X

MX2: Marshal Weltin telt af naar GP start

Marshal Weltin (22) is dit weekend alvast niet de enige Amerikaan die aan de start staat van het WK MX2 in Argentinië. In tegenstelling tot de ‘veteranen’ Thomas Covington en Darian Sanayei begint de Jumbo No Fear Vamo Honda rijder wél aan zijn allereerste MX2 seizoen in de MX2. Weltin maakt de overstap van de EMX250 waar hij vorig jaar zesde werd met één podium achter zijn naam.

Nadat hij tijd doorbracht in North Carolina en thuis in Michigan kwam Marshal in December naar België. Daarna volgde een hectische periode van veel (zand) rijden en intensieve fysieke trainingen. Op zijn Instagram account vatte Weltin de voorbije maanden samen als “30 uur in de gym, 170 mijl lopen op asfalt en 80 uur motortraining in het zand.” En nu is het eindelijk zover. Weltin zal in Patagonië echter de enige Jumbo No Fear Vamo Honda rijder zijn. Weltin’s Nederlandse teamgenoot Micha Boy De Waal begint aan zijn WK campagne in Valkenswaard op 17 en 18 maart. Vorig weekend werd Micha wel één manche netjes vierde in de eerste ONK ronde in Gemert.

Ben je klaar voor de eerste GP van het nieuwe seizoen?
Marshal Weltin: “Als je die vraag stelt, denk ik dat elke rijder je gaat vertellen dat hij graag nog een beetje meer tijd zou willen! Rijders voelen zich nooit helemaal klaar voor de eerste wedstrijd. Je hebt altijd het gevoel dat je nog een beetje sterker zou zijn als je nog tijd had om dit of dat te doen. Maar over het algemeen voel ik me wel klaar om er tegen aan te gaan. Ik heb er zeker heel veel zin in en kijk echt uit naar de eerste races hier.”

Wat weet je van de baan, want die is uiteraard nieuw voor jou.
Weltin: “Alles is nieuw voor mij! Het is mijn eerste keer in Argentinië zijn, ik bedoel eigenlijk mijn eerste keer in Zuid-Amerika in het algemeen. Natuurlijk heb ik alle beelden van eerdere GP’s in Neuquén bekeken en het ziet eruit als een geweldig leuke omloop. Heel anders dan al het zand dat ik de laatste tijd heb gevreten! Het is natuurlijk ook even wennen aan de weersomstandigheden, want we komen uit de vrieskou in Europa naar 35 ° C hier!”

Hoe is jouw voorbereiding verlopen?
Weltin: “Behoorlijk goed, fysiek was het wel afzien. Zwaarder dan ik had verwacht ook. Het rijden in het zand waren niet meteen mijn favoriete dagen! Wat de motor betreft, moest ik opnieuw overstappen op de Honda. We hebben even moeten wachten vooraleer de 250 motoren toekwamen. Daarom begon ik op de CRF450R te rijden, wat eigenlijk heel leuk was. De CRF450R is gewoon een heel gave motor, erg makkelijk om mee te rijden. Ik denk wel dat we ook een mooi pakket hebben met de CRF250R. We gebruikten januari en februari om wat met het chassis en de motor te spelen en uit te zoeken wat het beste bij mij past. “

Het is een behoorlijke stap om van de EMX250 naar de MX2 op te klimmen. Hoe kijk je daar zelf tegen aan?
Weltin:
“Ja, natuurlijk is het niveau qua rijden hoger. In de GP klasse zitten alle snelste jongens bij elkaar. Maar behalve tijdens de overzeese wedstrijden zijn het wel allemaal dezelfde banen als in de EMX250. Dus dat zal niet anders zijn. Vooral het andere tijdschema van de MX2 zou me beter moeten passen. In vergelijking met vorig jaar zal ik dus veel meer rijtijd krijgen. Dat helpt zeker om vertrouwd te raken met het circuit. Wat betreft de resultaten weet ik niet echt wat ik kan verwachten. Ik zeg niet dat ‘deze of die plaats’ is waar ik moet eindigen. Als ik zelf mijn beste niveau kan halen, ben ik blij. We zullen moeten ondervinden waar ik in deze nieuwe categorie thuis hoor.”

Argentinië is meteen één van de verste bestemmingen op de kalender. Sommige mensen zien op tegen het reizen.
Weltin:
“Daar ben ik het niet mee eens! Patagonië is echt een heel mooie regio om te bezoeken, de natuur is hier geweldig. Persoonlijk hou ik er van om te reizen en nieuwe landen te ontdekken. Dat ik op al deze plaatsen kom, alleen maar omdat ik motorcross, is zelfs een beetje surrealistisch. Eigenlijk heb ik het wel getroffen dat ik dat allemaal mag meemaken! “

Super! Succes dit weekend en geniet ervan!
Weltin:
“Bedankt.”

Actiefoto’s: Niek Fotografie