X

EMX300: Brad Anderson gaat titel verdedigen.

In de jeugd-klasses zoals het EMX125 en EMX250 maakt de kampioen vaak de overstap naar een hogere klasse. In het Europees Kampioenschap 300cc is dat niet het geval. In 2017 verdedigde Mike Kras zijn het jaar ervoor veroverde kampioenschap. Dit jaar gaat die eer naar Brad Anderson, de Brit gaat proberen de eerste crosser te worden die de EMX300 titel weet te verlengen. Wij kijken vooruit op het kampioenschap en bespreken de grootste tegenstanders van ‘Ando’.

Anderson (36) is er ervaren rot in het vak zo won hij de MX3 Grand Prix van Markelo in 2009! Daarbij schreef hij twee keer het Maxxis British Championship MX1 op zijn naam en was hij in 2012 actief in Australie! Met Verde Sports-KTM gaat Anderson ‘zijn’ #1 verdedigen tegenover Kras. De geboren Rotterdammer zien wij als de voornaamste tegenstander van Anderson samen met de Belg Erik Willems. Vorig jaar wist Willems vierde te worden in de eindstand en stond hij op het circuit van Teutschenthal op het podium. De finale in Zwitserland werd gewonnen door James Dunn die in Valkenswaard ook mee doet voor de overwinning. Daarna zal hij de overstap maken naar het EMX250 waar hij vorig jaar in Villars Sous Ecot ook de finale wist te winnen onder die bijzonder omstandigheden.

Outsiders:
Wij zien zowel Petr Bartos als Andero Lusbo als gevaarlijke outsiders maar dan voor de ereplaatsen. Dit duo zal onder normale omstandigheden zich niet gaan mengen in de titelstrijd. Hetzelfde geldt voor de Tsjech Vaclav Kovar die met een GasGas in actie zal komen en de Italiaan Manuel Iacopi die voor iFly-Yamaha-JK Racing blijft uitkomen.

De Laaglanders:
Vorig jaar in Lommel kwam de KNMV met een grote delegatie in actie en ook in Valkenswaard is dat het geval. Maarliefst 18 Nederlanders komen dit weekend op het Eurocircuit in actie. De Belgen zijn goed voor in totaal twaalf deelnemers met daarbij Stijn Hofman die de helm toch weer op heeft gezet! Greg Smets, Gordano Natale en Matthias Plessers zouden zich in de top tien moeten kunnen rijden. Dat geldt ook voor het Brabantse trio Kay Ebben, Mike Bolink en John Cuppen. Door de blessure van Kenny Vandueren moest Janssen Products Racing opzoek naar een vervanger en dat is Cuppen worden.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: MXGP