meteen de meeste reekszeges? Voor de wereldtitel zie ik ‘m nog niet meedoen dit jaar, althans niet tot het einde. Over het hele seizoen gezien hebben de rijders die de kleine kwaaltjes goed overleven, zichzelf kunnen doseren én al eens een tikje geluk hebben bij een valpartij meer dan één streep voor. Een Max Nagl, Jeffrey Herlings of Gautier Paulin zouden zowel bij verzekeringsmakelaars als bookmakers moeilijk liggen omwille van de voorgenoemde redenen.

Beste laaglander MXGP? Jeffrey Herlings

Verrassing van het jaar? Is het gek om Cairoli te noemen? Rijders worden wel eens te vaak vroeg afgeschreven. Ik denk dat hij weer héél ver kan komen. Aan de andere kant is dat niks nieuws natuurlijk in zijn geval! Als ik een echte verrasing moet noemen, behalve Jasikonis dan, ga ik voor Jordi Tixier. Het is een erg bepalend jaar voor hem, maar ik denk dat hij sterk genoeg is.In 2015 kreeg hij erg veel tegenwind. Zelf in z’n eigen huis en toch pakte Jordi na een mindere seizoensstart nog de wereldtitel.”

Teleurstelling van het jaar? Gautier Paulin

Top 3 eindstand MX2? 1. Jorge Prado, 2. Jeremy Seewer, 3. Benoit Paturel

Beste laaglander MX2? Brent Van Doninck

Verrassing/doorbraak? Alvin Östlund. Ik hoop ook dat Davy Pootjes eindelijk kan laten zien wat hij in zijn mars heeft.

Teleurstelling van het jaar? Samuele Bernardini

Favoriete GP? “Magic Maggiora. Ik kom er graag, een absoluut unieke baan met veel sfeer en een mooie accommodatie. De tifosi zijn zo fanatiek dat ze er niet om malen om kilometers te wandelen tot de omloop. Zelfs als het regent, dondert of bliksemt blijven ze manhaftig staan (ok, je kan er ook niet zo makkelijk weg! Ze schreeuwen en toeteren zich een ongeluk voor Lupino, Bernardini, Cervellin en natuurlijk voor de grote Cairoli zelf. Ook Assen behoort tot mijn favoriete wedstrijden. Ik vind het wel iets hebben. En een Franse GP is altijd een grote feest: vive Ernée!”

Alvin Östlund de derde Kema-Yamaha rijder, maar geen nummer 3!

———————————

Frederik Van Eeckhoven, journalist en fotograaf mxmag

Top 3 eindstand in MXGP? 1. Tony Cairoli, 2. Tim Gajser, 3. Romain Febvre
“Ik heb het gevoel dat dit Cairoli zijn jaar nog eens gaat worden. Hij ging erg erg hard in de Italiaanse kampioenschappen en heeft ook een gezonde portie agressie. Vorig jaar heeft de KTM piloot volgens mij constant achterop gehinkt door zijn armblessure van 2015. Het gaat een episch duel worden met Tim Gajser. Die jongen heeft bakken talent, heeft met HRC ook een hele mooie structuur rond hem. Romain Febvre gaat altijd dicht bij zijn, maar net niet goed genoeg zijn vrees ik. Grote verrassing, geen Herlings in mijn top-3. Herlings gaat zonder twijfel GP’s winnen… Maar ook héél veel GP’s niet starten. Het is al van 2012 geleden dat Herlings een seizoen blessurevrij heeft kunnen afwerken. Dat terwijl hij zelfs op bepaalde moment helemaal 0 druk meer had… Iets wat ze in de MXGP genadeloos afstraffen.

Beste laaglander MXGP? “Jeremy Van Horebeek gaat het hoogste eindigen in de eindstand. Maar Desalle zal de Belgische vlag doen waaien op één van de GP’s. Van Horebeek is het type piloot dat er elk jaar weer opnieuw staat en knappe resultaten neerzet. Het lijkt er ook op dat hij een productieve winter achter de rug heeft en er helemaal klaar voor is. Desalle is zowat hetzelfde verhaal als Herlings. Ook al sinds 2013 geleden dat hij een seizoen heeft kunnen uitrijden zonder 1 GP te missen.”

Verrassing/doorbraak van het jaar? “Arminas Jasikonis. Vorig jaar kwam er erg veel kritiek op het feit dat hij Ben Townley mocht gaan vervangen bij het fabrieks Suzuki team. Hij was zijn zitje niet waard werd er luidkeels geroepen. Kritiek die ik niet begreep gezien zijn constante progressie doorheen zijn tijd in België/Duitsland en zijn jonge leeftijd. In de zand GP’s heeft hij zijn kunnen al laten zien. Ik denk dat hij samen met Everts en het ganse team ook op de hardere banen progressie heeft gemaakt. Als fabriekspiloot op een nieuwe motor verwacht ik hem ook meer voorin bij de starts en zie ik hem in staat mooie dingen te laten zien.”

Teleurstelling van het jaar? “Het is moeilijk deze vraag op voorhand te beantwoorden. Maar feit is dat er piloten bij zijn die een dagje ouder worden en van bijna volledig fabrieksmateriaal naar quasi privémoeten stappen. Dit is nooit gemakkelijk, maar ook geen schande als ze hiermee plaatsen moeten inleveren t.o.v. de voorgaande jaren. In sport is er één constante; die van komen en gaan.”

Top 3 eindstand in MX2? 1. Benoit Paturel, 2. Pauls Jonass, 3. Jeremy Seewer
“Met het vertrek van Herlings uit de MX2 klasse zullen we hopelijk een héél open kampioenschap krijgen. Toch zijn er na de voorjaarswedstrijden drie namen die er uit steken. Pauls Jonass, Benoit Paturel en Jeremy Seewer, alle drie hebben ze ervaring in de MX2 klasse. Ze zijn zowel mentaal als fysiek klaar om voor de wereldtitel te strijden. Daarnaast zijn er gigantisch veel jonkies als Jorge Prado Garcia, Conrad Mewse, Hunter Lawrence, Thomas Kjer Olsen, Alvin Östlund en andere snelle mannen als Julien Lieber, Samuele Bernardini, Michele Cervellin, Thomas Covington en Brian Bogers die zich meer dan eens zullen laten zien.”

Beste laaglander MX2? “Julien Lieber. Voor hem is het een jaar van moéten en in het Italiaans kampioenschap heeft hij laten zien dat hij klaar is om de strijd aan te gaan. Hopelijk voor hem kan hij vooral een jaar lang zonder blessures rijden”.

Verrassing van het jaar? “Michele Cervellin. Al jaren is de Italiaan Honda piloot. Vorig jaar was zijn eerste ervaring in de MX2 WK klasse. Tussen zijn blessures door heeft hij wel wat regelmatige resultaten op de tabellen gezet. Er wordt echter heel weinig over deze jongen gesproken. Misschien ook wel terecht gezien hij ook in het EMX250 kampioenschap -behalve een toevallige reekszege- nooit echt hoge ogen heeft gegooid. Daarom zal hij iedereen des te meer verrassen. Ten opzichte van de huidige talenten is Cervellin, die er 20 is, een trage groeier. Met nog drie jaar te gaan in de MX2 klasse zie ik hem nog naar een wereldtitel dingen. Waarom al niet in 2017?”

Teleurstelling van het jaar? “Héél moeilijke vraag. Er staat héél veel druk op mannen als Jeremy Seewer en Pauls Jonass. Daarnaast rust er ook veel druk op de schouders van alle talenten die op fabrieksmotoren zitten, o.a. Jorge Prado Garcia, Conrad Mewse en Hunter Lawrence. Tijd zal moeten uitwijzen of ze zichzelf teleurstellen.”

The Bullit in Argentinië én in MXGP, veel beter wordt het niet!

Naar welke GP kijk je het meest uit, en waarom?  “De MXGP van Argentinië. Die valt nog vroeg op het seizoen waardoor er nog erg veel toppers aan de start. Het circuit zelf vind ik ook prachtig. In mijn ogen de perfecte combinatie van een natuurlijke en moderne omloop. Elk jaar opnieuw zijn de races enorm spannend op dit circuit. Het soort ondergrond en het feit dat het er niet erg zwaar bij komt te liggen zorgt ervoor dat er wordt geracet tegen elkaar. Rijders zijn niet alleen bezig met het  overwinnen van het circuit of het vermijden van risico’s. Wanneer het circus dan in Europa landt, is het uitkijken naar de GP’s dicht bij huis, Valkenswaard, Lommel & Assen.”

 

Foto’s: CDS, Ray Archer