X

Het sporterfgoed van de Kiezelgroeve in Neeroeteren

Neeroeteren stond ooit synoniem voor de Kiezelgroeve, MC Maasland, Stefan Everts en bij uitbreiding motorcross in het algemeen. Naar aanleiding van een artikel in Het Belang Van Limburg door journalist Marc Cornelissen kroop Kevin Moonen van ‘Red de motorcross’ nog eens zelf in zijn pen…

Op zoek naar plaatsen in de provincie Limburg waar sportgeschiedenis werd geschreven deed ‘Het Belang van Limburg’ deze week De Kiezelgroeve aan (lees het artikel hier). Nog niet zo lang geleden was deze omloop het kloppend hart van een dorp met een echte motorsportcultuur. Het was de thuishaven van een bloeiende club waar motorporters zich konden ontwikkelen, waar wedstrijden op wereldniveau werden beslecht.

Kevin Strijbos gevolgd door Steve Ramon en Cédric Melotte tijdens de GP van Neeroeteren in 2004.

Zoals bekend is van deze parel van de Belgische motorcross bitter weinig over. Wedstrijden worden al lang niet meer verreden in de Kiezelgroeve, meer zelfs er werd al een hele tijd geleden beslist dat de site in haar oorspronkelijke staat dient hersteld te worden. Hoe is het toch zo ver kunnen komen? In zijn nieuwste blogpost De Bodem van ons sporterfgoed gaat Kevin Moonen -die als geen ander vertrouwd is met de materie van de Kiezelgroeve- op zoek naar de kern van de zaak. Verplichte lectuur voor iedereen die begaan is met de motorcross. Lees de volledige post hier.

Foto’s: Ray Archer