X

“TKO” op zoek naar het volgende niveau

Dankzij drie opeenvolgende podiumplaatsen heeft Rockstar Energy Husqvarna’s Thomas Kjer Olsen zijn buit van 2017 al overtroffen. In een indrukwekkend rookieseizoen eindigde de Deen derde in de MX2 WK stand. Olsen, op dit moment tweede in de tussenstand, lijkt op dit moment de enige die Pauls Jonass het vuur aan de schenen zou kunnen leggen.

In de tweede manche van de GP de la Comunitat Valenciana had het er alles van weg dat “TKO leider Jonas onder druk zou zetten. Dat was tot een kleine valpartij Olsen verwees naar de derde trede van het podium. Regelmatig is de voormalige EMX250 kampioen sowieso. Daarnaast valt ook zijn energieke stijl op; met zijn grote lijf gaat hij agressief te keer op de motor. Alsof hij met de Husqvarna FC250 speelt! “Dat is een beetje eigen aan mijn lengte”, zegt de pupil van Rasmus Jorgensen. “Ik probeer veel te bewegen, om altijd de beste positie te vinden en niet alleen rechtop te zitten. Ik probeer veel met de motor te werken om mijn lengte als voordeel te gebruiken en om putten en hobbels aan te pakken. En ik vind het ook leuk om te scrubben of om de motor plat te gooien in de lucht!”

Net zoals zijn rivalen Jorge Prado (twee podiumplaatsen), Hunter Lawrence en Darian Sanayei moest TKO zich de voorbije Grote Prijzen in de haren krabben. Want hoe kan hij de dominante Jonass verslagen? Zowel in Argentinië, Nederland als Spanje domineered de Letse Red Bull KTM coureur.

Als is het het overduidelijk dat Olsen sterker uit de hoek moet komen aan het begin van de wedstrijd. “Het is moeilijk om zomaar te zeggen wat ik nog beter moet doen,” vertelt de 20-jarige topper. “De KTM-jongens staan echt sterk. Ik denk dat Pauls na het winnen van het de titel vorig jaar heel wat ervaring heeft opgedaan. Over hoe een wedstrijd te leiden. Ik weet van mezelf dat ik heel veel geleerd heb van vorig jaar! Vooral van de fouten die ik gemaakt heb, ik doe mijn best om ze nu te vermijden. De manier waarop ik aanvallend rij en de baan lees, is heel goed maar mijn starts moeten beter. Als ik in het begin van de manche 10de ben, kan ik de kopmannen niet pakken.”


Hoewel hij eerder introvert is en absolute geen sterallures heeft, is ‘TKO’ wél op weg om één van de grootste namen in het WK te worden. De voorbij twee jaar boekte hij constant vooruitgang. Olsen bewees dat hij de snelheid en het potentieel heeft om voor de werelditel te strijden. Tot nu toe lijkt het dan ook de gedoodverfde titelrivaal voor Jonass. “Op dit moment vliegt Jonass echt! Maar ik ben er van overtuigd dat we hem kunnen kloppen als we blijven verder werken en van elke wedstrijd kunnen leren. Ondertussen bouw ik mijn vertrouwen verder op. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik het jaar zou beginnen met drie podiums op een rij, maar ik voel er me wel thuis.”

Op maandag 2 april staat de Rockstar Energy Husqvarna rijder aan de start in de tweede wedstrijd om de Dutch Masters of Motocross in Oldebroek. In Markelo schreef Olsen beide manches op zijn naam.

Tekst: Adam Wheeler
Foto’s: shotbyBavo (introductiefoto), JP Acevedo