X

Arnaud Tonus moet geduld oefenen

MXGP rookie Arnaud Tonus (Wilvo Yamaha MXGP) maakte bij zijn terugkeer in Europa vorig jaar meteen indruk. Door een van in de internationale wedstrijd van Lacapelle Marival kwetste hij echter zijn linkerschouder. Waarschijnlijk zal de sympathieke Zwitser het grootste deel van zijn 2018 campagne moeten missen.

Om zijn ontwrichte linkerschouder te herstellen onderging de 26-jarige Yamaha-rijder een ingrijpende operatie. Nu volgt een lange periode van herstel en revalidatie. Tonus’ blessure dateert van midden februari maat de volledige revalidatie zou tot zes maanden kunnen duren.

“Ik ontwrichtte de schouder achteraan en scheurde de pezen”, zei de voormalige Pro Circuit-rijder en ex-MX2 GP winnaar. “De operatie moest alles opnieuw aanhechten, daarom duurt het herstel ook zo lang. Het is helaas niet zoals een normale schouderontwrichting die drie maanden in beslag zou nemen. Ik zal wat geduldiger moeten zijn.”

Tonus streed in 2014 voor de MX2 titel als Monster Energy Kawasaki-rijder tot een val in de training van de Duitse GP een eerste schouderontwrichting veroorzaakte. De Zwitser herstelde volledig van deze crash. Na de tegenvaller dit voorseizoen maakt Tonus van de nood een deugd om zijn schouders zo sterk mogelijk te krijgen voor wanneer hij terug komt op zijn YZ450F.

“Ik voel me een stuk beter na de operatie, maar ik doe momenteel niet veel. Ik moet zes weken lang geïmmobiliseerd blijven. Over een tweetal weken kan ik weer met physio beginnen maar dan ga ik onder het mes om de problemen met mijn andere schouder op te lossen,” aldus de Ixs rijder. “Er was nogal wat schade aan de linkerschouder, daarom pak ik deze kans om beide schouders te herstellen en dan moet ik weer 100% fit zijn.”

De snelle Zwitser had in het verleden al vaker met blessureleed te kampen. Hoewel Tonus al bewees snel genoeg te zijn voor GP zeges, gooiden kwetsuren in 2012 en 2013 roet in het eten. Zijn tweejarige periode in de VS -2015 en 2016- werd verstoord door een virus en een gebroken pols. Vorig jaar kreeg de Wilvo Yamaha coureur in het Zwitserse Frauenfeld af te rekenen met een gebroken rib. Amper een uur eerder had hij zijn eerste MXGP reekszege gevierd.

Tekst: Adam Wheeler
Foto’s: Yamaha Racing