X

Darian Sanayei maakt indruk

Toen Kawasaki Darian Sanayei in een persbericht voor het seizoen naar voor schoof als kandidaat-wereldkampioen fronste we toch even de wenkbrauwen. Toch is de 21-jarige Amerikaan hard op weg om dé revelatie van het MX2 seizoen te worden. Zijn team, Bike it Dixon Racing Kawasaki, zou wel een belangrijke sleutel tot success kunnen zijn.

Sanayei won twee jaar geleden al in de EMX250. In Red Sand kwam hij dankzij een 6-2 score erg dicht bij zijn eerste GP podium. In de tweede reeks was DRT Kawasaki rijder zelfs de snelste man van de wedstrijd. Sanayei kwam tot in het wiel van de ongeslagen wereldkampioen Pauls Jonass. Ook tijdens de openingswedstrijd in Argentinië liet Sanayei van zich spraken want hij leidde er de race tot hij met mechanische problemen kreeg af te rekenen.

Darian Sanayei met teammanager Steve Dixon.

Omdat Darian de enige MX2 rijder is voor het Britse team kan teammanager Steve Dixon zich ook volledig op hem concentreren. Om de strijd aan te gaan met de KTMs en Husqvarna’s werkte Bike It DRT Kawasaki hard om de KX250 lichter en sterker te maken. De keerzijde van de medaille is dat nieuwigheden zoals een carbon luchtinlaat en andere high-tech snufjes -waaronder motoronderdelen van Cosworth- ook tijd nodig hebben om betrouwbaar te ontwikkelen.

“Ik heb deze winter hard gewerkt en ik voel me zelfverzekerd. Daarom is het voor mezelf ook logisch dat vooraan zit”, zei Sanayei. “Helaas hadden we in de eerste GP’s wat dingetjes waardoor ik een paar keer uitviel. Maar in Spanje kon ik beide manches gewoon uitrijden en ik had telkens de snelste rondetijd, wat best cool was!”

Steve Dixon vergeleek Sanayei al met Zach Osborne, de andere Amerikaanse topper die voor DRT reed.

“Op de testbank werd duidelijk dat mijn wedstrijdmotor ongeveer 5 pk meer produceert ten opzichte van mijn tweede motor. Ik kan zeker het verschil voelen,” legt Darian uit. “De motor trekt écht goed en ik heb niet het gevoel dat ik iets te kort kom tegenover de andere jongens.”

Sanayei leek vorig jaar nog niet helmaal klaar voor een veeleisend WK seizoen aan de top. Met name in het zand en in hete omstandigheden kwam hij niet uit de verf. Nu ziet de jonge Amerikaan er fit en sterk uit. Bovendien zou het wel eens kunnen dat hij met de Bike It DRT Kawasaki één van de snelste Japanse MX2 motoren tussen de benen heeft.

“We komen er wel,” vat Sanayei samen. “Ik wil niet alleen op het podium staan, ik wil winnen. Dat is waar ik voor ga. Ik zal natuurlijk blij zijn met een podiumplek, maar we gaan voor winst! ” Het zou een verrassing van formaat zijn als de ASW Racing coureur in Trentino het podium zou halen. Vorig jaar werd hij in Pietramurata 20ste.

Op dit moment staat Sanayei 8ste maar hij had ook al enkele technische DNF’s.

Tekst: Adam Wheeler
Foto’s: Bike It DRT Kawasaki