X

Micha-Boy De Waal kijkt terug op Valkenswaard

Hoewel Micha-Boy De Waal vooraf slechts tweemaal had kunnen trainen op de Vamo Honda liet hij meteen een goede indruk na in Valkenswaard. De vervanger van Lars Van Berkel scoorde ei zo na in beide manches punten! Uiteindelijk sprokkelde De Waal in eigen land twee punten. Ook Micael Ivanov boekte op het Eurocircuit progressie.

Ter gelegenheid van de eerste Nederlandse GP van het seizoen trad Vamo Honda aan in No Fear Energy Drink kleuren. Zowel Micha Boy De Waal als Micael Ivanov deden het fraaie No Fear ontwerp alle eer aan want ze vochten voor wat ze waard waren.

Tijdens de eerste vrije training op zaterdag lag de omloop in Valkenswaard er ongebruikelijk snel bij. De eerste dag stond voor De Waal vooral in het teken van de juiste afstellingen vinden. Ook voor Ivanov was het zoeken in de sterk bezette tweede Europese MX2 race. Micha Boy kwalificeerde als 25ste, Micael werd  na een barslechte start 32ste in de kwalificatiewedstrijd.

Zoals we van hem gewoon zijn stroopte De Waal de mouwen op ’s anderendaags. De 21-jarige coureur uit Veen klokte tijdens de warmup een knappe 15de tijd. Tijdens beide manches had hij vervolgens een goed tempo te pakken. In de eerste manche klom hij van de 35ste plaats in geen tijd op naar 24. Qua snelheid was Micha Boy zeker de evenknie van de top-20 maar door twee crashes werd hijh uiteindelijk 21ste. Ook in de tweede race zette de Honda rijder orde op zaken na een mindere start. In de slotfase leek hij af te stevenen op drie welverdiende WK-punten maar De Waal kon de aandringende Henri Jacobi niet meer afhouden waardoor hij alsnog 19de  werd.

Na een bewogen eerste reeks kwam Micael Ivanov binnen als 26ste. De tweede manche was veruit de beste voor Micael. Hij startte nu midden in het pak en reed met meer vertrouwen rond. Na een regelmatige race over 30 minuten plus twee ronden eindigde de meervoudige Bulgaarse kampioen als 24ste.

Micha Boy De Waal:
“Door de korte voorbereiding met de MX2 motor was het toch behoorlijk aanpassen. Zaterdag was slecht maar na een goede warmup stond ik wel met een veel beter gevoel aan de start op zondag. De eerste manche was redelijk, jammer van die twee valpartijen anders had er veel meer ingezeten. In de tweede manche ging het rijden goed maar ik had spijtig genoeg een probleem met de achterrem. Naarmate het weekend vorderde liep het wel steeds beter op de 250. Al bij al ben ik dus tevreden en ik kijk uit naar Letland!”



Micael Ivanov:
“Ik ben redelijk tevreden met mijn snelheid en over het verloop van de GP zeker omdat ik geen zandspecialist ben. In de eerste manche had ik geen goede start, ik zat echt achteraan maar ik kon al snel enkele rijders passeren waardoor ik in de top-25 kwam. Nog in de eerste ronde werd ik aangereden en ik kwam ten val daarna liet ik de motor nog eens afslagen. Stom, maar zoiets kan gebeuren. Voor dit soort omloop waren het rijden en mijn snelheid in de tweede reeks meer dan behoorlijk. Jammer genoeg zaten er geen punten in maar het gevoel was veel beter dan bijvoorbeeld tijdens de Dutch Masters of motocross.”

Foto’s: shotbyBavo