X

MX2: Een perfect weekend voor Pauls Jonass.

Het FIM Wereld Kampioenschap MX2 kon niet beter beginnen voor Pauls Jonass. De 20-jarige crosser wist beide manches te winnen tijdens de Grand Prix van Argentinie. Iedere keer dat de MX2-klasse op het circuit van Neuquen verscheen was ‘PJ1’ de snelste. De Deen Thomas Kjer Olsen (3-2) wordt tweede in het dagklassement voor Hunter Lawrence die wat problemen kende tijdens de tweede manche en niet verder kwam dan de zesde plaats. De beste laaglander is Jago Geerts, de Yamaha-rijder wordt negende in het dagklassement! Bas Vaessen wordt de beste Nederlander, hij bezet na de eerste GP de veertiende plaats in de tussenstand. Davy Pootjes werd 19e onder de Argentijnse zon terwijl Brent Vandoninck tevreden moet zijn met één punt.

De eerste FOX Holeshot Award van dit seizoen gaat naar Lawrence. De Australier neemt de leiding voor Darian Sanayei, Kjer Olsen, Ben Watson en Jonass. In de eerste ronde neemt Sanayei de leiding over terwijl Jonass zich op werkt naar derde plaats. Lawrence pakt de leiding na drie ronden terug en niet veel later kan Jonass voorbijaan de Amerikaan. Na zo’n  vijftien minuten wedstrijd begint Lawrence foutjes te maken en dat is voor Jonass het tekenen om de aanval in te zetten. De Let glipt binnendoor en wordt de derde leider in deze wedstrijd over 30 minuten en twee ronden. De leidende positie van Jonass  komt niet meer in gevaar en hij wint voor Lawrence. De derde plaats gaat naar ‚TKO‘ voor Watson en Henry Jacobi. De Duitser heeft een goedes start gehad en stuurt zijn STC Racing-Husqvarna vervolgens naar een mooie vijfde plaats.  Geerts wordt als twaalfde afgevlagd voor Bas Vaessen (14e) en Pootjes wordt 19e.
Metde LRT-KTM neemt Pootjes een geweldige start en hij wint de FOX Holeshot Award nipt voor Jonass die snel de leiding overneemt. Ook Thomas Covington kan voorbij aan Pootjes die even later de Amerikaan terug pakt. Na drie ronden krijgt Pootjes problemen met harde onderarmen en daardoor moet het tempo omlaag. Kjer Olsen komt voorbij en de Husqvarna moet genoegen nemen met de tweede plaats. Jonass rijdt een eenzame wedstrijd en wint met ruim vijf seconden voorsprong op de EMX250 kampioen van 2016. Sanayei moest de eerste manche met motorpech naar de kant, nu wist de Dixon Racing-rijder als derde over de finish te komen. Watson is opnieuw goed voor een keurige vierde plaats maar hij moet in de slotfase nog stevig in duel met Calvin Vlaanderen. De Zuid-Afrikaan heeft geen beste start gehad maar rijdt bijzonder sterk en weet nadat hij Honda-collega Lawrence achter zich heeft gelaten nog gevaarlijk te worden voor Watson. Het verschil is de finish is minimaal maar Vlaanderen, die met een KNMV-licentie rijdt, moet genoegen nemen met de vijfde plaats. Geerts is opnieuw de beste Laaglander, de scholier wordt tiende! Vaessen is ook nu de beste Nederlander, de Limburger wordt dertiende voor Pootjes. Deze keer geen punten voor Vandoninck, de 21-jarige crosser komt niet aan de finish.

Over twee weken komt dit kampioenschap naar Europa, dan worden de punten verdeeld op het Eurocircuit van Valkenswaard!

Uitslagen MX2 #18; Assen, NL:
1e manche:
1 Pauls Jonass Let KTM
2 Hunter Lawrence Aus Honda
3 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
4 Ben Watson GB Yamaha
5 Henry Jacobi D Husqvarna
6 Conrad Mewse GB KTM
7 Jed Beaton Aus Kawasaki
8 Michele Cervellin I Honda
9 Vsevolod Brylyakov Rus Yamaha
10 Thomas Covington USA Husqvarna
12 Jago Geerts B Yamaha
14 Bas Vaessen NL Honda
19 Davy Pootjes NL KTM
20 Brent Vandoninck B Husqvarna

2e manche:
1 Pauls Jonass Let KTM
2 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
3 Darian Sanayei USA Kawasaki
4 Ben Watson GB Yamaha
5 Calvin Vlaanderen Z-A Honda
6 Hunter Lawrence Aus Honda
7 Jorge Prado-Garcia E KTM
8 Jed Beaton Aus Kawasaki
9 Vsevolod Brylyakov Rus Yamaha
10 Jago Geerts B KTM
13 Bas Vaessen NL Honda
14 Davy Pootjes NL KTM
DNF Brent Vandoninck B Husqvarna

Dagklassement MX2 GP van Argentinie:
1 Pauls Jonass Let KTM 1-1
2 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 3-2
3 Hunter Lawrence Aus Honda 2-6
4 Ben Watson GB Yamaha 4-4
5 Jed Beaton Aus Kawasaki 7-8
9 Jago Geerts B KTM Yamaha 12-10
14 Bas Vaessen NL Honda 13-14
20 Davy Pootjes NL KTM 19-15
23 Brent Vandoninck B Husqvarna 20-DNF

Tussenstand MX2 na 1 wedstrijd:
1 Pauls Jonass Let KTM 50
2 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 42
3 Hunter Lawrence Aus Honda 37
4 Ben Watson GB Yamaha 36
5 Jed Beaton Aus Kawasaki 27
9 Jago Geerts B KTM Yamaha 20
14 Bas Vaessen NL Honda 15
20 Davy Pootjes NL KTM 9
23 Brent Vandoninck B Husqvarna 1

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Ray Archer Photo