X

Controverse in AMA SX: Reed bestraft!

Zeker als Yamaha rijder zou je verwachten dat Chad Reed de kleur blauw kan onderscheiden. Voor de blauwe vlag die hem in St-Louis op zaterdag werd getoond bleef ‘Skippy’ echter kleurenblind. Dit tot grote woede van Ryan Dungey die zo nodeloos veel tijd verloor achter de Australiër.

De AMA heeft nu uitspraak gedaan in de Reed Vs. Dungey controverse. Voor het negeren van de blauw vlag en het hinderen van een snellere achteropkomende rijder worden de vijf punten die hij in St. Louis scoorde weerhouden. Daarenboven moet Reed een boete van €5.000 betalen. Die zal worden geschonken aan de Alpinestars Mobile Medical Unit.

Gedurende drie rondes maakte Reed achtervolger Dungey het leven zuur. Hij verhoogde zijn snelheid en maakte zich zo breed mogelijk. Voor de titelverdediger kwamen deze schermutselingen op het slechtst mogelijke moment. Dungey staat namelijk onder zware druk van Eli Tomac die vijf wedstrijden op rij won en is genaderd tot op 4 punten! Dat Reed met deze capriolen veel krediet verspeelt staat buiten kijf. Op één podiumplaats na is 2017 zowat zijn zwakste seizoen ooit. Voor St Louis was zijn gemiddelde finish 10,5.

De Supercross finale van vorige zaterdag was niet de eerste schermutseling tussen Ryan Dungey en Chad Reed. In de eerste bocht tijdens de finale in Detroit gingen Reed en Bogle tegen de grond. Volgens Reed was Dungey- die zelf recht bleef- de aanleiding voor de massale valpartij. De #22 moest zelfs opgeven. Ook in de heatrace in St Louis zat het er bovenarms op tussen de twee. Ook hier hield Reed de aanstormende Dungey op wat weliswaar spektakel opleverde maar op weinig bijval van de Red Bull-KTM rijder kon rekenen. Reed heeft nog niets van zich laten horen sinds “flaggate” in St-Louis. De reactie van Ryan Dungey zie je hierboven.

Foto: Yamaha US