EMX125: Wordt het allen tegen Rene Hofer?

EMX125: Wordt het allen tegen Rene Hofer?
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Aankomend weekend beginnen de jonkies op hun 125cc eraan in het Europees kampioenschap. Wat ooit nog een klasse in het wereldkampioenschap was, is nu een klasse waarin semiprofessioneel, hard werkende kids van 13 t.e.m. 17 jaar, prof teams proberen te overtuigen van hun kunnen.

Eén van deze jongeren die al zeer ver staat in zijn ontwikkeling, en daardoor al onder contract ligt bij KTM is de Oostenrijkse Rene Hofer. De 16-jarige jongeman is dan ook de natte droom van KTM, een Oostenrijker die hun Oostenrijks Oranje scheurijzer laat janken als een biggetje dat weet dat het salami zal worden. KTM wil echter Rene Hofer ook uitspelen in Oostenrijkse kampioenschap, en daar zal het begenadigd pilootje uitkomen op een SX250F. Als deze wisselingen tussen motoren hem goed afgaan is deze Rene Hofer op zijn prototype 2019 125cc KTM de grote titelfavoriet.

De mogelijke tegenstanders
Als we in deze uiterst onvoorspelbare klasse, één grote tegenstander moeten noemen, dan gaan we voor Tom Guyon. De 15-jarige fransman reed vorig seizoen als rookie één EMX125 wedstrijd mee, en eindigde deze op zijn toenmalige TM machine op een vierde plaats algemeen door een zevende en zesde plaats in de reeksen. Toch bleef het bij een eenmalig optreden en werd na deze EMX125 wedstrijd in Ernée het verdere, door TM France uitgestippelde programma afgewerkt met Franse motocross en supercross wedstrijden. Dit jaar zal de jongeman echter het hele Europese kampioenschap betwisten en dit voor het VRT KTM team van Valentin Teillet. Een kanttekening is dat we nog even moeten afwachten of dit talentvol mannetje zijn sterke resultaten van op de harde thuisbanen kan evenaren op zandbanen.

Een bericht gedeeld door Tom Guyon (@tomguyon270) op

Iemand die zeer verrassend een tweede plaats scoorde op zo’n zandbaan was Petr Polák. De Tsjech scoorde deze afgelopen weekend in de Dutch Masters of Motocross in Markelo. Of dit een voorbode is voor een doorbraak seizoen is nog even afwachten want het voorgaande seizoen sloot hij af op de 21ste plaats met 62 punten.

Het is ook uitkijken naar de piloten die de Belgische teams Diga Racing en CreymMert Racing in stelling brengen. Bij Diga zien we tweevoudig Europees kampioen in de Honda 150cc klasse Emil Weckman zich in stelling brengen om met de steun van het team beter te gaan doen dan de teleurstellende 28ste plaats die hij in 2017 in het kampioenschap behaalde. Bij CreyMert Racing moet David Braceras, Kevin Horgmo doen vergeten die dit jaar in de EMX250 klasse zal uitkomen. Geen makkelijke opdracht voor de Spanjaard.

Wat kan de wereldkampioen 85cc in Rookie seizoen
Wie ook zijn opwachting maakt in het kampioenschap is de in Spanje wonende Brit Eddie Wade. De Brit werd vorig jaar wereldkampioen in de 85cc klasse, en zal dit jaar voor het Jezyk Racing met steun vanuit Oostenrijk uitkomen in het EMX125. Het kampioenschap is waarschijnlijk wat te hoog gegrepen voor de 14-jarige Eddie. Het wordt echter enorm interessant om te zien wat de regerende wereldkampioen in de 85cc klasse kan uitrichten in zijn eerste 125cc seizoen. Nog in het team van Jezyk Racing zien we de talentvolle Spanjaard Oriol Oliver. In 2017 maakte hij zijn debuut op de 125cc machine. Daarbij trad hij éénmaal aan in het EMX kampioenschap en scoorde tien punten.


Franse broers Matheo en Florian Miot
Bij ons zijn de Franse broers Miot ondertussen al een tijdje bekend. Elke maal dat we ze mochten aanschouwen in de BMB wedstrijden konden we enkel vaststellen dat deze broers keihard moeten werken. Want bij elke ontmoeting met onze piloten is hun vooruitgang om van op u kont te vallen. Beide zullen dit seizoen het EMX125 kampioenschap betwisten voor het Motoblouz HB team op een KTM. Wat ze waard zijn op het internationale strijdtoneel zullen we snel weten, maar twee jaar geleden liet Matheo Miot al gelden in de Beloften 125 reeks, terwijl zijn broertje, Florian het duel aan ging in de 85cc klasse met Avo Tack, Wannes van de Voorde en andere…

De Belgen en Nederlanders
Als we naar onze “laaglanders” kijken, dan gaan onze ogen automatisch naar de naam van Rick Elzinga. Helaas staat deze naam niet op de deelnemerslijst en dit door blessure, beide armen gebroken en meteen een streep door de titelambities. De Nederlander met een fabriekscontract met Yamaha kende in 2017 al een blessure gevoelig seizoen, hopen dat 2018 geen blauwdruk wordt van dat jaar. Dat na de revalidatie enkele mooie resultaten liggen wachten op Rick Elzinga.

Naast de jongen op die blauwe, kunnen Nederlanders ook uitkijken naar Raivo Dankers. De Nederlander die in zijn laatste jaar EMX125 zit, liet in het verleden al zien over kwaliteiten te beschikken waardoor hij in duel kon gaan met o.a. Jorge Prado Garcia en Jago Geerts. Deze 85cc dagen tellen nu echter niet meer en voor die 125cc titel is het nu erop of eronder voor Raivo Dankers. In de eerste manche van de Dutch Masters of Motocross liet hij alvast zien dat hij op een zandbaan de evenknie kan zijn van grote titelfavoriet Rene Hofer. Kan hij deze sterke prestaties ook doortrekken op de harde bannen en maakt Raivo Dankers zichzelf zo een outsider voor de titel? Het zou zo maar eens kunnen.

Wie op zandbanen, zoals er vier in het EMX125 kampioenschap zitten dit jaar met Valkenswaard, Kegums, Lommel en Assen altijd voor een sterk resultaat kan zorgen is Raf Meuwissen. Zo wist hij in de tweede reeks in Markelo knap als derde over de finish te komen, dit na Rene Hofer en Petr Polak maar voor Emil Weckman en andere…

Andere laaglanders zoals Boyd van der Voorn, Kjell Verbruggen, Wannes van de Voorde, Ryan de Beer, Loeka Thonies en de vele andere die ik vergeet moeten voornamelijk zich richten op het proberen van zichzelf te overtreffen en hun te kwalificeren. Alles wat daarna komt is een belevenis die niemand je kan afnemen en ervaring die je sterker zal maken naar de toekomst. Het zal je laten zien wat je eventueel al goed kan, maar ook waarin je nog véél werk voor de boeg hebt. Hou ik gedachte dat niemand als wereldkampioen is geboren, en dat u leeftijdsgenoten nu misschien een voorsprong in ontwikkeling hebben maar deze door een verkeerde keuze of blessure zo weer kwijt kunnen spelen.

Uw reacties

Ook te lezen

 • Motocrossreglement 2022: dit zijn de belangrijkste wijzigingen!

  Motocrossreglement 2022: dit zijn de belangrijkste wijzigingen!

  De KNMV heeft het motocrossreglement voor 2022 bekendgemaakt. In dit reglement zijn een aantal wijzigingen gedaan ten opzichte van het voorgaande reglement. In dit artikel leggen we uit wat de …
 • Niels Wennemars in het ONK125

  Niels Wennemars in het ONK125

  Minder dan twee jaar geleden kwam Niels Wennemars in aanraking met motocross. Tijdens de eerste lockdown heeft de zoon van voormalig wereldkampioen schaatsen Erben Wennemars (46) kennis gemaakt met deze …
 • Davy Pootjes in MXGP met JWR Honda

  Davy Pootjes in MXGP met JWR Honda

  Na ‘n moeilijke periode met veel blessures is er nu eindelijk goed nieuws voor Davy Pootjes! De 23-jarige motorcrosser maakte vandaag bekend dat hij volgend seizoen in het WK MXGP …
 • Walter Roelants voor tweede keer naar Dakar Rally

  Walter Roelants voor tweede keer naar Dakar Rally

  Na de zware vorige editie van de Dakar Rally leek het erop dat Walter Roelants genoegen zou nemen met één deelname. Hij reed toen de race uit en vestigde meteen …