X

Roan van de Moosdijk klaar voor Ottobiano!

In Ottobiano wordt de vijfde ronde van het EMX250 kampioenschap verreden. Voor Roan van de Moostijk (ASTES4-TESAR Yamaha Official EMX Team) zal het een langverwacht debuut zijn. De 16-jarige Eindhovenaar brak immers begin april zijn enkel tijdens het ONK in Markelo. Nu is de pupil van David Philippaerts helemaal terug!

Dat van de Moosdijk, vorig jaar junior vicewereldkampioen in de 125cc, de overstap naar de 250 goed had verteerd liet-ie al zien in de voorbereidingswedstrijden. Tijdens de eerste ronde van het Italiaanse kampioenschap werd hij op het harde Cingoli netjes vijfde. In Axel won hij een manche en werd hij tweede na Freek van der Vlist.  En dat de snelheid er al in zat op het zand bewees Roan ook in Oss waar hij tijdens de Dutch Masters als 5de kwalificeerde. In Markelo sloeg de pechduivel toe want Roan viel niet eens. Zijn voet bleef vast zitten toen hij een springbult opreed, pure pech dus…

We zijn ondertussen bijna drie maand na jouw blessure, hoe gaat het nu?
Roan van de Moosdijk:
“Op 1 juni heb ik de motortraining hervat. Daar was ik heel blij mee, ook het gevoel op de motor was meteen goed. Ik kijk erg uit naar mijn eerste wedstrijd in Ottobiano, het team heeft daar nog niet al te hoge verwachtingen omdat het mijn rentree is na mijn blessure.”

Wat verwacht jezelf van Ottobiano, ook in de Assoluti d’Italia in februari reed je er goed?
van de Moosdijk: “Het is inderdaad fijn om op een zanderige baan te kunnen beginnen. Ik zou toch graag bij de eerste vijf willen eindigen. Als dat lukt ben ik een blij man, top vijf in mijn EMX250 debuut en eerste wedstrijd na mijn blessure! Dààr ga ik voor en de snelheid is er, maar we moeten er wel rekening mee houden dat ik nog wat typische kwaaltjes heb die bij het opnieuw beginnen horen.’’

Het ritme kan je helaas niet sneller op doen dan het aantal trainingen en wedstrijden dat je kan rijden…
van de Moosdijk: “Fysiek ben ik goed, rijtechnisch ook. We weten dat die pijnlijke armen er bij komen als je terug begint te rijden. Sinds begin deze maand heb ik heel regelmatig gereden, maar je kan natuurlijk niet elke dag op de motor zitten. Omdat we al wat eerder naar Italië zijn afgereisd heb ik gelukkig ook hier nog wat kunnen rijden voor dat het weekend begint.”

Eigenlijk is het dit weekend een thuiswedstrijd omdat je voor een Italiaans team rijdt!
van de Moosdijk:
“Zowel voor mezelf als voor het team is het inderdaad een race waar we lang naar hebben uitgekeken. We zien wel wat het wordt.”

Je zat deze winter ook veel in Italië?
van de Moosdijk:
“Klop, zo’n 4, 5 weken heb ik daar gezeten. Ik heb ook veel in Sardinië gereden. Daar heb ik zo’n maand gezeten. Fysiek is het een prima training omdat je er zware zandbanen hebt, maar je vindt er ook harde banen. Toen David (red. Philippaerts) zelf nog reed, zat hij héél veel in Sardinië om het seizoen voor te bereiden. Daarna hebben we de Internazionali MX serie nog meegepikt wat een heel hoo niveau is.”

Hoe gaat het met jouw Italiaans?
van de Moosdijk:
“Dat is eerder beperkt: pasta, spaghetti en nog wat vieze woordjes! lacht).”

Oud wereldkampioen David Philippaerts is de mentor van Roan.

Hoe verloopt de samenwerking met David Philippaerts, je reed ook vorig jaar al in zijn team?
van de Moosdijk: “In één jaar hebben we een heel hechte band opgebouwd en de samenwerking loopt dan ook erg prettig. Nu is hij nog meer trainer dan voordien zelfs. Het samengaan van het DP19 Racing Yamaha team en SDM Corse heeft dan ook prima uitgepakt. Alles is nog professioneler geworden!”

Wat heb je het meest opgestoken van David?
van de Moosdijk: “Ik leer van zijn ervaring in het algemeen. Wat hij heeft opgestoken in het leven, als motorcrosser maar ook daarbuiten. Hij heeft me al zoveel bijgebracht. Vaak gaat het om kleine dingetjes waar ik zelf nog niet bij stilgestaan had. Zoals nu ook bij het terugkomen van een blessure.”

Hoe is de overstap naar de 250 viertakt gegaan?
van de Moosdijk: “
Heel goed eigenlijk. In het begin is het altijd effe iets moeilijker maar ik pikte alles snel op en de snelheid was ook gelijk goed. Ook in de Italiaanse wedstrijden had ik al meteen een paar mooie resultaten. Dat had ik niet meteen verwacht. Al wist ik van de week vooraf wel dat ik qua snelheid niet moest onderdoen voor sommige MX2 GP rijders. Nu sta ik natuurlijk nog niet op hetzelfde niveau als voor mijn val.”


Het is ooit anders geweest, maar van in de MXGP met Herlings en Coldenoff over de MX2 tot in de EMX zijn er op dit moment ontzettend veel sterke Nederlandse rijders. Hoe voelt dat?
van de Moosdijk: “Dat is zo. Als ik vergelijk met Karlis Sabulis, één van mijn teammaten, die werd al voor Letland gekozen voor de MXoN! Nederland is zo sterk als land dat je al wereldtop moet zijn om voor de Nations te worden geselecteerd. Het geeft dus wel bijkomende motivatie!”

Veel succes Roan!
van de Moosdijk:
“Grazie mille!”

Foto’s: Yamaha Racing,