X

Voorbeschouwing KNMV ONK Gemert.

Dit weekend begint het KNMV Open Nederlands Kampioenschap voor ‘de groten’ want de Jeugd begint op 31 maart aan hun ONK in Oldebroek. De 85cc-rijders zijn natuurlijk ook jeugd maar omdat zijn deel uit maken van de KNMV Dutch Masters of Motocross beginnen ook zij vroeg aan hun seizoen. Voor deze openingswedstrijd komt een klassieker terug op de kalender: Gemert!

Nadat MAC Sint Christoffel even van de KNMV kalender was verdwenen heeft de Brabantse club nu een eerste grote wedstrijd in de BeNeLux te pakken. De ‘ONK’ wedstrijden vormen een kampioenschap op zich maar zijn tevens kwalificatiewedstrijden voor de KNMV Dutch Masters of Motocross. De top 30 (250cc & 500cc) en top 40 (85cc & 125cc) in de tussenstand zijn zeker van een plek op de deelnemerslijst voor de DMofMX!

Klassieke openingswedstrijd
De overige rijders moeten wachten op een uitnodiging van de KNMV MX Commissie. De enige rijders die zeker zijn van een plek in de ‘Dutch Masters’ zijn Grand Prix-rijders die door hun drukke kalender geen ONK-wedstrijden kunnen rijden. Met ruim 350 inschrijvingen belooft het Circuit Wolfsbosch een sterke opening van het kampioenschap te worden.

Op voorhand een favoriet aanwijzen is natuurlijk heel moeilijk maar wij gaan het toch proberen. In de 85cc gaat Kay de Wolf zijn titel verdedigen. Hij krijgt zonder twijfel weerstand van Kay Kassemakers en Dave Kooiker. Dit trio maakte vorig jaar al de dienst uit en blijft door hun leeftijd ook in 2018 in de 85cc-klasse uitkomen.

Spankracht in 125cc?
In de 125cc zijn de  ogen gericht op Raivo Dankers en Raf Meuwissen. Beide rijders maken deel uit van de KNMV Rookies en hebben de afgelopen winter niet stil gezeten. Dankers raakte vorige week geblesseerd waardoor hij uit voorzorg de Italiaanse wedstrijd in Mantova aan zich voorbij liet gaan. Meuwissen kwam daar wel in actie en miste daar nipt het podium. Minder goed verliep de wedstrijd voor Rick Elzinga, hij brak beide polsen en moet voorlopig dus toekijken! Andere namen die wij kunnen verwachten in Gemert zijn de Zweden Emil Jonrup, Emil Weckman en de Belg Wannes van de Voorde.

‘Thuisrace’ voor Kay Ebben
Vanaf dit jaar kan je met een 250cc 2-takt machine deelnemen aan het ONK MX2, de nieuwe naam van dit kampioenschap is dan ook; ONK250. Een van de rijders die dat gaat doen is Kay Ebben. Hij komt dit jaar op een Van de Laar-Yamaha uit in het ONK250. Aangezien Van de Laar Racing naast het circuit is gevestigd zal Ebben hoge ogen willen gooien. Eenvoudig zal het niet worden want er hebben zich maar liest 105 rijders aangemeld. Of deze allemaal naar Gemert komt valt natuurlijk te betwijfelen omdat er ook GP-rijders zich hebben aangemeld voor het ONK.
Hetzelfde geldt voor het ONK500 waarvoor 67 rijders zich hebben aangemeld. Na zijn sterke optreden in Le Touquet heeft Lars van Berkel laten zien zich goed te voelen op de Husqvarna. Hij zal het moeten opnemen tegen toppers zoals Rick Satink, Mike Gijsbertsen, Sven van der Mierden en Luca Nijenhuis. Diverse Belgen staan op de deelnemerslijst maar een aantal heeft al aangegeven de VLM-wedstrijd in Lommel voorrang te geven. Volgende week in Boekel zullen zeer waarschijnlijk meer Belgen achter het starthek staan.

TIJDSCHEMA:

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: MAC Sint Christoffel