X

Glas is half vol voor KTM Diga Junior Racing

Nee, het perfecte raceweekend was Kegums zeker niet. Toch was de balans voor KTM Diga Junior Racing na de derde ronde van de EMX250 -de tweede ronde van het EMX125 kampioenschap- positief. Miro Sihvonen kon vanwege zijn ontwrichte schouder weliswaar nog niet rijden maar hij verliet Letland wel als tweede in de EMX250 tussenstand. Roni Kytonen en Matias Vesterinen wisten zich allebei voor de eerste keer dit seizoen te kwalificeren.

De tweevoudig winnaar van Valkenswaard, Miro Sihvonen, begon onzeker aan het weekend. Niet zozeer omwille van zijn kansen in de wedstrijd. Wél omdat het lang niet duidelijk was of hij überhaupt kon rijden na de schouderkwetsuur die hij vorig weekend in Jauer had opgelopen. Een test op zaterdagmorgen bracht het antwoord. Racen op dit niveau kwam nog té vroeg zo luidde het verdict. Teleurstellend voor rijder, team en fans. Naarmate het weekend vorderde klonk het bilan echter anders want al bij al bleef de schade binnen de perken. De 18-jarige Fin staat nu tweede in de EMX250, op amper 22 punten van Morgan Lesiardo.

Miro Sihvonen moest in Letland toekijken van de kant.

KTM Diga Junior Racing’s tweede EMX250 rider, Roni Kytonen, kende een doorbraak in Letland. Ondanks een zware val in de tijdstraining wist de rookie toch een 37ste tijd op te tekenen. Daarmee had Kytonen zich rechtstreeks gekwalificeeerd. Door de ingrijpende aanpassingen aan de baan, lees een enorme vracht vers zand was aangevoerd en bovenop de hardere bestaande ondergrond aangebracht. Dat resulteerde in een ‘Kegums’ dat zwaarder en zandiger dan ooit was. Kytonen liet zich echter niet van de wijs brengen. Na een erg zwakke start tikte hij in de eerste manche aan als 24ste, slechts enkele seconden verwijderd van de top-20. De tweede reeks kende een gelijkaardig verloop. Deze keer was zijn start barslecht, toch kon Roni nog opklimmen tot 27.

Maar liefst 63 deelnemers stonden aan de start van de felbevochten EMX125 klasse.  Onder hen Matias Vesterinen die vastberaden was zich te revancheren nadat hij in Valkenswaard naast de kwalificatie greep. Door een 23ste plek in de tijdstraining moest Matias in eerste instantie aan de slag in de laatstekansrace. Uitstekend gestart maakte de 14-jarige Fin zich op om de klus deze keer wel te klaren. Vesterinen reed een constante race en kwam binnen als vijfde, goed voor kwalificatie. De eerste manche was Matias’ beste prestatie met een 36ste plaats. ’s Zondags eindigde hij 38ste. Zowel Vesterinen als Kytonen treden de komende twee weken in eigen land. Daarna wordt het vizier weer op het EK gericht want het laatste weekend van mei vindt de volgende EMX ronde plaats in het Franse Ernée.

Roni Kytonen kwam veel sterker voor de dag in Kegums dan in Valkenswaard.

Dirk Saelen, teammanager: “De baan in Kegums was veeleisend en op sommige plaatsen ook behoorlijk verraderlijk. Daarom zijn we maar al te blij dat we konden terugreizen zonder blessures. Natuurlijk was het ontgoochelend dat we het in Kegums zonder Sihvonen moesten stellen. Aan de andere kant zijn we trots op de manier waarop hij met zijn blessure is omgegaan. Miro heeft als een modelprof naar het weekend toegeleefd. Hij heeft al het mogelijke gedaan om alsnog fit aan de start te komen. Jammer genoeg heeft hij nog revalidatie nodig, daarom is het goed dat we nu nog even tijd hebben tot Ernée. We zijn ook ook tevreden over de vooruitgang die Roni (Kytonen) en Matias (Vesterinen) tot nu toe hebben gemaakt. Kwalificatie in deze zeer competitieve EMX categorieën is nooit een zekerheid, je moet he verdienen! Daarom is het bemoedigend dat zowel Roni als Matias er nu bij zaten. Zeker Roni liet een goede snelheid zien in de eerste manche. Hij zat dicht bij punten maar werd erg benadeeld door zijn slechte starts. Voor Vesterinen én Kytonen is het trouwens ook hun eerste jaar in een nieuwe klasse wat altijd een aanpassing vergt. Dit geeft in ieder geval een basis om verder te bouwen.”

Foto’s: Eric Laurijssen