Wat zeggen wereldautoriteiten in dopingbestrijding over Broc Tickle?!

Wat zeggen wereldautoriteiten in dopingbestrijding over Broc Tickle?!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

U las het al Broc Tickle heeft een positieve dopingtest afgelegd. De Amerikaanse KTM piloot testte positief op 5-methylhexan-2-amine. De grote vraag die vele hun dan ook stellen, “What The Hell” is dat en waarin kunnen we dat vinden? We deden even aan echte journalistiek en namen contact op met autoriteiten op het vlak van dopingbestrijding.

Eén van hen Dokter Hans Cooman liet weten dat het product tot de stimulantia behoort en ook gekend is onder synoniemen als Methylhexanamine, geranamine en DMAA. Allen verboden door het WADA en zijn nationale partners zoals het USADA en bij ons NADO Vlaanderen.

Stimulantia hebben zoals het woord het zegt een stimulerende werken, dit op het zenuwstelsel. Waardoor de impulsen die door de zenuwcellen in het lichaam worden verstuurd, beter worden geleid. Dit heeft invloed op een betere motoriek, maar ook bij concentratiestoornissen. Want zo zijn ADHD medicamenten ook stimulantia.

Waarin zit 5-methylhexan-2-amine

Zit 5-methylhexan-2-amine dan in ADD of ADHD medicatie? Neen dit product wordt al reeds sinds 1983 niet meer in medicatie gebruikt. Waarin wordt het dan wel nog gebruikt vroegen we wereldautoriteit Professor Peter Van Eenoo.

De man die aan het hoofd stond van de anti-dopingdelegatie van de Olympische spelen in Londen 2012 wist ons te zeggen dat tegenwoordig het product vaak wordt gebruikt, door malafide producenten, in zaken als voedingssupplementen. Deze producenten gebruiken en prijzen het product als zogenaamde “Energy Booster”.
Voorgaande voorvallen met producten zoals 5-methylhexan-2-amine

De voor ons meest bekende zaak is zonder twijfel die van Anthony West. De Australische MotoGP piloot testte positief op methylhexanamine tijdens de Grand Prix van Frankrijk in 2012. Dit leverde hem een schorsing op van 18-maanden.

In 2009 testte ook Yohan Blake, Marvin Anderson, Lansford Spence en Allodin Fothergill positief op methylhexan(e)amine, zij kwamen er vanaf met een schorsing van drie maanden.

Na het Portugees kampioenschap tijdrijden in 2010 werd wielrenner Rui Costa betrapt op het gebruik van methylhexanamine. Hij ontliep een schorsing omdat hij kon aantonen dit product te hebben binnen gekregen, door een vervuild supplement.

De grote vraag

De grote vraag die zich nu stelt is, heeft Broc Tickle in alle vertrouwen een vervuild supplement genomen? Of is de Amerikaanse KTM piloot moedwillig opzoek gegaan naar die paar procenten meer die hij misschien nodig achtte om te kunnen wedijveren met de beste.

Heeft u vragen omtrent dopinggebruik dan kan u steeds terecht op de dopinglijn.be
Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto’s: KTM Images

Uw reacties