X

MX2: Jonass is bestand tegen de druk van Prado.

Op een zeer winderige en koud Eurocircuit van Valkenswaard heeft Pauls Jonass de Grand Prix van Europa gewonnen. De regerend wereld kampioen won beide manches voor KTM-collega Jorge Prado-Garcia. Het duo wijkt geen moment van elkaars zijde maar Jonass komt beide keren het beste uit de start en geeft de leiding niet meer uit handen. Het podium wordt compleet gemaakt door Thomas Kjer Olsen. De Husqvarna-rijder wordt twee keer als derde afgevlagd door de wedstrijdleiding. De beste Belg wordt Jago Geerts, hij wordt zevende in het dagklassement en de beste Nederlander is Davy Pootjes die negende wordt.

De FOX Holeshot Award lijkt naar Prado-Garcia te gaan maar Jonass weet dat te voorkomen en neemt de leiding. De 17-jarige Spanjaard volgt op de tweede plaats voor Kjer Olsen, Pootjes en Geerts. Vroeg in de wedstrijd moet ‚TKO‘ het duo voor hem laten gaan terwijl Geerts de aanval inzet op Pootjes. Met succes want de Yamaha-rijder neemt de vierde plaats over van de KTM-rijder. De eerste helft van de wedstrijd weet de 20-jarige Pootjes de vijfde plaats vast te houden maar dan komt Conrad Mewse opzetten en de Brit neemt de vijfde plaats over. Het verschillen tussen Jonass en Prado-Garcia loopt inmiddels ook op en Jonass wint voor de derde keer dit seizoen voor Prado. Een eenzame wedstrijd voor Kjer Olsen die derde wordt voor de zeer sterk rijdende Geerts en Mewse maakt indruk met de vijfde plaats. Pootjes wordt de beste Nederlander met een negende plaats terwijl een zieke Brent Vandoninck als elfde over de finish komt. Bas Vaessen valt helaas uit en zowel Micha Boy de Waal als Rene de Jong zijn op zaterdag geblesseerd geraakt en komen daardoor niet in actie.


Het begint eentonig te worden maar ook de tweede manche neemt Jonass de beste start en pakt hij de FOX Holeshot Award gevolgd door Prado-Garcia, Pootjes, Henry Jacobi en Mewse. Geen goed begin voor Geerts, de crosser uit Balen komt ten val en moet in de achtervolging! In de derde ronden gaat Pootjes in de fout en hij verliest daarmee tien plaatsen. De derde plaats wordt overgenomen door de 21-jarige Jacobi die deze heel goed vast weet te houden. Met nog minder dan tien minuten op de klok gaat de Duitser echter in de fout. De 85cc Wereld Kampioen van 2013 zakt hierdoor terug tot ver buiten de punten! Kjer Olsen kan hierdoor de derde plaats in handen krijgen maar de gebeurd ver achter de rug van Jonass en Prado-Garcia. De mannen in het Oranje hebben hun eigen duel en dat brengt zowel het publiek als de omroeper in extase! Jonass houdt het hoofd koel en geeft de leiding niet meer uit handen. Hij wint zijn vierde manche van dit seizoen voor Prado. Kjer Olsen rijdt opnieuw een eenzame wedstrijd en de Deen wordt opnieuw derde. Mewse blijft indruk maken, de 18-jarige KTM UK-rijder wordt vierde voor Thomas Covington die zijn pole-position helaas niet uit wist te buiten. Pootjes wordt nog negende en Geerts komt terug naar de dertiende plaats. Vaessen komt na zijn crash in de eerste manche deze manche niet in actie!

Over twee weken komt dit kampioenschap naar Europa, dan worden de punten verdeeld op het Eurocircuit van Valkenswaard

Uitslagen MX2 #2; Valkenswaard, NL:
1e manche:
1 Pauls Jonass Let KTM
2 Jorge Prado-Garcia E KTM
3 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
4 Jago Geerts B Yamaha
5 Conrad Mewse GB KTM
6 Hunter Lawrence Aus Honda
7 Thomas Covington USA Husqvarna
8 Jed Beaton Aus Kawasaki
9 Davy Pootjes NL KTM
10 Ben Watson GB Yamaha
11 Brent Vandoninck B Husqvarna
DNF Bas Vaessen NL Honda
DNS Micha Boy de Waal NL Honda
DNS Rene de Jong NL KTM

2e manche:
1 Pauls Jonass Let KTM
2 Jorge Prado-Garcia E KTM
3 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
4 Conrad Mewse GB KTM
5 Thomas Covington USA Husqvarna
6 Hunter Lawrence Aus Honda
7 Ben Watson GB Yamaha
8 Adam Sterry GB Kawasaki
9 Davy Pootjes NL KTM
10 Darian Sanayei USA Kawasaki
13 Jago Geerts B Yamaha
DNF Brent Vandoninck B Husqvarna
DNS Bas Vaessen NL Honda
DNS Micha Boy de Waal NL Honda
DNS Rene de Jong NL KTM

Dagklassement MX2 GP van Europa:
1 Pauls Jonass Let KTM 1-1
2 Jorge Prado-Garcia E KTM 2-2
3 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 3-3
4 Conrad Mewse GB KTM 5-4
5 Thomas Covington USA Husqvarna 7-5
7 Jago Geerts B Yamaha 4-13
9 Davy Pootjes NL KTM 9-9
18 Brent Vandoninck B Husqvarna 11-DNF

Tussenstand MX2 na 2 wedstrijden:
1 Pauls Jonass Let KTM 100
2 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 82
3 Hunter Lawrence Aus Honda 67
4 Jorge Prado-Garcia E KTM 63
5 Ben Watson GB Yamaha 61
7 Jago Geerts B KTM Y7amaha 46
12 Davy Pootjes NL KTM 33
17 Bas Vaessen NL Honda 15
22 Brent Vandoninck B Husqvarna 11

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie