X

Exclusief: 5 minuten met Jed Beaton

Dat Jed Beaton talent heeft stond al langer buiten kijf, en dit seizoen werd hij zelfs opgepikt als invaller bij het officielel Honda fabrieks team. In één jaar tijd van Australië naar Europa komen en al meteen een kans krijgen binnen een fabrieks team dat is zeker niet iedereen gegeven. Juist daarom vonden wij het de hoogste tijd voor een leuke babbel met deze sympathieke Australiër

Je bent nu al bijna een jaar hier in Europa, hoe valt het leven hier mee voor jou?
Jed: “Tot nu toe is het leven hier in Europa wel goed verlopen. Al was het in het begin wel even wennen alvorens ik mij hier echt comfortabel voelde. In het begin was het toch een beetje zoeken naar hoe alles hier werkt. Ik wil nu niet meteen zeggen dat ik daar echt mee gesukkeld heb maar het duurde toch een tijdje eens ik er echt mee weg was. Maar op zich het is hier tot nu toe wel al echt geweldig geweest.”

Wat mis je hier het meest van thuis?
Jed: “Wat ik het meest mis zijn toch wel mijn vrienden, familie en vriendin, al weet ik wel dat zij er natuurlijk altijd zullen zijn. Dus het is niet echt iets missen maar voornamelijk de tijd die je van hun weg bent als je begrijpt wat ik bedoel. En natuurlijk mis ik ook een goede Australische koffie. (lacht)”

Is je seizoen hier verlopen zoals je het op voorhand had verwacht?
Jed: Tot nu toe is mijn seizoen wel verlopen zoals ik het eigenlijk wel verwacht had. Mijn bedoeling bij aanvang van het seizoen was om het hele seizoen eigenlijk een beetje op te bouwen, en ik denk wel dat dit naast een kleine blessure die ik in Ottobiano op liep goed gelukt is.

Wat is eigenlijk het grootste verschil tussen racen hier in Europa en thuis in Australië?
Jed: Het grootste verschil tussen Europa en Australië zijn toch wel de parcoursen. De omlopen hier worden veel lastiger en er is natuurlijk ook veel meer zand. Daar komt dan ook nog eens bij dat het deelnemersveld hier veel sterker is dan in Australië.”

“Als zo een opportuniteit zich voordoet dan kan je natuurlijk geen nee zeggen”

Je komt sinds kort ook uit voor team HRC Honda. Hoe zijn de afgelopen wedstrijden voor jou meegevallen bij het team?Jed: Het is geweldig om voor het HRC team te kunnen rijden. Ze hebben mij er goed ontvangen, en hebben mij er vanaf de eerste moment meteen thuis laten voelen. Ik geniet er nog steeds met volle teugen van om voor hun te mogen rijden.

Hoeveel beter is de fabrieks Honda ten opzichten van jouw Carglass Honda?
Jed: Met de fabrieksmotor zijn er een aantal kleine dingetjes die hem beter maken dan het gewone productie materiaal dat je krijgt voor de andere motoren. Je hebt eigenlijk gewoon voor alles veel meer opties en mogelijkheden, en daar schuilt hem voornamelijk het grootste verschil in.

Had je verwacht om dit seizoen al een kans te krijgen in het WK MX2?
Jed: Nee ik had het eigenlijk totaal niet verwacht! Het was wel een persoonlijk doel van mij om toch een aantal MX2 wedstrijden te kunnen rijden. Ik had echter nooit verwacht dat dat dan ook al meteen met het HRC team zou zijn. Als zo een opportuniteit zich voordoet dan kan je natuurlijk geen nee zeggen.”

Heb je eigenlijk al aanbiedingen om ook volgend jaar in het WK MX2 te gaan rijden?
Jed: Er zijn wel al gesprekken geweest voor volgend seizoen, maar er is nog niets beslist. Hopelijk komt er snel iets uit de bus.”

“Als ik zou zeggen dat ik echt gelukkig ben met mijn prestaties van dit seizoen dan zou ik liegen.”

Ben je eigenlijk zelf tevreden over je prestaties van dit seizoen?
Jed: Als ik zou zeggen dat ik echt gelukkig ben met mijn prestaties van dit seizoen dan zou ik liegen. Als ik het opnieuw zou kunnen doen dan zou ik alvast zeker vroeger naar Europa zijn gekomen, zodat ik sneller aan alles had kunnen wennen. Nu kwam alles in één keer op mij af, en ik had toch even de tijd nodig om aan al die nieuwe dingen gewend te raken. Nu ik alles hier al wat beter ken zijn mijn resultaten dan ook steeds beter en beter aan het worden. Over het laatste deel van mijn seizoen ben ik dan ook wel tevreden.”

Wat was jouw favoriete moment van dit seizoen?
Jed: Mijn favoriete moment van dit seizoen is toch wel mijn top-10 plaats tijdens mijn allereerste MX2 GP, of misschien meer recent toen ik bijna de tweede reeks van het EMX250 in Zwitserland wist te winnen.”

Tot slot, wat is straks het eerste dat je gaat doen eens het seizoen voorbij is?
Jed:
Het eerste wat ik ga doen als het seizoen is afgelopen is gewoon even voor een paar weken relaxen. Het is een lang seizoen geweest waarin veel dingen gebeurd zijn, dus ik denk dat ik daar eerst even van ga bekomen.”

Tekst en Foto’s: Dieter Jans