X

Dakar: Wint KTM ook de jubileum uitvoering van de rally?

Op zaterdag 6 januari begint de veertigste editie van de Dakar Rally. Hoewel Dakar al jaren niet meer wordt bereikt blijft de Senegalse hoofdstad de naamgever van de beroemdst rally. De start is dit jaar in Lima, de hoofdstad van Peru. Vervolgens trekt de karavaan door Bolivia en Argentinië. Na veertien etappes in vijftien dagen ligt de eindstreep in Córdoba, zo’n 700 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires.

De afgelopen zestien edities wist het Oostenrijkse KTM de overwinning naar zich toe te trekken. De laatste jaren bieden Honda, Husqvarna en Yamaha weerstand maar echt in gevaar kwam de totaalzege voor KTM nog nooit. De Sam Sunderland (foto) gaat de ‘titel’ verdedigen, hij zal het moeten opnemen tegen 141 andere deelnemers met daarbij zeven Nederlanders en slechts een Belg. De 28-jarige Sunderland krijgt Toby Price (Dakar winnaar in 2016) en Matthias Walkner naast zich. Price komt terug van een blessure en zag zijn voorbereiding in gevaar komen oen hij afgelopen oktober zijn knie verdraaide tijdens een testsessie in Marokko. De Australier zal deelnemen aan DE rally maar zonder wedstrijdritme. De Oostenrijker Walkner wist vorig jaar keurig als tweede te eindigen achter Sunderland. De 31-jarige coureur zal zeker mee doen voor de overwinning!
Dat geldt ook voor Pablo Quintanilla, de Chileen wist in 2017 de FIM Cross-Country World Cup te veroveren. De Husqvarna-rijder krijgt debutant Andrew Short als teamgenoot omdat de Fransman Pierre Alexander Renet nog altijd niet genezen is van een zware nekblessure.
Met Paulo Goncvalves en Joan Barreda-Bort heeft HRC al jaren kanshebbers op de totaalzege in hun gelederen. Het geluk heeft het Japanse merk echter niet aan hun zijde. Vorig jaar kwam de Portugees Goncalves niet verder dan de zesde plaats na een zware tijdsstraf. Voormalig GP-crosser Barreda-Bort is bloed snel maar nadat de rook is opgetrokken ligt de Spanjaard vaak tegen de grond. Vorig jaar stond hij er goed voor tot hij een tijdsstraf kreeg voor het op een illegale bijtanken! De 34-jarige Barreda kwam deze zomer weinig in actie door een sleutelbeenbreuk maar hij gaat zonder twijfel alles uit de kast halen om goed te scoren.
Adrien van Beveren en Xavier de Soultrait vormen het rijdersduo van Yamaha. Beide rijders kunnen etappes winnen maar of hun team goed genoeg is om de eindzege te pakken zal de tijd ons leren!
Met ‘slechts’ zeven Laaglanders valt onze inbreng tijdens deze editie toch wel tegen. Voormalig wegracer Jurgen van den Goorbergh is de bekendste naam. De Brabander zal opnieuw gebruik maken van zijn zelf verbouwde KTM. Zijn doel is de overwinning in het kistklassement, dus zonder de steun van monteurs die de motor weer helemaal fris maken na een etappe. Mirjam Pol (met Husqvarna) keert na zeven jaren weer terug op de motor en ook Hans-Jos Liefhebber en Guillaume Martens zijn dit avontuur al eerder aan gegaan. Luc van de Huijgevoort, Edwin Straver en Maikel Smits gaan hun debuut maken. Na twaalf jaar afwezigheid gaat Jeroen Ramon (Yamaha) aan zijn negende Dakar beginnen.

De Laaglanders:
48 Jurgen van den Goorbergh
50 Mirjam Pol
51 Hans-Jos Liefhebber
118 Luc van de Huijgevoort
120 Jeroen Ramon
121 Edwin Straver
128 Maikel Smits
140 Guillaume Martens

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Future7media