X

Vijf minuten met Bas Vaessen



Suzuki World MX2 rijder Bas Vaessen stak in Rusland nadrukkelijk de neus aan het venster. Bas werd in de eerste reeks sterk vijfde, zijn beste GP resultaat tot dusver. Na de terugkeer van zijn sleutelbeenbreuk begin vorig maand gaat het dan ook steeds beter voor de 19-jarige Limburger. Tijd voor een tussentijdse balans net voor de ADAC MX Masters ronde van Bielstein waar Vaessen -voormalig ADAC MX Youngster Cup én ADAC Junior Cup kampioen- aantreedt samen met teammaat Hunter Lawrence.

Wat een wedstrijd in Orlyonok, de eerste manche ten minste!
Bas Vaessen: “Die eerste reeks was geweldig! Mijn start was héél goed en ik hing een tijdje derde. Naar het einde toe verloor ik wel enkele plaatsen, toch was ik heel blij met hoe ik reed. De tweede race was inderdaad een heel ander verhaal! De omstandigheden waren slechter en eigenlijk was het daardoor een beetje een loterij. Mijn start was niet zo goed en ik viel al een paar keer in de eerste ronden. Toen ik een inschattingsfout maakte en kwam vast te zitten in de modder zat mijn race er op.”

Hoe gaat het nu met jouw sleutelbeen?
Vaessen: “Dat is geen probleem, het voelt goed aan. Oké, zolang het plaatje er niet uit is zal het geen 100% zijn maar het hindert zeker niet tijdens het rijden.”

Het is jouw eerste volledige GP seizoen, je miste wat wedstrijden maar ondertussen kom je al wel steeds dichter bij jouw doel: de top-10.
Vaessen: “Klopt, het hangt soms ook van kleine dingetjes af. Toen ik in Letland terug kwam zat ik al gelijk dicht tegen de top-10 maar ik kwam fysiek nog te kort. In Frankrijk had ik één manche pech met een steen die tussen mijn ketting kwam. In de tweede manche werd ik 10de hoewel het een moeilijke baan was. Mijn starts zijn vaak goed maar in de tijdstrainingen moet het nog beter.”

Op welk vlak steek je het meeste op van jouw samenwerking met Stefan Everts?
Vaessen:
“Waarschijnlijk is dat op mentaal vlak. Hij legt er vooral de nadruk op om mijn hoofd er bij te houden tijdens het rijden, om een slimmere rijder te worden. Of als je niet meteen een klik hebt met de baan om toch te blijven werken en verbeteren. Op de de omlopen die je goed liggen, komt dat vanzelf.”

Naar welke wedstrijden kijk je nog uit in de tweede helft van het seizoen?
Vaessen:
“Naar de échte zandwedstrijden zoals Lommel en Assen. Daar wil ik wel wat laten zien. Ook Uddevalla in Zweden is een mooie baan. Het ziet er heel apart uit, midden in de natuur.”

Als WK-rijder kom je nog eens ergens!
Vaessen:
“Zeker het reizen en alle nieuwe plaatsen waar ik kom, dat is geweldig! Ik ben een buitenmens en dan is het ook leuk om de verschillen te zien, hoe de bossen er uit zien, welke planten er zijn en zo. Zoals de GP van Argentinië in Patagonia… Dat kende ik alleen maar van National Geographic! Om er dan zelf naar toe te gaan en te zien wat die plaats zo bijzonder maakt, is wel heel cool. Soms weet je ook niet wat te verwachten. In Indonesië waren de mensen erg vriendelijk, dat had ik niet verwacht.”

Foto’s: Ray Archer