X

Van Horebeek : “De honger om te winnen is er”

Er zullen drieëntwintig rijders aan het MXGP starthek komen in 2017 die heel wat ervaring hebben en kunnen meestrijden voor de titel op dit hoogste niveau. Dit kan nog eens gehalveerd worden met een dozijn echte kanshebbers die zullen strijden voor de FIM MXGP wereldtitel. Één van die rijders is de Monster Energy Yamaha rijder Jeremy Van Horebeek. De 27-jarige Belg begint aan zijn vierde seizoen in de MXGP klasse en zit dan ook vol motivatie aan de start van het nieuwe seizoen.

In 2014 maakte Van Horebeek zijn doorbraak in de MXGP waar hij tweede eindigde in het wereldkampioenschap en tevens ook zijn eerste MXGP GP-overwinning pakte in Tsjechië. ‘JVH’ pakte dat jaar trouwens ook nog eens twaalf podiumplaatsen. Maar de komst van Romain Febvre in 2015 verstoorde toch wel wat zijn dynamiek. Na een 5é en 6é plaats in de eindstand van de afgelopen twee jaar voor Van Horebeek en wat problemen met de Yamaha, probeert hij toch wel het tij wat te keren nu.

“Het is leuk om in de top drie, top vijf te zitten en dat beteken dat je er wel altijd staat, je hebt dan wel een mooie carrière maar de honger om te winnen blijft. Ik zal het seizoen dan ook aanpakken zoals ik deed op de Naties van 2016, waar ik alleen ging om te winnen,” zegt #89. “Ik weet het is niet gemakkelijk om te winnen in de GP’s, we hebben dan ook een grote groep goeie rijders maar het doel is niet de top vijf maar het ligt hoger. Ik wil mezelf en de mensen rond mij trots maken. Daar wil ik het voor doen.”

Jeremy is gekend als een slimme en snelle rijder die niet verlegen is om zijn grenzen te verleggen tijdens het Grand Prix seizoen, waar dit jaar de MXGP rijders een totaal van negentien wedstrijden en achtendertig manches te wachten staat. Het sleutelelement kan wel eens de set-up van de YZ450FM kunnen worden die aanzienlijk is gebaseerd op de 2014 versie.

“Het belangrijkste ding is dat we al tijdens de tweede helft van het 2016 seizoen al zijn beginnen testen voor het nieuwe jaar (2017) en tegen het einde van het seizoen had ik dus al de motor die ik wilde,” zegt hij trots. “We hadden dus niet zoveel meer te doen in 2017.”

“Ik heb de motor zoals ik die wil en dank het team daar wel voor,” voegde hij er aan toe. “Tot slot is het een compleet pakket voor de starts, in het zand of op de harde circuits. We moeten ons er geen zorgen overmaken als de motor te sterk is of niet sterk genoeg is om dan nog te moeten gaan aanpassen. Dit is wat ik nodig had van de motor. Ik had ook mentaal een stap te zetten en dat heb ik ook gedaan. Er zijn dan ook een paar kleine dingen veranderd in men leven zoals een nieuwe vriendin en we wonen dan ook samen. Sinds de Naties konden de mensen ook al zien dat ik een andere persoon ben geworden en ik zit nu in de zelfde focus als toen.”

Van Horebeek heeft al wat wedstrijden kunnen afwerken voor het Italiaans kampioenschap voor de openings Grand Prix op het circuit van Losail in Qatar. In tegenstelling tot in 2015 waar hij visueel zenuwachtig was en de druk voelde voor de MXGP kroon, is Jeremy nu meer vastberaden en heeft hij een ander soort intensiteit in de handen. “Ik weet dat ik een stuk beter kan dan vorig jaar en het jaar daarvoor. Ik ga er zeker voor in 2017.” Zegt hij vastberaden. “Ik weet dat ik alles gedaan heb aan de elementen waar ik iets aan miste. Ik ben dan ook vrij zeker en heb de vorm van mijn leven en heb geen zenuwen voor de start in Qatar. Ik ben nog geen 100% maar ik voel me geweldig.”

Origineel: Adam Wheeler – ontrackoffroad.com – Nederlandse Versie: @Kris…
Foto: Yamaha