X

Vijf minuten met MX2 wereldkampioen Pauls Jonass

Pauls Jonass wordt volgend jaar de eerste FIM motorcross wereldkampioen die met het nummer één nummerbord rijdt sinds Marvin Musquin in 2011. De nummer 41 wordt dus even aan de kant geschoven.

Ter ere van zijn eerste MX2 wereldtitel en om zijn eigen land te eren zal Jonass volgend seizoen starten met een ander nummer. “Ik heb er lang over nagedacht,” zei Pauls. “zelfs over hoe de 41 zou kunnen verwerkt worden in de 1. Je krijgt niet zo vaak de mogelijkheid om met de nummer één te rijden, dus waarom niet?” De razendsnelle Let pakte eerder al de junior wereldtitels in de 85cc en de 125cc.

Jonass word took de eerste MX2 wereldkampioen die zijn titel verdedigt na Jordi Tixier in 2015. Zowel Tim Gajser en Jeffrey Herlings stapten de voorbije twee jaar immers over naar de MXGP. Pauls wordt bovendien de eerste om zijn titel te verdedigen met hetzelfde team. Dat was al geleden van Musquin die in 2009 eerst MX2 wereldkampioen en in 2010 zijn titel verlengde vooraleer hij verkaste naar de AMA.

Volgend jaar zal de MX2 titelstrijd er in ieder geval heel anders uitzien. Zowel Jeremy Seewer als Benoit Paturel moeten door de MX2 leeftijdslimiet immers van categorie veranderen. Toch is de Red Bull-KTM rijder duidelijk over wie hij, naast Jorge Prado, als sterkste rivaal verwacht.

“Ik was op de Nations en zag daar hoe hoe goed Hunter Lawrence wel was. Ik denk dat hij ook volgend jaar sterk zal zijn.” Lawrence haalde in de laatste drie GP’s twee keer het podium. En volgend jaar kan hij rekenen op HRC Honda steun. “Dan heb je natuurlijk ook de (Rockstar Energy) Husky mannen met [Thomas] Covington en [Thomas Kjer] Olsen. Volgens mij wordt het een goed seizoen en hangt het er vanaf wie er deze winter het hardest voor werkt. Sommige mensen zieden dat met het vertrek van Seewer de MX2 niet meer zo sterk zou zijn maar er is altijd wel een nieuwe man die opstaat.”

Tekst: Adam Wheeler/OTOR, Vertaling: Tom Jacobs
Foto’s: Ray Archer, Bavo Swijgers