X

KEMEA Yamaha Race Report – Jacksonville (USA)

Na een last minute verandering op de kalender streek de MXGP karavaan uiteindelijk neer in het WW mx park in Jacksonville, Florida voor de Amerikaanse GP van dit jaar. Sinds enkele jaren is Florida in de States the place to be op mx gebied. Vele rijders zijn in Florida gevestigd om zich voor te bereiden op de Supercross en outdoor wedstrijden. Door het warme en vochtige klimaat van Florida is dit de ideale plaats om fysiek tot het uiterste te gaan, maar voor degenen die deze omstandigheden niet gewoon zijn is het geen makkie om zich voor een weekend aan te passen.

in de aanloop naar de Amerikaanse Gp kwam Benoit Paturel tijdens een training op de omloop in Villars sous écot zwaar ten val. Hij werk meteen naar het ziekenhuis gebracht voor observatie en kreeg uiteindelijk een zwaar verdict te horen. Bij de val werd de lever geraakt en Benoit moet hierdoor onverwacht onmiddellijk een einde maken aan zijn seizoen.

Na een hevige regenstorm op vrijdagavond was de omloop zeer nat voor de kwalificaties. Brent beëindigde de wedstrijd op de 12e plaats en Alvin werd als 27e geklasseerd. De Zweed was in een gevecht om een top 10 plaats toen hij op het einde van de wedstrijd met technische problemen kreeg af te rekenen.

Ondanks een goeie jump uit het starthekken verloor Brent enkele plaatsen in de eerste ronde en reed rond de 15e plaats rond in de aanvangsfase van de eerste manche op zondag. Hij maakte enkele plaatsen goed en kwam als 11e over de streep. Alvin kwam bij de eerste doortocht buiten de top 25 door maar schudde een sterke remonte uit zijn mouw om als 14e aan te komen.

In de tweede reeks kon Brent zijn goeie start wel verzilveren en hij mengde zich in het gevecht van de top 5. Hij reed een sterke wedstrijd en kwam als zesde over de lijn, waarmee hij zijn beste finish had sinds Valkenswaard. Brent werd negende in de eindstand en staat op de tiende plaats in de tussenstand van het WK.
Alvin kwam in de slotmanche als 13e aan na opnieuw een sterke wedstrijd. Hij werd 11e in de daguitslag en staat nu 14e in de WK stand.

Brent Vandoninck: “ Ik ben heel blij met dit resultaat. Het is lang geleden dat ik zo’n positief gevoel heb na de wedstrijden. Ik maakte veel fouten op zaterdag maar reed veel beter op zondag. Ik had twee keer een goeie start. In de eerste reeks ging ik te wijd in de eerste bocht en verloor ik enkele plaatsen, maar ik was blij met de elfde plaats hoewel het beter had gekund. In de tweede reeks kon ik in de eerste bocht meer aan de binnenkant blijven en was ik meteen mee met de top 5. Het deed mij deugd nog eens vooraan mee te doen en dat ik ondanks de hitte tot het einde kon blijven gaan. Ik probeerde Jonass nog aan te vallen in de laatste ronde voor de vijfde plaats maar Harrison glipte nog langs me. In de laatste bocht haakten zij echter in mekaar en kon ik zo in extremis met wat geluk nog zesde eindigen. In het algemeen een positief weekend en ik kijk er naar uit om die lijn door te trekken voor de volgende wedstrijden.”


Alvin Ostlund:
“ Ik heb mij echt geamuseerd dit weekend in Florida. Ik vond de omloop echt goed en heb me geamuseerd op het circuit. Spijtig genoeg had ik door technische problemen zaterdag een slechte startpositie. In de eerste manche was ik goed weg maar kwam in de tweede ronde ten val. Ik kwam van ver terug naar de 14e plaats en was daar tevreden over. In de tweede reeks had ik een mindere start en zat ik in het midden van het pak om 13e te eindigen. Misschien niet de beste resultaten maar ik voelde me goed op de motor en had een goed ritme in de wedstrijden.”

Foto’s Bavo Swijgers