X

De man achter de lens: Brent ’mxpics’ Verheyen

Voor vele onder jullie zal Brent Verheyen geen voorstelling meer nodig hebben, aangezien hij al enkele jaren gewapend met zijn camera in de hand rond loopt op de Belgische crossterreinen. Ook hier op MXmag kan u regelmatig zijn werk bewonderen, en mede daarom halen wij voor één keer Brent vanachter zijn camera en zetten hem voor de verandering eens zelf in de picture.

 

-Wanneer ben je begonnen met  fotografie?

Brent Verheyen: Ik ben begonnen met fotografie in 2011 toen ik  zo’n 15 jaar oud was. Ik ben dus ondertussen wel al enkele jaren bezig .

 

-Waarom de keuze voor motocrossfotografie?

Brent Verheyen: Het zit eigenlijk wel een beetje in de familie. Ik ging al vanaf mijn negen jaar naar de cross, en mijn pa was in die tijd ook al veel bezig met motocrossfotografie. Ik heb toen wanneer hij een nieuwe camera kocht zijn oude overgenomen, en zo is het eigenlijk allemaal begonnen. Ik vind het ook gewoon een leuke sport om te fotograferen. Het is altijd een beetje onvoorspelbaar hoe de foto er uiteindelijk gaat uitzien, want veel hangt af van hoe de rijder passeert en de moment waarop je de foto neemt. Ik probeer me altijd wel al in te beelden hoe ik de foto ongeveer wil hebben, en daar probeer ik dan naartoe te streven.

 

-Is er een fotograaf naar wie je opkijkt binnen de cross?

Brent Verheyen: Er zijn wel een aantal fotografen waarvan ik de foto’s echt super vind. Voornamelijk de fotografen in Amerika zoals Simon Cudby, Mike Emery,… vind ik echt goed. Maar ook in Europa zijn ze niet slecht hoor! De foto’s van Roman Borak, Bavo Swijgers, CDS,… vind ik ook echt een must om te bekijken!

 

– welk is jouw favoriete foto, en wat is het verhaal erachter?

 

Brent Verheyen: In 2015 vlak voor de GP van Valkenswaard was ik op een training in Eersel foto’s aan het nemen. Een aantal GP rijders waren op dat moment ook bezig met hun voorbereiding richting Valkenswaard, onder wie ook  Antonio Cairoli. Diezelfde avond nog gebruikte Cairoli een foto van mij voor op zijn social media, en vanaf toen volgde hij mij ook op Instagram. Dit was de eerste keer dat zo’n bekende naam in de motocrosswereld een foto van mij gebruikte, en dat was natuurlijk een geweldig moment voor mij.

 

-Wat is het leukste dat je dankzij fotografie al hebt mee gemaakt?

Brent Verheyen: Dankzij mijn hobby heb ik al veel nieuwe mensen van over de hele wereld leren kennen, waaruit ook enkele mooie vriendschappen ontstaan zijn. Het is altijd fijn om elkaar tegen het lijf te lopen op training of op wedstrijden. Dat geeft zeker een meerwaarde aan mijn hobby.

 

-Wat zou je nog graag willen bereiken als fotograaf?

Graag zou ik als fotograaf in de GP wereld terecht willen komen. Ik ga graag naar deze wedstrijden, en ik vind het ook leuk om er foto’s te nemen. Nu maak ik nog steeds foto’s vanuit het publiek wat zeker niet altijd even evident is.

 

-Wat is je favoriete circuit om foto’s te maken?

Brent Verheyen: Lommel & Olmen vind ik wel twee fijne circuits om foto’s te maken. Zeker als het er zwaar bij ligt. Dit jaar heb ik tevens ook de GP van Pietramurata bezocht, en dat is één van de mooiste circuits die ik tot nu toe bezocht heb. Je hebt er een super mooie omgeving en de layout van de baan is er ook heel erg mooi!

 

-Wat doe je nog graag naast foto’s maken?

Brent Verheyen: Naast fotografie ben ik ook veel bezig met het maken van mx cartoons, en het ontwerpen van stickersets, buttpatches, logo’s etc. Ik ben dus wel veel bezig met grafisch ontwerp!

 

-Tot slot waar gaan de mensen je dit seizoen nog overal mogen verwachten?

Brent Verheyen: Overal een beetje. Veel op trainingscircuits, vlm wedstrijden en misschien ook nog vmcf of mclb. Daarnaast zou ik ook nog graag naar de MXGP van Loket, Lommel en Assen willen gaan.

 

Tekst: Dieter Jans

Foto’s: Dieter Jans en Brent Verheyen