X

Ben Watson bezorgt Kemea eerste GP-podium 2018

Ben Watson stond – op de Dag van de Arbeid – voor het eerste in zijn carrière op het GP-podium. De Brit pakte in het Russische Orlyonok, aan de oevers van de Zwarte Zee, de derde plaats na een derde en zesde plek in de MX2-reeksen. Het was meteen ook het eerste GP-podium dit seizoen voor Kemea Yamaha.

De 18-jarige Jago Geerts slaagde er opnieuw in om in de top 10 te duiken. Hij finishte negende (12+9). Helaas kende Vsevolod Brylyakov, die voor eigen volk reed, minder geluk. De Rus verdraaide zijn been in de tweede reeks en liep daarbij een enkel- en knieblessure op. Seva zal de komende dagen extra onderzoeken ondergaan om de ernst van de blessure te kunnen inschatten.  De Grote Prijs startte fantastisch, met de Kemea Yamaha-jongens op vier (Brylyakov), vijf (Geerts) en zes (Watson) in de kwalificatierace op maandag.

Eén dag later, namen Geerts en Watson een super start in de eerste reeks. De jonge Belg reed in derde positie, gevolgd door zijn Britse teammaat en met alleen de twee KTM’s van  Prado en Jonass voor hen. Brylyakov daarentegen had minder meeval. Hij was betrokken bij een crash en moest zich van de 22ste positie een weg naar voor zien te banen. Watson was intussen voorbij Geerts naar de derde plek opgerukt. De Brit hield het goede ritme een hele reeks lang vast en verzekerde zich van een tweede podium in een reeks, na Portugal enkel weken geleden.Jago Geerts had zijn ploegmaat in die eerste reeks zes ronden lang goed gevolg, maar een kleine fout – hij bleef in de modder steken en ging tegen de grond – betaalde hij meteen cash. Geerts zakte van de vierde naar de veertiende plek weg, waarna hij toch nog een twaalfde positie uit de brand kon slepen. Brylyakov was intussen – als een losgeslagen stier – terrein aan het goedmaken. Hij passeerde heel wat rijders om uiteindelijk negende te eindigen.

Watson nam ook in de tweede reeks een goede start (vierde), maar verloor meteen drie plaatsen. De Brit kon nog een plek goedmaken, wat net genoeg was om op het GP-podium te staan. Geerts eindigde negende in die tweede reeks.
Pech bleef Brylyakov intussen achtervolgen. Hij verdraaide zijn been, zonder te vallen. De Rus kon niet meer verder en trok naar de wedstrijddokter.Diagnose: een enkel- (klein barstje) en knieblessure. Seva is nu op weg naar zijn dokter in Moskou, die de komende dagen de ernst van de blessure zal achterhalen.

Teambaas Hans Corvers zat dan ook met gemengde gevoelens. “Ik heb echt te doen met Seva. Die jongen werkt heel hard, maar pech blijft hem achtervolgen. Hopelijk valt de blessure nog mee. We zullen morgen of overmorgen allicht meer weten. Aan de andere kant ben ik natuurlijk super content met de prestatie van Watson.  In het begin van het seizoen mikten we met Ben op een plek tussen vijf en acht. Maar hij doet een pak beter. Dat wil zeggen dat we de lat wat hoger mogen leggen. We mikken nu op de top vijf met Watson. Hetzelfde verhaal voor Geerts. Die mag nu ook naar de top 10 in plaats van top 15 lonken.”

 


Ben Watson, derde: “Mijn eerste GP-podium ooit! Wat een geweldig gevoel, wat een heerlijke dag. Toen ik over de finish kwam had ik echt niet door dat ik op het podium stond. Ik dacht dat ik opnieuw vierde was. Totdat ik teambaas Hans op me af zag rennen. Podium! Podium! riep hij. Fantastisch. Zeker op dit circuit, dat me niet echt ligt. Ik wil vooral iedereen bij Kemea Yamaha bedanken. Voor de kans die ze me dit jaar geven en voor al het harde werk da ze leveren. Ik ben blij dat ik hen eindelijk iets kan terug schenken. Er ontbrak maar één ding: mijn familie. Zij zijn thuis gebleven, in Engeland. Er is maar één oplossing: dit nog eens herhalen wanneer ze erbij zijn.” 

Jago Geerts, negende: “Mijn weekend was best oké met, opnieuw, een plek in de top 10. Al is het natuurlijk wel spijtig dat ik in de eerste reeks tegen de grond ging. Ik voelde me goed, maar maakte dan een foutje. Ik bleef in wat modder steken en ging tegen de grond. Daar ben ik natuurlijk ontgoocheld over, maar ja, dat maakt deel uit van het leerproces zeker? In de tweede reeks heb ik veel te veel tijd verloren achter Larranaga. Daardoor kreeg Rubini de kans om de kloof te dichten en me in de laatste ronde nog in te halen.”

Vsevolod Brylyakov, vijftiende: “Ik ben enorm ontgoocheld. Dit is heel frustrerend. Ik verdraaide mijn been in de tweede reeks, waarbij mijn enkel en knie geraakt werden. Ik had en heb nog steeds veel pijn. Vooral mijn knie doet veel zeer. Ik ben nu op weg naar mijn dokter in Moskou. Ik zal de komende dagen extra onderzoeken ondergaan. Ik hoop en bid voor het beste. Ik ben van zo ver teruggekomen na die zware schouderblessure verleden jaar en nu dit weer. Ik hoop echt dat ik niet te lang out ben. Vingers kruisen dus.”

Marnicq Bervoets, teammanager: “Een Grote Prijs met uiteenlopende emoties. Aan de ene kant zijn we natuurlijk heel blij met de derde plaats van Watson. Zijn eerste ooit en de eerste voor Kemea in 2018. Aan de andere kant zitten we wat in de put omdat Brylyakov zich geblesseerd heeft, voor zijn eigen volk dan nog. Hij zal nu enkele extra onderzoeken ondergaan om de correcte diagnose te kunnen stellen. We hopen allemaal dat het zal meevallen. Wat Watsons podium betreft: om eerlijk te zijn, het komt iets eerder dan ik verwacht had. Al heeft Ben de afgelopen winter, onder de vleugels van fysieke trainer Jacky Vimond, wel grote stappen gezet. Daar plukt hij nu de vruchten van. Hij verdient dit podium dubbel en dik. Ik ben ook heel tevreden over de prestaties van Geerts. Jago blijft week na week progressie maken. Een negende plaats om dit erg moeilijke circuit is een heel knap resultaat.”

Foto’s: Yamaha Racing, Bavo Swijgers