X

Update van comeback kid Ken De Dycker!

Ken De Dycker liet dit voorseizoen al zien dat hij zeker nog kan knallen! Tijdens de afsluitende Internazionali d’Italia in Ottabiano pakte hij een sterke 6de plaats. In eigen land schreef Ken de VLM openingscross in Helchteren op zijn naam. De Dycker werd tweede na man in vorm Jeffrey Dewulf in de VLM proef van Lommel. En vorig weekend, op het BK in Moerbeke, was hij één manche ongenaakbaar. Ken eindigde tweede algemeen na Yentel Martens. Om de puntjes op de i te zetten voor zijn WK wederoptreden half april is er echter nog werk aan de winkel.

Dat zoveel supporters Keeno waren gevolgd naar Moerebeke-Waas moet de meervoudige GP winnaar deugd hebben gedaan. De Dycker kan de aanmoedigingen zeker gebruiken want beter dan wie ook beseft hij dat de weg terug naar de top zwaar is. Ook de omstandigheden zijn ver van ideaal. De overeenkomst met Jtech-Suzuki die laat tot stand kwam, heeft namelijk haar gevolgen. Zo laat de overgangsfase van Honda naar Suzuki zich duidelijk voelen voor het Italiaanse team.

“Super liep het niet in Moerbeke. Eigenlijk kwam ik maar moeilijk in mijn ritme en ook de vering was ver van perfect voor die omloop. Het was ook mijn eerste wedstrijd waarin we nieuwe onderdelen voor het blok probeerden,” legt De Dycker uit. Door slecht weer door de week had Ken maar één keer voor Moerbeke kunnen rijden met de nieuwe configuratie.“We zien wel een evolutie met de motor, de eerste indrukken zijn veelbelovend. Misschien gaat het allemaal wat trager dan ideaal is maar het weer zat ook niet mee om in België fatsoenlijk te kunnen testen.”

Ken was de voorbije maanden vooral op zichzelf aangewezen om de Suzuki RM-Z450 naar zijn hand te zetten. Gelukkig krijgt hij daarin de steun van VB Racing Center uit Hauwaert. “In de eerste manche in Moerbeke had ik wat problemen met gedubbelde rijders. Twee keer raakte ik zelfs van de baan. Daarna raakte ik mijn ritme wat kwijt en veel inhaalmogelijkheden waren er niet.” In de eerste manche werd De Dycker derde na Yentel Martens en Erki Kahro.

Tot grote vreugde van de K9-crew (red, bijnaam van De Dycker’s supporters) zagen ze tijdens de herneming in Moerbeke een beresterke De Dycker. “De tweede reeks ging inderdaad beter. Ik kwam snel op kop en met méér plaats voor je kan je natuurlijk ook je eigen lijnen rijden! Dan moet je geen andere sporen zoeken. In die tweede manche lag het sowieso ook zwaarder waardoor iedereen ook verschillende sporen koos.”

Morgen (zondag) vertrekt Ken opnieuw naar Italië om daar verder te gaan met het testwerk bij Jtech-Suzuki en opnieuw het aantal motortrainingen op te voeren. “De voorbije weken kwam ik niet veel aan rijden toe tijdens de week. Fysiek heb ik nu dus een aantal weken belangrijke weken voor de boeg.” Na zijn Italiaanse stage is er een generale repetitie met de Internationale BMB Motorcross van Mons. Eén week later staat de populaire Lubbekenaar aan de start van de GP van Trentino die gevolgd wordt door die van Valkenswaard. De laatste rechte lijn is ingezet…

Foto’s: Gino Maes