X

KTM wil MX2 nòg beter maken voor 2018

Het 2017 FIM MX2 Wereldkampioenschap werd grotendeels bepaald door de aanblik van de Red Bull KTM’s van Pauls Jonass en Jorge Prado die wekelijks om de holeshot streden. Het KTM fabrieksteam rijdt dankzij Jonass voor de zevende keer in veertien jaar met de ‘nr. 1-plaat in de MX2 rond…

Wat de concurrenten van KTM zorgen zou moeten baren is het feit dat ze voor 2018 nòg meer vermogen uit de potente 250 SX-F-motor hebben geperst. “Er zijn concurrenten met nieuwe motoren en die we willen graag voor blijven lopen, vooral in de MX2”, zegt MX2 Team Manager en algemeen technisch coördinator Dirk Gruebel. “We hebben ons huiswerk gedaan en we hebben weer een beetje meer pk’s gevonden … En dat helpt altijd bij de start! De rijders zijn al blij. Het is een ‘make-over’ en de het rijgedrag is wat anders is anders, maar de jongens houden ervan. Dat geeft ons het vertrouwen dat we op juiste weg zitten.”

KTM’s technisch coördinator Dirk Gruebel (rechts) met Pauls Jonass.

Het team zal opnieuw rekenen op hun Letse ster Jonass en de Spaanse tiener Prado. Het duo was in 2017 goed voor maar liefst negen GP overwinningen en twintig podiums. Hierdoor was Red Bull-KTM ook als team duidelijk de sterkste formatie.

“We hadden ook vorig jaar (2016) een titel in de MX2 maar dat was wat mensen verwachtten met Jeffrey [Herlings]”, zegt Gruebel. “Pauls begon het jaar sterk, maar hij had het lastig midden in het seizoen. Uiteindelijk maakte hij de klus wel af. Ik denk dat het niveau in de MX2 een beetje zakte doordat Jeffrey weg was. Daardoor was het meer gelijk wat dan weer beter races opleverde. Jeremy Seewer, (red. De MX2 vicewereldkampioen) heeft het goed gedaan. Hij daagde Pauls uit tot het einde. Van onze kant was het daarom een kwestie van stevig door te gaan in de winter. Eigenlijk is er dus niets veranderd.”

Jorge Pardo werkt volgend jaar vanuit een andere tent en truck dan Pauls Jonass.

“De verandering met Marc kwam voor ons als een verrassing, maar dat is zijn eigen keuze,” constateert Gruebel. “Hij kiest wie hem traint. Jonass en De Reuver waren een geweldig team en wat ze tijdens de voorbereiding en op training hadden gedaan was geweldig. Misschien heeft Pauls nu iets alleen geleerd en evolueert hij ook als persoon. Hij wordt weldra 21. Van zodra hij op de baan is gaat hij er 100% voor en hij geeft ook altijd 100%. De competitie zal volgend jaar zwaar zijn… Zelfs binnen het team.”

Foto’s: Ray Archer