X

Jed Beaton blijft vijfde in het WK.

Ondanks een lastige Grand Prix van Letland behoudt Jed Beaton de vijfde plaats in de tussenstand van het FIM Wereld Kampioenschap MX2. De F&H Racing-rijder werd dertiende (14-1) op het zandcircuit van Kegums. Zijn teamgenoot Ruben Fernández-Garcia ging als de brandweer maar ging beide manches in de fout waardoor hij zestiende wedstrijd in het dagklassement. Dit weekend, en ook volgende week in Teutschenthal, moet Adam Sterry toe kijken. Hij liep tijdens de Dutch Masters of Motocross in Mill een enkelblessure op. Deze heeft meer schade veroorzaakt dan in eerste instantie verwacht en daarom zijn er twee weken rust voorgeschreven door de specialist.

In de eerste manche van het weekend over 30 minuten en twee ronden begint goed voor Ruben. Hij kan in de top tien aan de wedstrijd beginnen en werkt zich in tien minuten naar de achtste plaats. Jed heeft geen goed begin van de wedstrijd gehad, hij is betrokken geraakt bij de opstopping in de eerste bocht. Ruim twintig minuten weet Ruben de achtste plaats vast te houden maar dan maakt hij een foutje en duikt hij in het mulle zand. De 18-jarige Spanjaard zakt hierdoor terug naar de zeventiende plaats en daarmee scoort hij vier punten. Na de val van zijn teamgenoot komt Jed de top tien binnen maar even later gaat de Kawasaki-rijder zelf in de fout. Hierdoor zakt de Leatt-geklede crosser terug naar de veertiende plaats en is hij duidelijk teleurgesteld met het resultaat.
De start van de tweede manche verloopt goed voor Ruben die zich direct in de top vijf weet te mengen. De crosser uit Noord-Spaanse Vigo moet in gevecht met Vlaanderen en Jed die zich snel naar voren werkt. Halverwege de wedstrijd is Jed in gevecht met Covington om de zevende plaats. De rijders raken elkaar en komen beide ten val waardoor ze buiten de top tien raken. Onder die Arai helm rookt Jed van woede en dat weet hij om te zetten in snelheid vanaf de dertiende plaats komt hij in de laatste ronde nog terug naar een tiende plaats. Ruben rijdt zijn eigen wedstrijd en heeft zijn eigen tempo te pakken en komt als dertiende over de finish waardoor hij in de titelstrijd naar de 21e plaats stijgt.

Volgende wedstrijd:
Het FIM Wereld Kampioenschap MX2 gaat in een razend snel tempo verder want volgende weekend is de Grand Prix van Duitsland op het circuit van Teutschenthal.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Bavo Swijgers