X

Zware teleurstelling voor Nancy Van De Ven!

Eerst kwam ze als winnares van de WMX GP van Indonesië over de finish. Nadien
werd gediskwalificeerd omdat ze een stukje van de baan zou hebben afgesneden. Nancy Van De Ven (No Fear Yamaha- kwam zondag van de hemel in de hel terecht! In een chaotische wedstrijd waarin niets was zoals normaal was de jury-beslissing op zijn zachtste gezegd controversieel.

In de eerste manche op zaterdag had Nancy haar rijkunsten in de modder al getoond.
Van De Ven: “Het was een hele goede manche, op een gegeven moment had ik wel wat stress want ik kon mijn pitboard niet lezen en had dus geen idee hoe ver ik voor lag. Maar ik was echt heel blij met deze zege.”


In de tweede manche op zondag waren de omstandigheden zo mogelijk nòg slechter. Tot twee keer toe kwam ze ten val en telkens wist ze weer op eigen kracht de motor los te krijgen. Hierbij gaf ze ook telkens duidelijk aan de marshalls aan dat ze geen hulp nodig had. Rijdend op een derde plek was Nancy virtueel GP winnaar. Bij het oprijden van een bult verloor ze opnieuw de controle over de motor waardoor ze ten val kwam en naast de baan belandde.

Van de Ven was kapot maar was vastbesloten om de finish te halen. Weer op de motor moest ze door een enorme modderpoel rijden om  terug op het circuit te komen.”Ik wist zeker dat ik opnieuw vast zou komen te staan, daarom reed ik rond de poel heen.” Bizar genoeg hield de jury geen rekening met deze verklaring ook een protest stuitte op dovemansoren. Nancy kreeg te horen dat ze de baan afgesneden zou hebben en daarmee gingen ook de punten uit de tweede race verloren. Hartverscheurend gezien de erg zware omstandigheden en zeker gezien de flinke inspanningen die een overzeese GP vergen. Dat de Zeeuwse titelfavoriete hiermee de Telegraaf  haalde, is een schrale troost.

Nancy Van De Ven: ‘’Ik ben diep teleurgesteld. In de laatste ronde ben ik eerst zelf twee keer gevallen. Twee keer heb ik op eigen kracht mijn motor moeten ophalen die door de modder misschien wel 150 kg woog. De marshalls wilden mij telkens helpen maar ik heb ze gebaard dat dit niet hoefde omdat ik niet gediskwalificeerd wilde worden. Na deze twee valpartijen was ik kapot maar ik moest nog over een moeilijk recht stuk met diepe sporen. Dit ging goed maar bij het oprijden van een bult viel ik en kwam naast de bult terecht. Om weer terug op de baan te kunnen komen, moest ik door modder heen rijden wat ze van het circuit hadden geschoven.

Ik weet 100 procent zeker dat ik mij hierin had vastgereden waardoor ik besloot om er langs te rijden en op een ander punt de baan terug op te gaan. Toen we hoorden dat ik gediskwalificeerd was, hebben we tot twee keer toe protest aangetekend maar beide keren is het afgewezen en was het antwoord “Wanneer jij je vast had gereden in de modder en je was er dan omheen gereden, was je niet gediskwalificeerd. Omdat je het niet geprobeerd hebt, kunnen we niet anders dan je diskwalificeren.” Ik weet niet wat ik hiervan moet denken en ben dan ook diep teleurgesteld wat ze mij hier hebben aangedaan,’’ vertelt een teneergeslagen Nancy Van De Ven

In de tussenstand van het WK staat Van de Ven nu tiende, de Nieuw-Zeelandse Courtney Duncan is voorlopig leider. Met Nicky Van Wordragen (Team Nine Six Four – Motorcross Aad) en Shana Van der Vlist (CreyMert Racing) staan er wel twee Nederlandse meiden in de top drie van het WMX kampioenschap. De Belgisch Amandine Verstappen keerde met een 8ste en 7de plaats terug uit Pangkal Pinang.

De tweede wedstrijd om het WMX wereldkampioenschap vindt plaats in het weekend van 14 en 15 april in het Italiaanse Arco di Trento.

Eindstand Grand Prix Indonesië/WMX tussenstand 

1. Courtney Duncan (NZL)                      41 ptn
2. Nicky Van Wordragen (NED)   40 ptn
3. Shana van der Vlist (NED)        31 ptn
4. Anne Borchers  (DUI)                         31 ptn
5. Kiara Fontanesi  (ITA)                        30 ptn
6. Larissa Papenmeier (DUI)                 30 ptn
7. Genette Vaage (NOR)                         28 ptn
8. Amandine Verstappen (BEL)  27 ptn
9. Livia Lancelot (FRA)                           26 ptn
10. Nancy Van De Ven (NED)        25 ptn

Foto’s: shotbyBavo, Yamaha Racing