X

Filip Bengtsson: de meest Hollandse aller Zweden!

Als liefhebber vallen sommige rijders je gewoon meer op dan anderen. Filip Bengtsson is er zo eentje. De rappe Zweed heeft een spectaculaire stijl om duimen en vingers bij af te likken. We zijn dan ook maar al te zeer opgetogen dat ‘Fillibang’ opnieuw in Nederlandse dienst is. Jan Heusschen van JH-MX hernieuwde namelijk de samenwerking met de meervoudige Zweedse kampioen. Zandhaas Filip Bengtsson weer op KTM, dàt moet vuurwerk geven. Komt dat zien in de Wintercross in Groesbeek komende zondag!

Spreken we met de toekomstige eigenaar van €750?
Filip Bengtsson: (Lacht) “Nou, dat valt te bekijken! Of ik zomaar win, weet ik niet. Ik ga in ieder geval hartstikke m’n best doen. Het is ook een mooie baan daar in Groesbeek. Het lijkt wel een park of zo! Ik heb er zelf nog nooit gereden, maar toen ik in de buurt was, ben ik wel eens gaan kijken.”

Filip Bengtsson zit weer op KTM in 2017

Hoe voelt het om weer op een KTM te zitten?
Bengtsson: “Uitstekend moet ik zeggen. En het is ook heel prettig om weer met Jan Heusschen van JH-MX (red. bekende KTM en Honda dealer uit Gemert) samen te werken. Ik weet wat ik aan ‘m heb en zijn motoren zijn erg goed. Nu zondag rijd ik op de KTM SX-F350, in de GP’s wordt dat dan een SX-F450. Normaal rijd ik ook op de 350 in de Galvin Cup. Ik heb er in ieder geval erg veel zin in.”

Hoe ziet jouw programma er uit?
Bengtsson:
“Alle Dutch Masters of Motocross wedstrijden, in de MON die nieuwe Galvin Cup over vijf wedstrijden, allicht nog enkele wedstrijden in België en dan de zand GP’s zoals Valkenswaard, Kegums, Lommel en Assen. Ik zou graag ook in Teutschenthal rijden, maar als wildcard rijder in de MXGP is het altijd afwachten of er wel een plaatsje op de startlijst is.”

Aan het materiaal zal het niet liggen, netjes!

De Wintercross wordt jouw eerst wedstrijd in lange tijd?
Bengtsson:
“Klopt. Mijn eerste race sinds juni zelfs. Eigenlijk kwam ik vorig jaar van de regen in de drop. Doodjammer want het seizoen begon uitstekend. Ik voelde me erg goed, had ook veel gereden in de winter en tijdens de Dutch Masters opener in Axel had ik meteen de vorm te pakken.
Ik liep in Valkenswaard een ongelukkige blessure op. Een opvliegende steen sneed mijn delta-spier aan de schouder over. Hierdoor lag ik er even uit maar je probeert altijd zo snel mogelijk weer te komen. Soms tegen beter weten in. Je wil wél, maar het tempo dat je gewoon ben haal je niet. Dat is frustrerend en dan maak je nog makkelijker fouten. In Zweden ging het dan enkele maanden later goed mis: een gebroken sleutelbeen, gebroken ribben…”

Voel je jezelf na al die tijd hier al een beetje Hollander?
Bengtsson: “Ik voel me best wel thuis ja! Als ik hier ben, verblijf ik bij Jos Govers in Soerendonk. De familie Govers heeft écht een hart voor de motorsport en het circuit van Budel is vlakbij. (grijnst) Vroeger was Tonny Govers de local hero van Budel, nu ben ik dat! Nee, serieus ik heb het hier wel naar mijn zin. Ik praat niet écht Nederlands, maar ik begrijp het wel. Antwoorden doe ik dan in het Engels. Op de sportschool of met de buren kan je dan al ’s een praatje maken. Leuk!”

Als-ie z’n dagje heeft, kan Bengtsson in het zand zowat iedereen aan!

Hoe zag jouw Valentijn eruit, met een lokale schoonheid of met een blonde Zweedse via Skype?
Bengtsson:
“Hou op man, ik rij wéér privé!”

Dat kan snel veranderen hoor, winnen schijnt wel eens te helpen…
Bengtsson:
“Da’s dan extra motivatie om die €750 te pakken natuurlijk! Ik heb gehoord dat een artikel op mxmag ook wonderen doet?”

Absoluut!

Foto’s: Daniel Ahlgren/JH-MX Service