X

EMX250: Moeilijk weekend voor Miro Sihvonen

De lange weg van het EK motorcross met al zijn verrassende wendingen bracht
KTM Diga Junior Racing team naar Ernée, Frankrijk. Daar werden de 4de ronde van het EMX250 kampioenschap en de derde ronde van het EMX125 kampioenschap verreden. Hoewel niet alles pure ellende was, bleek ‘La Douce France’ ook niet bepaald mild voor het ervaren Belgische team…

Miro Sihvonen trok als tweede in de EMX250 stand naar Ernée. Door een ontwrichte schouder had Sihvonen wel de vorige ronde in Letland moeten missen. Ook over zijn deelname in Frankrijk heerste onzekerheid bij rijder en team. En als Miro kon rijden, was de volgende vraag hoe competitief hij zou zijn op de heuvelachtige, uitdagende omloop?

Frankrijk kwam nog net te vroeg voor EMX250 titelkandidaat Sihvonen.

In de vrije training trok de getalenteerde Fin zich nog behoorlijk uit de slag. Tijdens de tijdstraining liep het echter fout. Miro Sihvonen ging er op het einde van zijn eerste vliegende ronde nameijk spectaculair hard af. Gelukkig liep hij daarbij geen bijkomende blessures op maar rijden zat er niet meer in. Als het herstel van zijn schouder verder verloopt naar verwachting zien we de winnaar van Valkenswaard opnieuw in actie in Rusland voor de vijfde ronde van het EMX250 kampioenschap. Sihvonen is in de tussenstand nu teruggezakt tot de 7de plaats. Hij volgt leider Morgan Lesiardo op 50 punten. Thuisrijder Mathys Boisrame (Assomotor Honda) won de EMX250 klasse voor de Belg Jago Geerts en de Italiaan Alberto Ferato.

Miro’s landgenoot en EMX250 collega Roni Kytonen bereikte in Ernée een persoonlijke mijlpaal. In een veld met 59 deelnemers reed hij naar een keurige 10de tijd in zijn groep. Daarmee wist Roni zich dan ook rechtstreeks te kwalificeren. In de hectische eerste ronden van elke reeks had hij het nog wel lastig om zich te laten gelden. Kytonen eindigde hierdoor respectievelijk 30ste en 36ste in de manches.

Roni Kytonen werkte in Frankrijk een goede tijdstraining af.


EMX125 rookie Matias Vesterinen kwalificeerde zich ook opnieuw. Na een sterke start in de Last Chance Qualifying Race werkte Matias een constante wedstrijd af waarin hij zesde werd. In de eerste manche finishte hij als 34ste. Vesterinen was vastberaden om beter te doen in de herneming. Met een 13de plek in de start begon hij sterk maar halfweg de eerste ronde raakte hij betrokken in een valpartij. De jonge Fin kwam binnen en kon door de pijn niet meer verder. Na medisch onderzoek werd een breuk in zijn onderarm vastgesteld.

Het KTM Diga Junior Racing Team zet zijn EMX250 campagne op 9 en 10 juni verder in het Russische Orlyonok.

Miro Sihvonen:
“Ik kwam vooral naar Frankrijk om te kijken of ik er wel kon rijden en me zou kunnen kwalificeren. In de tijdstraining klapte ik er flink hard af. Ik kon niet meer rijden maar het had allemaal veel erger gekund! Het gaat wel steeds beter met mijn schouder. Niet alleen is het gevoel beter ook de spieren rond de schouder worden sterker. Nu moet de kracht in de schouder zelf nog terugkomen, dat is op dit moment nog het probleem. Toch ben ik er gerust in dat er in Rusland weer zal bij zijn voor de volgende ronde.”

Dirk Saelen, team manager: “We wisten vooraf niet wat te verwachten van Miro, zeker omdat Ernée toch een veeleisende omloop is voor de schouders. Het was aan de ene kant teleurstellend dat hij ten val kwam en nog kracht te kort kwam. Aan de andere kant zijn we opgelucht dat hij vrijwel niets overhield aan die zware crash! Er waren het voorbije weekend positieve elementen voor zowel Roni (Kytonen) als Matias (Vesterinen) maar die werden wat overschaduwd door pech. Het is wel bemoedigend dat Roni nu de vruchten plukt van zijn harde werk op training. Qua snelheid heeft hij al een stap vooruit gezet en dat werd duidelijk in de tijdstraining. Nu moet hij die snelheid nog kunnen doortrekken in de wedstrijden. Jammer genoeg kreeg Matias af te rekenen met een blessure, maar ook hij boekt elke wedstrijd vooruitgang. Normaal gesproken zou hij er eind volgende maand in Ottobiano wel weer bij moeten zijn.”

Foto’s: Eric Laurijssen