X

Dave Strijbos terug in de motorcross

Het is weer ruim dertig jaar geleden dat Dave Strijbos de wereldtitel in de 125cc-klasse behaalde. Dat was in 1986. In de jaren daarna kwam hij nog diverse keren dicht bij een tweede wereldtitel, maar in tegenstelling tot John van den Berk kwam die tweede titel er nooit.

Nadat hij gestopt was met de actieve cross bleef Strijbos de cross altijd volgen. Met grote regelmaat was hij als crossliefhebber als toeschouwer op de circuits te vinden. Bij de Grands Prix in Nederland ontbrak hij vrijwel nooit. Sinds kort heeft Strijbos een functie binnen de crosswereld. Je treft hem nu aan in de blauw/witte teamkleding van HSF Logistics Motorsport. De leiding van het Nederlandse team was niet tevreden over de prestaties van de rijders Calvin Vlaanderen, Brian Bogers en Davy Pootjes in de eerste Grands Prix. Daarom is nu aan Strijbos gevraagd de rijders te begeleiden. Dat betekent dat hij hen dit weekend in Valkenswaard begeleid. Daarna zal hij dat ook bij alle andere GP’s doen.

Dave Strijbos:Ik kom nu fris bij het team. Ik denk dat er nog heel wat punten te verbeteren zijn op rijdersgebied en conditioneel gebied. Het belangrijkste voor nu is zorgen voor structuur en regelmaat. Na diverse testen zal duidelijk zijn wat de goede dingen zijn. We hebben niet echt een tijd gesteld, maar de komende tijd wil ik gebruiken om diverse dingen te verbeteren. Na een paar maanden gaan we inventariseren wat de stand van zaken is. Ik heb geen specifiek doel gesteld, maar ik wil proberen het team en de rijders – ze moeten het toch allemaal samen doen – op een hoger niveau te krijgen. Dat moet mogelijk zijn. Een hoger niveau betekent gewoon dat er betere resultaten moeten komen. Ik ben ervan overtuigd dat het met deze rijders mogelijk moet zijn. Top-zes, top-zeven moet kunnen. Minimaal moet dat erin zitten. Daar moeten we dit jaar op uitkomen. De top is momenteel erg breed. De rijders bij de eerste tien kunnen allemaal op het podium staan. De rijders moeten voor elke positie knokken, ze moeten er 110% voor gaan. Anders doen ze echt niet mee.”

Na vijf GP’s bezet Brian Bogers de twaalfde plaats in de WK-tussenstand, Calvin Vlaanderen staat vijftiende en Davy Pootjes is negentiende. Pootjes viel in Argentinië in de tweede manche geblesseerd uit en kwam daarna in Mexico en Italië niet aan de start. Een terugkeer was gepland voor Valkenswaard, maar nader onderzoek wees uit dat Pootjes aan zijn schouder moet worden geopereerd, waardoor hij twee maanden niet zal kunnen crossen.

De erelijst van Dave Strijbos:

1985            tweede wereldkampioenschap 125cc,  Nederlands kampioen 125cc
1986            wereldkampioen 125cc
1987            tweede wereldkampioenschap 125cc
1988            tweede wereldkampioenschap 125cc
1990            Nederlands kampioen 250cc
1992            tweede wereldkampioenschap 125cc,  Duits kampioen 125cc
1993            derde wereldkampioenschap 125cc, Duits kampioen 125cc

Foto: CDS/HSF Motorsport