X

24MX Tour: Lenoir wint, Graulus vijfde!

Dit weekend begon de 24MX Tour, zeg maar het Franse Elite kampioenschap, in St-Jean d’Angély. De Belg Damon Graulus werd er ondanks slechte starts vijfde in de MX1. De overwinning ging naar Steven Lenoir voor het Honda duo Xavier Boog en Valentin Teillet.

Het compacte, heuvelachtige circuit 140 kilometer ten noorden van Bordeaux is bekend terrein voor alle internationale rijders. Vorig jaar werd Graulus er één manche 14de in de Franse MXGP. De openingswedstrijd van de 24MX Tour was voor Damon een belangrijke tussentijdse test en een mooie afsluiter voor zijn Franse trainingsstage.

In de tijdstraining zette de sympathieke 24MX Honda rijder een zesde tijd neer in zijn groep, 2.3 seconden trager dan polesitter Teillet. Doordat Graulus al meteen bij de start ingesloten raakte, keek hij aan tegen een lastige inhaalrace. Van de 33ste positie in de eerste bocht wist Damon echter vlot naar voor te rijden. Met nog twee ronden te gaan, ontdeed hij zich ook van regerend Frans MX1 kampioen Gregory Aranda. Een eindjump bracht hem tot op iets meer dan een seconde van Teillet. Uiteindelijk moest Graulus zich wel tevreden stellen met een zesde plaats.

Snelste ronde in koers

Ook in de herneming kon de voormalige Franse MX2 kampioen bij de start geen kant op. De manier waarop Damon terug kwam, maakte echter grote indruk. In geen tijd vond hij aansluiting met de leidende groep. Bij zijn rush tot de zesde plaats leek het alsof de Vlaams-Brabander op zijn adem had getrapt. Eens de 24MX Honda rijder zich had hersteld van de inspanning was er geen houden meer aan. De Honda CRF450R van Graulus, voor de gelegenheid met startnummer 750, was de snelste motor in koers! Damon nam Soubeyras en Boog te grazen en pikte zo de derde plaats in. Vervolgens kreeg hij Lenoir en Teillet in zijn vizier. Jammer genoeg kwam Damon tijd te kort om door te stoten naar de leidersplaats.

Damon Graulus zal nu thuis zijn voorbereiding op de eerste Europese MXGP ronde in Arco di Trento verder zetten. De 24MX Honda rijder staat volgend weekend aan de start van de hoog aangeschreven Dutch Masters of Motocross serie die begint in Oss.

Damon Graulus: “Ik ben tevreden met het rijden, maar niet zo tevreden met mijn resultaten! Mijn doel voor Saint-Jean d’Angely was om mee te strijden voor de overwinning. Toch was het tof om te merken dat ik de laatste weken wel vooruitgang heb geboekt. Qua snelheid zat het goed en ook de manier waarop ik snel door het pak kon komen, is positief. Dat was iets wat me vorig jaar niet zou gelukt zijn op die manier!
Ik had graag de kopmannen nog gepakt in tweede manche maar ik kwam net wat tijd te kort. Op dit moment gaat alles naar wens. Ik voel me heel goed op de motor eb ik kijk dan ook uit naar de volgende wedstrijden! We moeten wel blijven werken aan de starts. Zeker in MXGP is de start super belangrijk. Terugkomen in een wedstrijd zoals deze is één ding maar in een sterk MXGP veld is dat nagenoeg onmogelijk.”

24MX Tour – Saint Jean d’Angely


Moto 1: 1. Maxime Desprey, 2. Xavier Boog, 3. Steven Leonoir, 4. Cédric Soubeyras, 5. Valentin Teillet, 6. Damon Graulus (24MX Honda), 7. Gregory Aranda, 8. Fabien Izoird, 9. Milko Potisek, 10. Jason Clermont

Moto 2: 1. Steven Leonoir, 2. Valentin Teillet, 3. Damon Graulus (24MX Honda), 4. Xavier Boog,
5. Cédric Soubeyras, 6. Greg Aranda, 7. Nicolas Aubin, 8. Jason Clermont, 9. Maxime Desprey,
10. Milko Potisek

Final classification: 1. Steven Lenoir 45, 2. Xavier Boog 40, 3. Valentin Teillet 38, 4. Maxime Desprey 37, 5. Damon Graulus (24MX Honda) 35, 6. Cédric Soubeyras 34, 7. Greg Aranda 29, 7. Nicolas Aubin 24, 8. Jason Clermont 24, 10. Milko Potisek 23