X

AXUK: Thomas Ramette terug in titelkoers!

Op de tweede avond van de Arenacross in Belfast, was het uitkijken of de gebruikelijke toppers zich zouden kunnen revancheren. Het was namelijk niet één van hen die op vrijdagavond met de bloemen ging lopen maar wel Adrien Escoffier. Dit na tumult tussen Thomas Ramette en Dan Reardon waar ook Cyrille Coulon mede slachtoffer van werd.

Geen Bobryshev of Basaula noch Coulon in Finale

Cyrille Coulon, kon zich gelukkig nog herpakken en derde finishen in de vrijdag finale, zoals u al kon lezen in ons verslag van vrijdag. Maar vandaag liep het even anders voor de Fransman. Na twee zwakkere resultaten moest de SR75 World Team Suzuki piloot naar de LCQ-Head-To-Head race. Daar kwam hij niemand minder dan Ashley “den beenhouwer” Greedy tegen. Deze laatste deed zijn naam weer alle eer aan en slachtte de stijlvolle Cyrille Coulon af met een blockpass.

Wie ook naast een plaats in de finale greep was Evgeny Bobryshev, daarmee waren twee piloten van het podium van vrijdag niet gekwalificeerd voor de finale van zaterdag! Arenacross is dan ook niet enkel madness maar eveneens topsport van hoogniveau, dat merkte ook Hugo Basaula die zich ook een plaatsje in de tribune mocht zoeken om de finale te bekijken.

Wie vond je dan wel in de finale, in tegenstelling tot vrijdag was Arenacross UK kampioen van 2014 Fabien Izoird er op zaterdag avond wel erin geslaagd de finale te bereiken. Hier trof hij landgenoten Cedric Soubeyras, Thomas Ramette, Adrien Escoffier en Charles LeFrancois. Naast deze Franse delegatie vonden we ook nog Dan Reardon, Nique Thury en de Britten Adam Chadfield, Elliott Banks Browne, Ashley Greedy en de Lites piloot Joe Clayton die zich via de LCQ eveneens had weten plaatsen voor de Pro klasse. Daarmee zorgde hij voor een unicum.

Elliott Banks Browne brengt Britten in vervoering

In deze finale was het de Brit Elliott Banks Browne die de holeshot wist te claimen. Dit voor regerend kampioen Thomas Ramette en Charles LeFrancois. In zijn eerste Arenacross finale van 2018 toonde Banks Browne hem enkele ronden een sterke opponent voor Thomas Ramette. De Suzuki piloot vond het na die enkele ronden echter welletjes geweest, en ging resoluut naar de leiding. Meteen het signaal voor Ramette om de concurrenten achter te laten en naar de overwinning te snellen.

Achter de Fransoos zagen we Elliott Banks Browne een sterk gevecht leveren. De Brit, duidelijk gebrand op een goed resultaat, hield in eerste instantie Adrien Escoffier af. Toen Adrien Escoffier werd gepasseerd door meervoudig Australisch kampioen supercross Dan Reardon, trachtte Elliott Banks Browne hem af te houden. Dit werd dan ook een gevecht op het scherpste van de sneden, beide heren opzoek naar hun eerste succesje in het Arenacross kampioenschap. Een duel waarin Dan Reardon uiteindelijk aan het langste einde zou trekken, na enkele mislukte pogingen voerde de Yamaha piloot een agressieve blockpass uit voor de whooptiedoes.

Daarmee zakte Elliott Banks Browne terug naar een derde stek, een plaats die hij niet meer afgaf. Ook al zaten in de laatste ronden nog kleppers als Fabien Izoird, Cedric Soubeyras en de winnaar van vrijdag avond Adrien Escoffier op het wiel van de Brit. Cedric Soubeyras wipte in de allerlaatste ronde nog snel naar de vierde plaats voor Fabien Izoird.

Main Event Zaterdag Belfast – Arenacross UK
1. Thomas Ramette – SR75 World Team Suzuki
2. Dan Reardon – JK I-Fly Yamaha Racing
3. Elliott Banks Browne – Geartech Husqvarna
4. Cedric Soubeyras – Team FRO Systems
5. Fabien Izoird – Buildbase Honda
6. Adam Chatfield – Team Green Holeshot Kawasaki
7. Adrien Escoffier – MVR-D St Blazey Husqvarna
8. Charles LeFrancois – Buildbase Honda
9. Nique Thury – MVR-D St Blazey Husqvarna
10. Jack Brunell – Team Green Holeshot Kawasaki
11. Joe Clayton (Lites Piloot) – Wheeldon Offroad Centre
12. Ashley Greedy – Team FRO Systems

Stand Pro Kampioenschap Arenacross UK – Na Belfast
1. Cedric Soubeyras; 84 Punten
2. Thomas Ramette; 82 ptn
3. Charles Le Francois; 71 ptn
4. Fabien Izoird; 64 ptn
5. Cyrille Coulon; 63 ptn
6. Hugo Basaula; 60 ptn
7. Dan Reardon; 58 ptn
8. Adrien Escoffier; 55 ptn
9. Jack Brunell; 51 ptn
10. Ashley Greedy; 45 ptn
11. Evgeny Bobryshev; 44 ptn
12. Nique Thury; 25 ptn
13. Elliott Banks Browne; 24 ptn
14. Adam Chatfield; 23 ptn
15. James Dunn; 12 ptn
16. Julien Lebeau; 11 ptn
17. Joe Clayton; 8 ptn
18. Luke Norris; 8 ptn
19. Matt Bayliss; 7 ptn

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: ArenacrossUK.com