Column: Geert Gelaude februari 2018.

Column: Geert Gelaude februari 2018.
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Met z’n allen aan de koffie… Terwijl velen onder jullie warmere oorden hebben opgezocht afgelopen tijd om er de nodige voorbereidingen te treffen aan lichaam en machine. Waren weer anderen zich aan het meten met elkaar tijdens de indoorwedstrijden in binnen en buitenland. Inmiddels is één van de zwaarste Dakar Rally’s ook alweer verleden tijd en kunnen wij, de motocross fans, spreken van een oudgediende als overwinnaar.

De Oostenrijker Matthias Walkner bezorgde KTM zodoende een dubbele zege. Enerzijds de zeventiende eindoverwinning voor de oranje brigade, anderzijds was het met Walkner tweemaal Oostenrijk boven. Het was een heel mooie en zware, maar oeroude Dakar met heel wat pech en dito uitvallers. Maar nooit vielen er zoveel kanshebbers op de zege uit dan deze editie. Heeft oud wereldkampioen in de MX3 Walkner dan de zege ten onrechte op zijn naam gezet? Zeker niet, hij heeft de 14 etappes, goed voor zo’n 4500km, in iets meer dan 43 uur afgewerkt. Dit aan een gemiddelde van om en bij de 100km per uur over tal van duinen, gravel, hoogvlaktes, rotsen,  rivierbeddingen, en een klein stukje strand. Allerlaatste bij de motorrijders, een Zuid-Afrikaan deed over hetzelfde traject ruim 80 uur meer dan Walkner, en eindigde daarmee 85e met 123 uur achter zijn naam. Wat meteen ook wil zeggen dat zo’n 54 rijders onderweg uitvielen of er gewoon de brui aan gaven.

Zou het geheim van de overwinning misschien in een gewoon kopje koffie zitten? De koffie drinkende hype bij wielrenners staat op het punt om ook in onze sport zijn opwachting te maken. Want er is de laatste tijd heel wat te doen rondom het effect van cafeïne bij sportprestaties. Jawel U leest het goed koffie als stimulator. Heb jij iedere ochtend een kop koffie nodig voordat je naar school of je werk gaat? Dan behoor je tot het overgrote deel van de laaglanders die dagelijks koffie drinken voor de smaak maar ook om meer energie te krijgen.

LEES MEER  Olsen en Beaton op jacht naar de derde plaats

Maar zorgt cafeïne of coffeïne daadwerkelijk voor die betere prestaties? Uit ettelijke studies is gebleken dat het drinken van koffie of het gecontroleerd gebruiken van cafeïnepillen een positief effect hebben op kracht en het uithoudingsvermogen. Meer kracht valt te verklaren doordat je op een hogere intensiteit met minder pijn of druk door kunt trainen. Om de duurprestaties en het uithoudingsvermogen te verbeteren is het belangrijk dat de dagelijkse hoeveelheid koffie of pre workout supplementen binnen de perken blijven. Dit kan je sportieve prestaties namelijk negatief beïnvloeden. Hou je alles binnen aanvaardbare normen dan blijft je lichaam namelijk de stimulerende werking ervan ervaren. Een hoge dosis kan namelijk leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.

Maar wat zijn dan de voordelen cafeïne hoor ik je al vragen? In de wetenschappelijke wereld is er een consensus dat coffeïne bijdraagt aan betere sportprestaties. Er is dan ook veel onderzoek gedaan naar de werking van cafeïne op het lichaam. Ik ben geen wetenschapper en zal me derhalve niet op glad ijs begeven maar wie meer wil weten over de werking van cafeïne op de prestaties van sporters kan het wereldwijde web afschuimen. Al dan niet met een vleugje melk en of suiker erbij kan je lekker achterover leunend de overvloedige regenbuien hun gang laten gaan.

Als je weet dat een espresso ongeveer 75 mg cafeïne bevat, en ik er tijdens het schrijven van deze column al drie op heb, dan ben ik zeker in topconditie en vol energie om het nieuwe seizoen in te springen.  Nu maar hopen dat de eerste wedstrijden gespaard blijven van wateroverlast en modder. Kunnen we dus een lang en mooi seizoen voor de wielen krijgen, met de nodige koffie…

LEES MEER  Olsen en Beaton op jacht naar de derde plaats

Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Door: Geert Gelaude
Foto: #Onbekend

Uw reacties