X

MX2: Pauls Jonass eenvoudig naar de Argentijnse pole.

De eerste pole-postion van het FIM Wereld Kampioenschap MX2 is veroverd door Pauls Jonass. De KTM-rijder wist de kwalificatie op het prachtige circuit van Neuquen te zegevieren. De Let wist met zes seconden voorsprong op Thomas Kjer Olsen te zegevieren. De derde plek ging naar KEMEA Racing dankzij Ben Watson. De beste Nederlander was Davy Pootjes, de LRT-rijder werd twaalfde voor de Belg Jago Geerts.

Het snelle starten is Jorge Prado-Garcia na een lange winterstop zeker nog niet afgeleerd. De Spanjaard neemt de beste start voor Thomas Covington, Jonass, Watson en Kjer Olsen. In de eerste ronde verliest Covington plaatsen en dringt Jonass aan bij de leider. In de eerste volledige ronde weet de regerend wereldkampioen de leiding over te nemen waarna hij de wedstrijd controleert. Prado-Garcia heeft de eerste helft van de wedstrijd te tweede plaats in handen maar gaat dan op de ‘waves’ onderuit. Kjer Olsen rukt hierdoor op naar de tweede plaats voor Watson. De Brit heeft het duel met Covington in zijn voordeel weten te beslissen. Onze titelfavoriet, Hunter Lawrence, komt als vierde over de finish voor zijn Honda-collega Calvin Vlaanderen. De Zuid-Afrikaan heeft geen goede start gehad maar rijdt heel erg sterk en wordt keurig vijfde. Heel lang lijkt Pootjes in de top tien te gaan finishen maar de crosser uit Ammerzoden maakt in de slotfase een foutje. Daardoor moet de 20-jarige crosser genoegen nemen met de twaalfde plaats. Geerts wordt dertiende voor Bas Vaessen die vorig jaar op dit circuit nog zijn sleutelbeen brak. De tweede Belg in het WK MX2, Brent Vandoninck, komt helaas niet aan de finish.

De beide MX2 manches worden om 16 uur en 19 uur geheel LIVE uitgezonden op MotorsportTV. Op Eurosport2 is ook aandacht voor deze GP, deze uitzending begint echter op 17 uur en dan zijn alle vier de manches te bekijken. Om 17 uur zend NOS Studio Sport de eerste manche van de MXGP uit, de andere manche is online te bekijken. Ook aandacht voor de MXGP op Telenet Play Sports, deze uitzending begint om 17 uur.

MX2 Kwalificatie GP Argentinie:
1 Pauls Jonass Let KTM
2 Thomas Kjer Olsen DK Husqvara
3 Ben Watson GB Yamaha
4 Hunter Lawrence Aus Honda
5 Calvin Vlaanderen Z-A Honda
6 Darian Sanayei USA Kawasaki
7 Thomas Covington USA Husqvarna
8 Alvin Ostlund S Yamaha
9 Michele Cervellin I Honda
10 Conrad Mewse GB KTM
11 Jed Beaton Aus Kawasaki
12 Davy Pootjes NL KTM
13 Jago Geerts B Yamaha
14 Bas Vaessen NL Honda
15 Henry Jacobi D Husqvarna
16 Samuele Bernardini I TM
17 Vsevold Brylyakov Rus Yamaha
18 Stephan Rubini F KTM
19 Gustavo Souza Bra Honda
20 Marshal Weltin USA Honda
DNF Brent Vandoninck B Husqvarna

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: MXGP