X

VMCF Genk: Primeur voor Bielen, MX1 zege Damiaens

Glenn Bielen zorgde als Inter B  voor een primeur. Als eerste wist hij namelijk een algemene interzege bij de VMCF op zijn naam te schrijven! Bij de inters MX1 pakte Dietger Damiaens, daags voordien op het podium op de VLM in Ranst, een knappe eindzege voor Bram Valckx en Junior Slegers. In de MX2-klasse maakt Kristof Van Vaerenbergh een geslaagde comeback. Hij won voor Jeremy Joris en de verrassende Lucas Derijcke.

Na het IMBA-programma had de VMCF nog een volledige dag gepland op 1 mei op de Horenbergsdam in Genk. De rijders waren massaal present waardoor sommige reeksen zelfs moesten ontdubbeld worden tijdens de wedstrijden en zelfs tijdens de trainingen. Zoals gewoonlijk hadden ook weer een pak BMB-rijders de weg naar de VMCF-organisatie gevonden. Het werd dan ook een marathonprogramma dat jammer genoeg eindigde met een zware val van titelverdediger Vincent Collet.

Hoogspanning bij de inters door de komst van de IMBA-kampioen John Cuppen en de Franse topper Victor Brossier naar Genk. Ook enkele BMB-rijders waren aanwezig waardoor een hyernerveuze manche werd geserveerd. Op zaterdag verloren we echter jammer genoeg Roel Geurts met een polsblessure waardoor iets meer dan dertig toppers achter het starthekken verschenen. De kopstart in de eerste manche was weggelegd voor Jerome Benonit voor Vincent Collet en Steve Dosquet. Op het startveld was er verder een grote ravage op te merken met een zware val voor Dietger Damiaens, Eli Helsen, Patrick Cappellen en Killigan Delroeux. Vooraan werd intussen niet gewacht want Benonit jaagde iedere ronde het tempo de hoogte in. Slechts één rijder kon volgen en dat was Vincent Collet die halverwege de leiding overnam. Achter het leidende duo had Steve Dosquet intussen het gezelschap gekregen van Bram Valckx, Glenn Bielen en Victor Brossier. De Fransman zou nauwelijks een ronde later spectaculair ten val komen toen zijn ketting brak waardoor hij uit de race verdween. Vincent Collet kreeg intussen zijn kwelduivel Benonit niet van zich af en in de voorlaatste ronde nam de Maris-piloot dan ook opnieuw de leiding over. Vincent Collet antwoordde echter meteen en eiste enkele bochten verder opnieuw de leiding op. Collet won dan ook de openingsmanche voor Jerome Benonit en Bram Valckx die Glenn Bielen voorbij Steve Dosquet had gesleurd. John Cuppen eindigde net uit de top vijf als zesde voor een aanstormende Dietger Damiaens en Bryan Engelen.

Dietger Damiaens werd winnaar in de MX1!

In de slotreeks was er opnieuw hoogspanning te merken en in de eerste ronde was het opnieuw prijs. Bij de slachtoffers deze maal Jerome Benonit, Brent Bourleau en Dennis Wagemans die meteen werden uitgeschakeld. Dietger Damiaens had deze maal de leiding opgeëist maar werd werkelijk op de huid gezeten door Vincent Collet en Junior Slegers. Ook het duo Bram Valckx-Bryan Engelen waren goed uit de startblokken gekomen maar konden niet vermijden dat ze aangevallen werden door een geweldig tekeer gaande Glenn Bielen. De teenager gebruikte werkelijk iedere meter van de omloop en zou zo doorstoten naar de derde plaats achter het ongenaakbare duo Damiaens-Collet. Alle plaatsen leken vast te liggen tot in de voorlaatste ronde plots Vincent Collet door een mechanisch defect van de motor werd gekatapulteerd. De hulpdiensten zagen de ernst van de verwondingen van Collet meteen in en de rode vlag werd bovengehaald waardoor Dietger Damiaens de manche won voor Glenn Bielen en Junior Slegers. Bryan Engelen en Bram Valckx maakten de top vijf compleet voor John Cuppen en MX2-topper Jeremy Joris.

Tekst: Heikki Declercq

Eerste reeks
1. Vincent Collet (Husky)
2. Jerome Benonit (Suzuki)
3. Bram Valckx (KTM)
4. Glenn Bielen (KTM)
5. Steve Dosquet (Kawa)
6. John Cuppen (KTM)
7. Dietger Damiaens (KTM)
8. Bryan Engelen (KTM)
9. Junior Slegers (KTM)
10.Kristof Van Vaerenbergh (Yama)

Tweede reeks
1. Dietger Damiaens (KTM)
2. Glenn Bielen (KTM)
3. Junior Slegers (KTM)
4. Bryan Engelen (KTM)
5. Bram Valckx (KTM)
6. John Cuppen (KTM)
7. Jeremy Joris (YAM)
8. Victor Brossier (YAM)
9. Frederic Weigert (Honda)
10. Kristof Vanvaerenbergh (YAM)

Eindstand Inters MX1
1. Dietger Damiaens
2. Bram Valckx
3. Junior Slegers

Inters MX2
1. Kristof Van Vaerenbergh
2. Jeremy Joris
3. Lucas Derijcke

Inters B
1. Glenn Bielen
2. Donny Vandekerkhove
3. Tony Boagert

Foto’s: RS Design, Huub Munsters