X

Vijf minuten met EMX250 rijder Tomas Kohut

Door een zware kniekwetsuur nog voor het seizoen moest KTM Diga Junior Racing rijder Tomas Kohut (18) zijn ambities flink terugschroeven. De sympathieke Slovaak zit ondertussen al een tijdje weer op de motor met fraaie resultaten in internationale wedstrijden. Dit weekend staat hij samen met zijn teammaat Roni Kytonen aan de start van laatste EMX250 wedstrijd in Frankrijk.

Proficiat met je selectie voor de MX of Nations!
Tomas Kohut:
“Bedankt, ik ben erg trots dat ik Slovakijke mag vertegenwoordigen in de Olympische Spelen van de motorcross. Het wordt mijn tweede keer want ik was er vorig jaar in Maggiora ook bij. Toen haalden we de A-finale niet, maar wie weet maken we nu  wel kans. Ik heb progressie gemaakt  en mijn teammaat Richard Sikyna zit zowat op hetzelfde niveau. Sykina heeft enkele MX2 GP’s meegedaan dit jaar en daarnaast rijdt hij ADAC. Onze derde rijder, Tomas Simko, is niet zo bekend hij rijdt vooral in Slovakije.”

Eigenlijk is het een klein mirakel dat je zelfs nog rijdt dit seizoen én alweer een goed niveau haalt.
Kohut:
“Ergens wel ja. Eerst kwetste ik me in Lommel en daarna was het op training in Portugal weer prijs. Het verdict was zwaar: gebroken menicus in de linkerknie, in de andere knie waren zowel de meniscus als de ligamenten gebriken. Ik had nog geen enkele wedstrijd gereden maar ik was meteen voor drie maanden buiten strijd. Normaal gesproken lig je er dan zelfs langer uit. Gelukkig had ik een goede dokter. Voor de meniscus valt het nog wel mee maar voor de ligamenten gebruikten ze een speciaal materiaal dat het herstel bevordert.”

Wat had je voor die blessures als doel voor 2017?
Kohut:
“Tja, voor mijn kwetsuren had ik in ieder geval een goed gevoel. Een exact doel had ik niet voor ogen. Vorig jaar was mijn beste EMX250 resultaat een 17de plaats en je wil uiteraard elk jaar beter doen. Als ik rij, geef ik me altijd 100% en dat is het voornaamste. Goed rijden en constant blijven.”



In internationale wedstrijden liet je de voorbije maanden mooie dingen zien: podiums in Slovakijke en in het BK in Axel en Hasselt, zege in de MX2 in Wachtebeke, een zevende plaats in de ADAC in Gaildorf…
Kohut:
“Het ging inderdaad goed in die wedstrijden al is het niveau natuurlijk erg verschillend van race tot race. In de tweede manche van de ADAC Youngster Cup in Gaildorf werd ik vierde. Er zit dus wel een stijgende lijn in.”

Hoe ging jouw eerste EMX250 race in Zwitserland?
Kohut:
“Ik was vooral blij dat ik er opnieuw bij was! Mijn snelheid in de tijdstraining was niet goed waardoor ik naar de herkansing moest. Daaar was ik niet zo blij mee maar in de Last Chance race ging het lekker met een tweede plaats. In de eerste manche was het vrij goed ondanks een slechte start werd ik 18de. Ook op zondag was ik benadeeld door mijn slechte startplek maar ik werd 17de.”

Met een goede start moet een top-10 mogelijk zijn?
Kohut:
“Dat denk ik wel, ik zou graag het EK seizoen afsluiten met een top-10 in Villars dit weekend!”

Veel succes in Frankrijk!
Kohut:
“We gaan ons best doen.”

Foto’s: Plan-B, Eric Laurijssen