X

De droom van rallyraidrijder Paul Spierings

Ondanks een gebroken rugwervel blijft Paul Spierings vechten voor zijn grote droom: deelnemen aan de beroemdste aller rallyraids, de Dakar! Geert Gelaude neemt je mij in het avontuur van deze opmerkelijke motorsporter.

Dat Sint-Michielsgestel een gemeente in de provincie Noord-Brabant is, zullen sommigen wel weten. Maar dat de ruim 28.600 inwoners in de buurt van ‘s-Hertogenbosch meer te bieden hebben dan veldrijden zal bij velen minder bekend in de oren klinken. Eén man wil nog dit jaar zijn eigen gemeente op de wereldkaart zetten door deel te nemen aan de meest besproken en legendarische rally aller tijden namelijk de Dakar. Voorheen was dit de Paris-Dakar rally die jaarlijks begin januari van start gaat. Sinds 2009 is men uitgeweken naar de landen Argentinië, Chili, Peru en Bolivia dit om de raid uit gebieden te houden waar er door politieke spanningen geregeld schermutselingen waren die deelnemers in gevaar brachten.

De op 30-jarige Paul Spierings, wil zijn jongensdroom eindelijk zien uitkomen, door van start te gaan in deze prestigieuze rally. Voor ingewijden in de motorsport is Paul immers geen onbekende meer, maar eerder een gedreven sporter in hart en nieren! Reeds op de jeugdige leeftijd van amper 4 jaar zie je de kleine man al rondjes maken. Dat hij de smaak te pakken heeft was een feit en Paul gaat al snel in competitieverband van start, alwaar hij met andere woorden alle klassen heeft doorlopen. Dit heeft hem 3 keer de Nederlandse titel opgeleverd, in 2014 word hij tevens IMBA tweetakt kampioen. Het jaar daarop legt Spierings de lat nog iets hoger en maakt de overstap naar de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging, alwaar het bij de eerste wedstrijd in Rhenen grondig fout gaat. De blessure was zo ernstig en zou de familiale toekomstplannen danig in de waar kunnen sturen dat Paul beslist om te stoppen met crossen. Hij wil zich volop richten op zijn eigen allround bouwbedrijf die hij na het behalen van zijn VMBO diploma was gestart.

Maar eenmaal gebeten door de microbe is het bijna niet meer te genezen zeggen ze wel eens. Zo ook bij Paul, en op aandringen van wat vrienden doet hij voor de lol mee aan wat  ritjes. Hierdoor heeft hij de smaak weer te pakken en beslist om te gaan starten bij de enduro. Wonderwel sluit Paul zijn eerste jaar af als Nederlands Kampioen in de N2 klasse en kijkt er heden nog steeds met heel veel trots op terug! Na wat in feite een leerjaar was is hij zo gedreven om nog beter te doen. In dit tweede jaar leert Spierings heel wat bij en krijgt er te maken met allerlei omstandigheden, maar geniet ook van het lange rijden en niet dat gestresseerde in de motorcross waarbij alles op kortere tijd moet afgewerkt worden.  De logische stap zou de overgang naar de inters zijn, tot een hematoom echter roet in het eten gooit en de rijder niet meer kon starten in de laatste wedstrijden van het jaar.


Maar de Brabander was vast besloten en slaat de stap naar de internationalen over en gaat regelrecht op zijn jongensdroom af, namelijk alle pijlen richten op de Dakar! Inmiddels heeft Paul steun gekregen van Aelbers personeel en is dankzij deze grote steun nog meer gebeten om te slagen. Paul maakt plannen om ervaring op te doen in de echte rally wedstrijden. Het debuut maakt hij in Griekenland, tijdens de Serres Rally alwaar hem weer andere obstakels staan te wachten. Rijden in temperaturen van rond veertig graden, waarbij de ondergrond op sommige plaatsen spekglad en vol stof zijn, waren voor de man uit Sint-Michielsgestel wederom reden om het uiterste uit zichzelf te halen. Hij slaagt in zijn opzet en kan deze rally als vijfde in de R3 klasse afsluiten en algemeen als achtste wat hem nog meer doet inzien dat hij het grotere werk zeker aankan. Zodoende is het besluit gemaakt en zal Paul van start gaan in de Abu Dhabi rally, die recht geeft om te starten in de meest gegeerde rally aller tijden.

Als aanloop naar deze felbegeerde startplaats verblijft Paul enige tijd bij zijn Belgische vriend Wim De Cramer, van de Wim Motors Academy in het zonovergoten Portugal. Opnieuw doet hij heel wat extra ervaring op en beslist om te starten in het Portugees Kampioenschap enduro. De eerste wedstrijd is er eentje waarbij het roadbook rijden heel erg belangrijk is. Hij sluit deze eerste wedstrijd af op plaats zes wat heel knap te noemen is. Het is voor de nuchtere Spierings erg snel aftellen geblazen naar 24 maart alwaar de Abu Dhabi wacht en zijn ticket tot roem. In aanloop naar deze rally zijn er enkele belangrijke mensen bij gekomen en motiveren ze hem tot nog betere prestaties. Daags voor de start gaat Dakarteam Spierings rijder nog een tweetal uur in de duinen oefen omdat er nog wat aanpassing aan de motor waren gedaan. Na een uurtje in de duinen ging het heel vlot en lijkt het nergens op dat dit de enigste en laatste deelname is voor de inwoner uit Sint-Michielsgestel.

Met een erg goed gevoel gaat de door Aelbers personeel gesteunde rijder van start in deze heel erg beslissende rally. Is het de innerlijke stress die hem parten speelt of gewoon een beginnersfout in de duinen van Abu Dhabi die hem de das om doen? Wie zal het zeggen maar Paul maakt een inschattingsfout en gaat bij een afzink van een duin over de kop en krijgt de motor in zijn rug. Spierings is de eerste minuten duizelig en heel even overweegt hij te stoppen. Maar nee zo is hij niet, opgeven staat niet zomaar in zijn roadbook. Paul kruipt terug op de motor, neemt wat gas terug en zet zijn weg verder en komt alsnog als achttiende algemeen over de finish tussen tal van fabrieksrijders. Met best wat last van de rug blijft hij echter full focus en gaat verder in de race. Ook het verdere verloop gaat goed en weet de Brabander zich wonderwel erg goed te handhaven tussen alle grote toppers, wetende dat hij zelden de limieten heeft opgezocht!!

Uiteindelijk brengt Paul Spierings zijn eerste deelname aan de Abu Dhabi Rally tot een meer dan goed einde. Al zag het er op de voorlaatste dag nog heel even slecht uit toen de door Promax gesteunde rijder vast kwam te zitten bij het afrijden van een duin. Paul deed van alles maar kreeg de motor er aan geen kant uit. Tot er hulp uit onverwachte hoek kwam, ook dit is rally rijden op het hoogste niveau je helpt waar je kan, een ervaren Australische rot komt Paul ter hulp en zet in enkel drie luttele stappen de motor terug vrij… Onze vermoeide rijder kan na vijftien verloren minuten zijn weg weer vervolgen en gaat  op start en finish verder. Met de laatste dag voor ogen zag het er al bij al vrij goed uit en kon Paul nog eens laten zien dat hij wel degelijk uit het perfecte Dakar hout is gesneden. Er werd in twee groepen gestart met een tussentijd van vijftien minuten. Onze man wou echt eens laten zien dat hij echt tot het perfecte kransje van Dakar rijders behoort en zette erg goed aan in de tweede groep. Slim, berekend, en nuchter als hij is kwam de rijder na enkele kilometers in immense stofwolk terecht wat hem deed beslissen om wat gas terug te nemen maar alles in het vizier te houden.

Uiteindelijk wist Paul Spierings te eindigen op 17.40 minuut van de winnaar Matthias Walkner ( overwinnaar Dakar 2018) !!!! Hoeft er nog iets gezegd te worden ik denk het niet. Wetende dat Paul zelf zegt dat hij zich niet wil meten met de fabrieksrijders want dat hij meermaals wil en zal starten in de Dakar Rally. Velen rijden hier met oogkleppen op en schuwen de gevaren niet. Paul is een familiemens met dromen en verlangens maar staat met beide voeten op de grond zoveel is duidelijk. In zijn eerste deelname sluit hij deze rally als vijftiende algemeen af wat een buitengewone prestatie mag genoemd worden!

Toch is er ook een keerzijde aan deze bevredigende rally met het ticket voor de enige echte raid der raids op zak. Na het beëindigen van de rally en bij thuiskomst blijft Paul last houden van rugpijn. Een bezoek bij de artsen en scans maken duidelijk dat L2 gebroken is en de Aelbers personeel rijder moet minimaal zes weken rust houden. Iets wat voor een super gemotiveerde rijder amper te bevatten is, toch moet de rijder zich schikken en is het uitstel tot hij weer aan sport kan beginnen om zijn grote droom waar te maken.

Wetende dat Pauls gezin voor de volle 100% achter hem staan is hij nog op zoek naar een vrij groot budget om meermaals van start te kunnen gaan in de Dakar rally. Met de filosofie van je werft niet mensen aan voor 1 dag weet Paul Spierings verdomd goed hoe je mensen aan een persoon weet te binden. Ben je door het lezen van dit interview geprikkeld, neem dan zeker contact op met de super enthousiaste, vol passie rijdende rally rijder en steun hem volmondig.

Wens je Paul te steunen neem dan contact op via info@mxps.nl ben je nog niet geheel  overtuigd ga dan zeker eens een kijkje nemen op www.mxps.nl of   www.dakarteamspierings.nl en maak dat jou naam deel uitdraagt van deze super getalenteerde rijder. Hij heeft jullie steun hard nodig maar je krijgt er heel veel media en en andere zaken voor terug die je op geen andere manier kan vergaren. Dus aarzel niet en steun Paul Spierings in zijn grote droom!

Tekst: Geert Gelaude
Foto’s: MXPS.nl