X

Snelle babbel met Emil Weckman, Avrie Berry & Miro Sihvonen

Dit weekend vindt in Italië de tweede ronde van het EMX125 kampioenschap plaats. Een vertrouwde baan voor Emil Weckman (KTM Diga Junior Racing) die in Arco di Trento drie jaar geleden een reeks won in de EMX150. De Amerikaanse Avrie Berry trekt dit weekend haar WK campagne op gang. De WMX dames beginnen het kampioenschap namelijk in de ‘achtertuin’ van regerend wereldkampioene Kiara Fontanesi!

Voor Emil Weckman is de compacte, slingerende omloop van Pietramurata dé gelegenheid bij uitstek om zijn Europese ambities kracht bij te zetten. Tijdens de openingsronde in Valkenswaard strandde de dubbele EMX150 kampioen op een zucht van zijn eerste EMX125 podium. Uiteindelijk eindigde hij op gelijk punten met de derde, Mario Lucas.

Het afgelopen weekend reed Emil naar een degelijke vijfde plaats in de Dutch Masters of Motocross ronde van Oldebroek. De KTM Diga Junior Racing rijder liet er een 3de en 5de plaats optekenen. “Ik had goede starts in beide reeksen, maar ik was niet echt tevreden over mijn snelheid. In de tweede manche had ik ook een kleine valpartij, er had dus zeker meer ingezeten. Daarom kijk ik er extra naar uit om in Arco di Trento dit weekend opnieuw op mijn beste niveau te rijden!”

EMX250 rijder Miro Sihvonen had een moeilijke dag in Oldebroek. Miro wilde op circuit “De Bargen” in de eerste plaats wedstrijdritme opdoen. Helaas kampte hij bijna de hele dag met pijnlijke armen. Daarnaast had Sihvonen het geluk evenmin aan zijn zijde. Met nog 10 dagen tot de volgende EMX250 ronde kunnen de snelle Fin en teammaat Damian Kosj de puntjes op de i zetten alvorens ze in het Portugese Agueda aantreden.

WK start voor Avrie Berry

“Ik kwam pas eind januari naar België waardoor ik eigenlijk de hele winter in Californië heb getraind en gereden. Pas vrij laat was het zeker dat ik terug zou komen om het volledige WMX kampioenschap te rijden. Maar ik heb er zo ontzettend veel zin in! Het is echt cool om nu echt deel uit te maken van zo’n mooie serie,” zegt Avrie enthousiast. “Het niveau in Europa is bij de vrouwen op dit moment heel erg hoog. Dat is een enorm verschil met de VS. Bovendien gaat het er in het WK professioneler aan toe. Ik denk ook dat er hier meer geld is voor meiden die rijden.”

“Met wat ik nu weet, had ik mijn voorbereiding wel wat anders aangepakt. Wat meer nadruk op krachttraining bijvoorbeeld want dat is toch een belangrijke factor. Natuurlijk is het ook wennen aan de banen. De omlopen hier zouden niet méér kunnen verschillen dan wat ik gewoon ben in de VS! Wat rijders een zware baan zouden vinden in Amerik, zouden ze hier gemakkelijk vinden. (lacht) En anders moeten ze maar eens komen kijken in Lommel, om 3 uur in de namiddag.”
Berry maakte de deze winter de overstap van de 125cc naar de 250 viertakt hoewel ze vorig jaar in beide GP’s nog op de tweetakt reed. Haar beste resultaat was een fraaie 11de plaats in de modderige tweede manche van de kampioenschapsfinale in Villars-sous-Ecot.

“Ik had toch het gevoel dat ik meer power nodig had om competitief te zijn, zeker als er stevige hellingen in het circuit zitten. Ervaring met Arco di Trento heb ik natuurlijk niet daarom heb ik maar alle filmpjes die ik op internet kon vinden bestudeerd. Het ziet er in ieder geval een mooie baan uit. Hopelijk komen er ook goede sporen in, zo heb het circuit het liefst! In vergelijking met mijn twee Europese wedstrijden vorig jaar Assen en Villars, kan het moeilijk zwaarder. (grijnst) Pas op, ik heb me wel geamuseerd hoor maar het waren allebei wel twee heel pittige races. Voor de eerste ronde dit weekend heb ik eigenlijk geen echte verwachtingen. Ik wil gewoon weer de top-20 halen en punten scoren. Naarmate het kampioenschap vordert, wil ik natuurlijk wel vooruitgang boeken.”

Fans kunnen alle wedstrijden van dit weekend –inclusief de EMX125 en WMX manches op zaterdag en zondag live mét commentaar van Paul Malin bekijken op mxgp-tv.com.

Foto’s: Eric Laurijssen & Jones