The biggest secret of the MXGP

The biggest secret of the MXGP
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Thierry Sarasyn is tijdens de week redacteur van het alom bekende motornieuws en motomedia die ervoor zorgt dat motornieuws wordt opgenomen in het algemene nieuws. Tijdens het weekend is Thierry verantwoordelijke in het Donjoy Fysio Centre. Dit is een kinesitherapie centrum op de Europese MXGP wedstrijden. Wij gingen tijdens de MXGP van Assen even bij hem langs om wat meer info over het grootste geheim van de MXGP.

Dag Thierry, kan je ons kort vertellen wat het medisch centrum allemaal doet?

Thierry Sarasyn – “Het medisch centrum is een vast gegeven op de MXGP, het centrum bestaat uit het Donjoy Fysio centrum en het mobiel medisch centrum. Voor ze naar het Donjoy fysio centrum komen is er eerst een lichamelijke klacht die geen medische behandeling van een dokter nodig heeft of is er een onderzoek geweest in de vorm van een radiografie, egografie of een scanner. Het mobiele medisch centrum is het enige ter wereld die deze drie onderzoeken kan uitvoeren en tevens mobiel is. Daarvoor zijn wij op iedere grand prix. In het mobiel medisch centrum zit steeds een radioloog, deze stelt een diagnose vast maar het is altijd de dokter van het plaatselijk medisch centrum die dan beslist wat er gebeurt. Bijvoorbeeld: Clement Desalle is hier net onderzocht en dankzij onze scanner kunnen we zien dat hij breuken heeft opgelopen in de uitsteeksels van zijn nekwervels. Dit wil zeggen dat de dokters hier nu al weten dat Clement hier nog 48 uur in het hospitaal zal moeten worden opgevolgd vooraleer hij naar huis mag. Stel dat Clement geen breuken heeft dan komt hij naar het fysio centrum, hier werken wij dan met mensen die nog verder willen rijden de volgende reeks of de week na de MXGP. Dus er wordt eerst een diagnose vast gesteld, nadien worden ze behandelt.”

De scanner binnen in het mobiel medisch centrum

Hoe ben je hier terecht gekomen?

LEES MEER  Tom Koch blijf op post bij Kosak KTM

Thierry – “Ik werk voor Donjoy, een producent van kniebraces, zij hebben een orthopedische en medisch achtergrond meegebracht naar de sport, het motorcross. Zo zijn we in de sport gestapt als partner van Carioli in 2008 na het breken van zijn knie met een andere brace. In die tijd stond ik met een promotiestand tijdens de MXGP’s, Antonio kwam hier handtekeningen zetten en dit was een goede promotie maar zo’n tentje op de cross vertegenwoordigde de naam van Donjoy niet goed genoeg. Dan zijn we met Youthstream gaan spreken en met het mobiel medisch centrum en zijn we met het Donjoy fysio centrum op de proppen gekomen. Dit geeft de naam wel goed weer van Donjoy, Donjoy is een geheel van een groter bedrijf DJO orthopedics, hier zit ook Compex, elektronische spierstimulatie en de curetape in. Al deze producten gebruiken wij in het fysio centrum en hiermee proberen wij zoveel mogelijk rijders aan de gang te houden. Wij moeten dit niet bij alle piloten doen want topteams zoals dat van Tim Gasjer die hiernet is binnengewandeld heeft zijn eigen fysiotherapeut mee. Maar wij blijven onze diensten verlenen aan hen omdat wij ervaringen hebben met producten die hier liggen waar zij minder bekend mee zijn.”

De ingang van het mobiel medisch centrum

Wat doen deze producten zoals Compex, cure tape en andere zaken die jullie hier in het fysio centrum hebben?

Thierry – “Met Compex hebben we reeds met Stefan Everts samengewerkt en nog altijd met Livia Lancelot en Rui Concalvez en dat is elektronische spierstimulatie. Laat het ons eenvoudig uitdrukken, als je last hebt van arm pump dan heb je dat normaal de eerste tien minuten als je de eerste keer als je rijdt, de tweede keer kan je dat nog enkele minuten hebben en de derde keer zijn je armen los. Wat Compex doet op dit micro niveau is die eerste twee sessies vervangen door de voorarmen op te warmen maar we hebben net ook enkele piloten behandelt met een pijnlijke nek. Kort samengevat, alles wat spier gebonden is kunnen we met Compex oplossen. De Cure tape of de kinésio tape is ook zeer geliefd bij de piloten. Dit komt omdat deze tape de piloten rechtstreeks helpt wanneer ze pijn aan de gewrichten of spieren hebben. De Cure tape werkt ondersteunend en voor de piloten is het echt magisch. Tot slot hebben we nog de Crio sauna, dat is eigenlijk een omgekeerde sauna die tot -175° gaat en dit doen wij een 2 à 3 minuten tussen de reeksen in. Rijders die heel diep gegaan zijn kunnen twee behandelingen doen bij ons in het fysio centrum, als ze heel moe zijn in de armen of in de benen gebruiken we de Compex. Is het volledige lichaam van de rijder vermoeid na 45 minuten in Lommel, dan is de Crio sauna fantastisch. De sauna zorgt ervoor dat de aders gaan dichtklappen waardoor het hart sneller gaat pompen. Het is dus eigenlijk een hartoefening maar het gaat vooral alle afvalstoffen sneller afvoeren.”

LEES MEER  Amadine Verstappen verlengt bij BUD Racing-Kawasaki

Hier is duidelijk een serieus stukje technologie bij elkaar aanwezig in het centrum.

Thierry – “Ja inderdaad, je kan het elk afzonderlijk bekijken maar om het mobiel te maken en overal te krijgen is zeer uitzonderlijk. Hier zijn wij met DJO en Donjoy zeer fier op!”

Alvast bedankt Thierry om ons te laten kennismaken met dit prachtige centrum en hopelijk blijven de kwetsuren uit in de tweede reeks van de MXGP en MX2.

Tekst: YD
Foto: YD, Thierry Sarasyn

Uw reacties

Ook te lezen

 • Nieuw in Hoco Parts line-up: Red Bull SPECT Eyewear

  Nieuw in Hoco Parts line-up: Red Bull SPECT Eyewear

  Met de nodige trots kunnen we melden dat Hoco Parts per 1 november 2021 de officiële distribiteur van Red Bull SPECT Eyewear is geworden. Hierdoor geven we de veeleisende off- …
 • Van der Mierden gaat titel verdedigen met JHMX

  Van der Mierden gaat titel verdedigen met JHMX

  Ook in 2022 zal Sven van der Mierden uitkomen voor het ATG-JHMX-GasGas Racing Team. De Brabander wist het KNMV Open Nederlands Kampioenschap 500cc op zijn naam te schrijven en zal …
 • Smets Zeefdruk: Ook voor teamkledij!

  Smets Zeefdruk: Ook voor teamkledij!

  Bij een sport draagt vaak het hele team dezelfde kleding. Custom team wear geeft een professionele uitstraling tijdens een wedstrijd of evenement. Bij Smets Zeefdruk weten ze er alles over! …
 • E-motorcross: dit zijn de te overwinnen moeilijkheden

  E-motorcross: dit zijn de te overwinnen moeilijkheden

  Wereldwijd wordt er naarstig gewerkt aan de ontwikkeling van elektrische motoren. De eerste straatmotoren zijn er al maar voor competitiegerichte motoren zijn de uitdagingen een stuk pittiger. Elektrisch rijden kent …