X

Historische eerste GP-zege voor Benoit Paturel en KEMEA Yamaha in Zwitserland

Na reeds enkele keren het podium op een haar na te hebben gemist dit jaar heeft Benoit Paturel dit weekend teruggeslagen door op een indrukwekkende wijze de Zwitserse GP te winnen. Op de technische omloop met vele diepe sporen finishte de Fransman tweede in de eerste manche en won hij de tweede manche. Hij won de eerste GP uit zijn carrière en schonk hiermee ook het KEMEA Yamaha team de eerste GP-zege.

Na een rustige kwalificatiewedstrijd op zaterdag, waar Paturel zesde eindigde, had hij een goeie uitgangspositie voor zondag. Brent en Alvin hadden beiden een slechte start en raakten niet in hun ritme op de omloop. Zij kwamen als 17e en 18e aan.

Duizenden Zwitserse fans waren in Frauenfeld net zoals vorig jaar getuige van spannende wedstrijden. Na een degelijke start kwam Paturel ronde na ronde onder stoom en reed hij de snelste rondetijden op de omloop. Hij schoof op naar de tweede plaats en zette de aanval in op thuisrijder Jeremy Seewer. Met enkele creatieve lijnen kon hij enkele keren de Zwitser aanvallen maar hij kwam aan de finish enkele meters tekort.
Alvin ging net buiten de top 10 van start en reed de ganse wedstrijd rond deze positie rond om als 13e te finishen. Brent had een goeie start en zat goed binnen de top 10 toen in de eerste ronde enkele rijders voor hem ten val kwamen en hij teruggeslagen werd. Hij kwam nog van buiten de top 20 terug naar de 15e plaats.

In de tweede reeks reed Paturel een sterke eerste ronde en kwam hij als derde door. Na een spannend duel met Covington nam Benoit in de achtste ronde de leiding over en opende hij meteen een kloof met de rest. Hij werd nooit meer bedreigd en reed makkelijk naar zijn tweede reekszege van het seizoen en zijn allereerste GP-zege. Bovendien schuift hij in de tussenstand van het WK ook op naar de derde plaats.
Alvin kwam als 12e over de streep na een inhaalrace en werd 11e in de eindstand. Brent had andermaal geen geluk toen in de eerste bocht enkele rijders voor hem ten val kwamen en hij helemaal achteraan van start moest gaan. Hij keerde nog terug van de 25e naar de 14e plaats en werd 15e in de eindstand.


Benoit Paturel:
“ Ik heb hier geen woorden voor! Dat gevoel op het podium is onbeschrijfelijk. Eindelijk is het me gelukt en komt mijn droom werkelijkheid. Ik was de laatste weken zo teleurgesteld om telkens naast het podium te vallen maar wist dat ik het kon en ik heb blijven werken. Ik wil graag het ganse team en iedereen rond mij bedanken. Deze eerste GP overwinning wil ik graag aan mijn moeder opdragen. Dit smaakt naar meer maar ik wil vooral eerst van dit gevoel genieten!

Alvin Ostlund: ‘ Het was een degelijk weekend voor mij. Ik reed op zondag een stuk beter dan zaterdag. Ik ben geen fan van dergelijke omlopen met diepe sporen, maar ben wel blij met de progressie die ik gemaakt heb sinds vorig jaar, waar ik geen punten scoorde. Ik kijk er naar uit om nu naar Zweden te trekken. De omloop in Uddevalla is vrij hard en niet één van mijn favorieten maar een thuis GP is altijd speciaal. Er komen vele mensen naar daar afgezakt dus het wordt zeker een leuk weekend!”

Marnicq Bervoets: “ Het was een emotionele dag voor het ganse team. We wisten dat het mogelijk was en het hing al een tijdje in de lucht, maar Benoit had telkens het geluk niet aan zijn zijde om het waar te maken. We zijn hem blijven zeggen dat het mogelijk was en dat hij het kon, maar we zijn gestopt om hem echt druk op te leggen hiervoor. Hij heeft vandaag echt fantastisch gereden en verdiende de overwinning, dus petje af voor hem. Het is een beloning voor het harde werk die hij erin steekt, maar ook voor het ganse KEMEA team. Dit is nu ons zesde jaar in de GP’s en we winnen een GP, dus dat ik mooi en het bewijst de capaciteiten en de overgave van iedereen in het team. Het voelt anders aan dan zelf een GP winnen, maar na zo hard te hebben gewerkt samen met iedereen geeft dit een enorme voldoening, dus ook van mijn kant bedankt aan iedereen!”

Foto’s Bavo Swijgers