X

Pauls Jonass verder zonder Marc De Reuver!

De 20-jarige Pauls Jonass reed dit jaar naar zijn eerste wereldtitel, meteen ook een primeur voor Letland. Jonass haalde de titel met rijcoach Marc De Reuver aan zijn zijde. Volgend jaar zal De Reuver er niet meer bij zijn want Pauls besloot om zijn aanpak te veranderen. Zoals bekend tekende de voormalige Nederlandse toprijder een overeenkomst met F&H Kawasaki.

Over het constante hoge niveau van de Red Bull-KTM rijder in 2017 bestaat geen twijfel. Jonass haalde immers 15 podiumfinishes, het hoogste aantal van eender welke GP rijder. Na een pauze is Pauls ondertussen terug begonnen met trainen en rijden maar dan wel zonder Marc De Reuver.


“Ik werk niet meer met Marc en dat was een moeilijke beslissing,” legt Pauls uit. “Hij heeft uitstekend werk voor mij verricht dit jaar. Toen ik met mijn vader en mijn manager samen zat om te bespreken hoe ik de volgende stap zou kunnen nemen –met het oog op mijn overstap naar de MXGP over twee jaar- heb ik besloten dat ik wat meer onafhankelijk moet zijn. Daar hoort bij dat ik meer zelf moet doen.”

Volgend jaar zal Jonass wel twee Nederlandse MXGP rijders naast zich krijgen onder de tent: Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff. Jorge Prado verhuist dan eer naar het kamp van Claudio De Carli waar hij naast Tony Cairoli komt. De komende weken heeft Pauls zelf de handen nog vol met testen. Daarna trekt hij naar het traditionele winterkamp en de testsessies in Sardinië aan het begin van het nieuwe jaar.


“We hebben nog veel werk voor de boeg,” zei Jonass. “Na de laatste GP hebben we nog in Frankrijk gereden maar de bedoeling was gewoon om wat kleine dingetjes te proberen en om te beslissen welke kant we uitgaan met het frame. Ook aan de vering moeten we nog wat schaven maar ik heb al wel het volste vertrouwen in mijn wedstrijdmotor voor 2018. Dat geeft met veel vertrouwen.

Tekst: Adam Wheeler/OTOR, Vertaling: Tom Jacobs
Foto’s: Ray Archer