X

Nieuwe Nederlandse Grand Prix in Sint Anthonis?

Het dorp van de Motocross der Azen wil zijn motocrossgeschiedenis nieuw leven inblazen! Niet zomaar nieuw leven, neen drijvende kracht achter het boek “Motocross der Azen – een Gouden Tijdperk” en de reünies, Marcel Hermans wil graag in één van de volgende jaren de Grand Prix van Nederland naar Sint Anthonis halen!

Over dit nieuws vertelde Marcel; “Tijdens de Grand Prix van Assen in 2017 traden we in contact met promotor Youthstream. Dit om hen kenbaar te maken dat ze in Sint Anthonis de zin hebben om een Grand Prix willen organiseren.” Deze zin is er gekomen vanwege de succesvolle “Motocross der Azen” maar ook om het feit dat Jeffrey Herlings sinds enkele jaren in het dorp is komen wonen. Tel beide samen met de onmiskenbare en immense motocrossgeschiedenis die het dorp heeft en dat zorgt voor een zeer interessant pakket. Niet enkel Youthstream toonde meteen interesse ook burgemeester Marleen Sijbers was meteen enthousiast.

Voorlopige locatie van parcours, paddock, parking,… – Foto: Bing.com

Het was zij die met de perfecte locatie kwam aandraven. “Circuit de Hoef”, dat midden in de dorpskern van Sint-Anthonis lag bestaat al even niet maar en en het “Radiocircuit in Stevensbeek” voldoet ook niet aan de strenge internationale normen. Dus kwam burgemeester Marleen Sijbers met de omgeving rond het recreatiepark de Bergen op de proppen. Het recreatiepark beschikt over kennis van zaken met grote evenementen en ze beschikken over voldoende plaats zo luidt het uit de mond van Marcel Hermans.

Daarnaast kan er een parcours worden opgebouwd op één van aangrenzende gronden, dit zoals we dit zagen in Frauenfeld, Zwitserland. Een parcours met twee zijden tribunes waarvan het publiek het hele parcours kan bekijken en dan enkele mooie plaatsen voor fans die liever met de voeten in de modder staan aan de dranghekken.

Geschiedenis van “Motocross der Azen”
Kent u de Motocross der Azen? Dit was namelijk een jaarlijkse internationale openingsklassieker net voor aanvang van het Grand Prix seizoen en vond plaats op het roemruchte circuit de Hoef in het Brabantse peeldorp St. Anthonis.

De eerste wedstrijd werd verreden op 7 september 1947 en beschouwd als een zwarte cross. De laatste wedstrijd op circuit de Hoef vond plaats op 11 maart 1984. De organisatie van dit grootse evenement was in handen van de Sinttunnisse Motor Club (SMC). In 1985 wijkte men eenmalig uit naar het Radiocircuit te Stevensbeek om vervolgens definitief de handdoek in de ring te gooien.

Ruim 500 internationale renners hebben in de periode van 1947 t/m 1985 gereden op dit circuit, waaronder vele MX legends inclusief 34 Europese en Wereldkampioenen, te weten Bengt Aberg (S), Hakan Andersson (S), Leslie Archer (UK), René Baeten (B), John van den Berk (NL), Fritz Betzlbacher (D), Dave Bickers (UK), Hakan Carlqvist (S), Jaromir Cizek (CZ), Roger De Coster (B), John Draper (UK), Harry Everts (B), Paul Friedrichs (DDR), Torsten Hallman (S), Ton van Heugten (NL), Neil Hudson (UK), Georges Jobé (B), Heinz Kinigadner (A), Brad Lackey (USA), Sten Lundin (S), André Malherbe (B), Heikki Mikkola (SF), August Mingels (B), Gennady Moiseev (USSR), Bill Nisson (S), Graham Noyce (UK), Gaston Rahier (B), Joël Robert (B), Jeff Smith (UK), Dave Strijbos (NL), Dave Thorpe (UK), Rolf Tibblin (S), Pekka Vehkonen (SF), Akira Watanabe (JP).

Bron geschiedenis: motocrossderazen.com
Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: motocrossderazen.com