X

MX2: Prado-Garcia wint zijn eerste van het seizoen.

Na zijn eerste GP-overwinning vorig jaar heeft Arco di Trento een speciale plek in het hart van Jorge Prado-Garcia. Toen werd de KTM-rijder tweede en eerste, vandaag werd hij eerste en tweede! Na zes manche overwinningen van Pauls Jonass kent het FIM Wereld Kampioenschap MX2 dit jaar eindelijk een andere winnaar! Onder heerlijk weersomstandigheden werd Thomas Covington (5-1) tweede in het dagklassement voor Henry Jacobi (2-10) die zijn eerste GP-podium pakt! Een sterk optreden van Davy Pootjes, de LRT-rijder wordt zesde in het dagklassement.

Vanaf de pole-position neemt Prado-Garcia een geweldige start voor Husqvarna-rijders Jacobi, Thomas Kjer Olsen en Thomas Covington. In de eerste bocht gaat het behoorlijk mis met daarbij Calvin Vlaanderen en Ruben Fernández-Garcia. De eerste ronde weet Prado met een voorsprong van drie seconden te volbrengen. De 17-jarige crosser heeft de wedstrijd onder controle en wint met een veilig voorsprong. In de beginfase van de wedstrijd heeft lokale held Michele Cervellin de vijfde plaats in handen maar hij ziet Jonass dan passeren. De Let kan na bijna 10 minuten wedstrijd ook Covington passeren om daarna zijn pijlen te richten op Kjer Olsen. De Deen heeft zijn handen vol aan de weer sterk rijdende Duitser in de kleuren van STC Racing. Met nog acht minuten te gaan maakt Jacobi een foutje waardoor Kjer Olsen de tweede plaats overneemt. Jonass probeert de aansluiting te vinden maar dat lukt niet. In de slotfase komt Jacobi terug en hij neemt met een agresieve actie de tweede plaats weer over! Kjer Olsen moet genoegen nemen met de derde plaats voor Jonass en Covington. Jago Geerts komt als zevende over de finish voor Davy Pootjes, Bas Vaessen (13e) en Brent Vandoninck (18e) weten ook punten te scoren.
Ook de tweede manche neemt Prado de beste start voor Covington, Conrad Mewse, Jacobi en Calvin Vlaanderen die in de eerste manche niet verder dan de eerste bocht was gekomen. In de eerste ronde weet Vlaanderen zich op te werken naar de derde plaats maar Jacobi komt even later toch terug. In de tweede helft van de wedstrijd verliest de Duitser de derde plaats aan Vsevolod Brylyakov. Vlaanderen gaat ook voorbij aan Jacobi die even later in botsing komt met Jonass waardoor beide ten val komen. Dit gebeurt verder achter de rug van leider Prado die onderdruk blijft staan van Covington. De finale is zeer spannend want de Amerikaan voert de druk op en weet in de laatste ronde de leiding over te nemen! De Husqvarna-rijder uit het team van Jacky Martens wint voor Prado. Brylyakov wordt derde, zeer knap van de Rus die vorig jaar een zware schouderblessure opliep welke zelfs zijn carriere in gevaar leek te brengen. Mewse wordt vierde voor Vlaanderen en Pootjes die opnieuw de beste Laaglander wordt. Jonass wordt negende voor Jacobi die toch voldoende punten pakt voor een podiumplek. Geerts wordt dertiende en Vandoninck pakt het laatste punt deze GP. Vaessen komt ten val en blijft puntloos na een botsing met Kjer Olsen.

Het FIM Wereld Kampioenschap reist nu verder naar Portugal voor de Grand Prix van Portugal op het circuit van Agueda.

Uitslagen MX2 #4; Arco di Trento, I:
1e manche:
1 Jorge Prado-Garcia E KTM
2 Henry Jacobi D Husqvarna
3 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna
4 Pauls Jonass Let KTM
5 Thomas Covington USA Husqvarna
6 Michele Cervellin I Honda
7 Jago Geerts B Yamaha
8 Davy Pootjes NL KTM
9 Vsevolod Brylyakov Rus Yamaha
10 Adam Sterry GB Kawasaki
13 Bas Vaessen NL Honda
18 Brent Vandoninck B Husqvarna
DNF Micha Boy de Waal NL Honda

2e manche:
1 Thomas Covington USA Husqvarna
2 Jorge Prado-Garcia E KTM
3 Vsevolod Brylyakov Rus Yamaha
4 Conrad Mewse GB KTM
5 Calvin Vlaanderen Z-A Honda
6 Davy Pootjes NL KTM
7 Ben Watson GB Yamaha
8 Jed Beaton Aus Kawasaki
9 Pauls Jonass Let KTM
10 Henry Jacobi D Husqvarna
13 Jago Geerts B Yamaha
20 Brent Vandoninck B Husqvarna
28 Micha Boy de Waal NL Honda
DNF Bas Vaessen NL Honda

Dagklassement MX2 GP van Italie:
1 Jorge Prado-Garcia E KTM 1-2
2 Thomas Covington USA Husqvarna 5-1
3 Henry Jacobi D Husqvarna 2-10
4 Vsevolod Brylyakov Rus Yamaha 9-3
5 Pauls Jonass Let KTM 4-9
6 Davy Pootjes NL KTM 8-6
17 Bas Vaessen NL Honda 13-DNF
22 Brent Vandoninck B Husqvarna 18-20

Tussenstand MX2 na 4 wedstrijden:
1 Pauls Jonass Let KTM 180
2 Jorge Prado-Garcia E KTM 152
3 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 145
4 Ben Watson GB Yamaha 105
5 Conrad Mewse GB KTM 100
11 Davy Pootjes NL KTM 75
12 Jago Geerts B KTM Yamaha 72
17 Bas Vaessen NL Honda 43
23 Brent Vandoninck B Husqvarna 18

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #RayArcherPhoto