Racerapport nevenreeken BK Orp-le-Grand!

Racerapport nevenreeken BK Orp-le-Grand!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Voor de jongens en meisjes van de nationale klassen betekende de wedstrijd in Orp-le-Grand meteen ook het eind van hun crosszomer. Door het aflassen van de wedstrijd in Veldhoven, komen de Cup-klassen pas op 8 oktober terug in actie. Dan vinden de finalewedstrijd van het BK in die klassen plaats in Baisieux.

Na Mons was de wedstrijd in Orp-le-Grand dit seizoen pas de tweede BMB-wedstrijd op Waals grondgebied. De wedstrijden in ‘de nevenreeksen’ waren er doorgaans erg aangenaam om volgen, ook al werd dat soms bemoeilijkt door het vele stof. Alle resultaten kan je trouwens hier nalezen.

De techniek liet Liam Everts in de steek in de tweede manche nadat hij 3de werd in reeks één.


Jeugd 85cc

BK-leider Avo Tack kreeg in Orp-le-Grand weerwerk. Dat kwam enerzijds door Liam Everts, anderzijds door het Franse talent Florian Miot. Het was deze laatste die het heft in handen nam in Orp. De eerste manche werd van start tot finish een kolfje naar de hand van de Motoblouz-rijder. De sterk gestarte Yoran Moens moest algauw Avo Tack voor zich dulden en moest daarna de duimen leggen voor Liam Everts. De Sport Vlaanderen-rijder knokte zich van een vijfde naar een derde plaats.

In de tweede manche ging Yoran Moens opnieuw sterk van start. De rijder van het ML MX-team moest echter al vlug de duimen leggen voor Miot. Liam Everts volgde even in het kielzog van Miot. Na de tweede ronde verdween Everts echter uit het klassement toen z’n Suzuki RM85 er de brui aangaf. Eens aan de leiding trok Miot flink door en schreef autoritair de 2e reeks op z’n naam. De Motoblouz-rijder was dan ook de logische eindwinnaar, voor Avo Tack en Thomas Claro.

Wannes Van de Voorde, te snel voor onze camera in Orp 😉

Cup 125

In tegenstelling tot vorige week reden de Beloften dit keer samen met de Nationalen 125cc. Bovendien werd het deelnemersveld bij de Beloften wat verarmd doordat Lars Derboven, toch één van de smaakmakers van de laatste weken, geblesseerd forfait diende te geven. Wannes Van de Voorde maakte z’n favorietenrol weer helemaal waar en won beide manches bij de Beloften. De eerste maal deed de Denicol-rijder dat voor Romain Delbrassine én Marnick Lagrou. In de tweede manche keerde MC Mikkola-rijder Lagrou de rollen om en werd tweede voor Delbrassine. Lagrou en Delbrassine mochten Belgisch kampioen Van de Voorde flankeren op het eindpodium.

Killigan Delroeux opnieuw vooraan te vinden bij de Nationalen 125cc.

Bij de Nationalen was het de Fransman Mathéo Miot die beide manches op z’n naam schreef. De Motoblouz-rijder werd op het podium vergezeld door Thibault Maupin en Killigan Delroeux.

Cup MX2

De Cup MX2 is dit jaar één van de meest interessante BMB Motorcross-klassen om volgen. De mix van voormalige kampioenen én jonge wolven is wat deze klasse zo onvoorspelbaar en entertainend maakt.

De diversiteit van het deelnemersveld werd schitterend geïllustreerd tijdens de eerste manche. Het was oud-Supermoto-kampioen Marc Fraikin die de eerste manche op z’n naam schreef voor aanstormend FPCNA-talent Thomas Delvoy, Bradd Descamps. Jan Blancquaert, wellicht de beste Belgische amateurcrosser ooit, klopte voormalige wereldkampioene Steffie Laier voor de vierde plaats. De uitslag had er wellicht anders uitgezien mocht Lucas Derycke niet gevallen zijn in de eerste ronde. Na een inhaalrace werd Derycke nog 11e.

In de tweede manche zette Derycke orde op zaken en won met 10 sec. voorsprong op Fraikin. Fraikin wist maar net de sterk aanzettende Laier af te houden. Het mag duidelijk zijn dat een voormalige wereldkampioene bij de vrouwen als Laier een opsteker voor het niveau van de Cup MX2 is. Thomas Delvoy won het eindklassement bij de Juniors MX2, voor Lucas Derycke en Bradd Descamps.

Bij de Seniors stond Steffi Laier op het bovenste podiumtrapje. De Racing Center KTM-rijdster won voor Jean-Michel Henaut en Kevin Pierroux. Marc Fraikin was ditmaal de beste Expert voor Jan Blanquaert en Dimitri Lemercier.

Steffi Laier kwam prima uit de verf op de technische omloop van Orp-le-Grand!

Cup MX1

Crossers die met succes de overstap naar de Enduro maken, we zijn er ondertussen aan gewend geraakt. Omgekeerd komt echter minder vaak voor. Maar in Orp bewees Jean-François Goblet, dat het toch kan. De Luikenaar gaat niet mee naar de ISDE en kwam dan maar in eigen streek in actie als crosser. En met succes want Goblet zou beide manches op z’n naam schrijven en dat telkens voor Husqvarna Belgium-teamgenoot Wim Vanderheyden.

Bij de Juniors MX1 was de eindzege voor Jonas Dockx, die geflankeerd werd door Corentin Sbaiz en Ken Craeghs. ‘Jeff’ Goblet was de logische winnaar bij de Seniors MX1, voor Quentin Wester én Julien Tarin. Wim Vanderheyden was de beste Expert voor Frédéric Brumenil én Jimmy Godet.

Foto’s: Nicolas Martin, Stefan Omloop, KVK pics & Plan-B (archief)

Uw reacties