X

Jed Beaton werkt hard voor GP-punten.

De champagne van Portugal smaakt naar meer voor het F&H Racing Team. Tijdens de zesde Grand Prix van het seizoen lukt het helaas niet om nogmaals op het podium te klimmen. Jed Beaton kwam sterk voor de dag op het circuit van Orlyonok waar de GP van Rusland werd verreden. De Australier werd achtste en zevende tijdens de manches waarmee hij achtste werd in het dagklassement. Zijn teamgenoot Adam Sterry wist ook beide manches te scoren maar door valpartij pakte hij minder punten dan verdiend. Voor Ruben Fernández-Garica waren er geen punten, de Spanjaard liep tijdens de kwalificatie een pijnlijke duim op en kon niet in actie komen.

Het Kawasaki-duo begint goed aan de eerste manche vlakbij de zwarte zee. In de eerste bocht wordt Jed echter geraakt en hij komt ten val. Adam weet als vierde uit de eerste bocht te komen en volgt zijn landgenoot Watson. In de tweede ronden gaat de crosser uit Wales achter in de fout waardoor hij ten val komt. De Leatt-geklede crosser zakt terug naar de negentiende plaats en heeft een grote achterstand op zijn voorganger. Jed is als 22e uit de eerste ronde gekomen maar heeft zich halverwege de wedstrijd al opgewerkt naar de elfde plaats! De 20-jarige crosser wil meer en hij zich de top tien binnen werken. De negende plaats lijkt het maximale maar opgeven is geen optie voor Jed en hij weet in de laatste ronde de Rus Brylyakov nog te passeren tot teleurstelling van het publiek maar tot vreugde van het team uit Moordrecht. Adam weet drie punten te scoren door als 18e over de finish te komen.
De tweede manche komen de KX250F-rijders net buiten de top tien uit de start. Het is hangen en wurgen in de beginfase van de wedstrijd over 30 minuten en twee ronden. Adam raakt een collega waardoor hij in onbalans komt, hij raakt buiten de baan en rijdt door een reclamebord heen. Gelukkig kan de 21-jarige crosser de wedstrijd vervolgen maar net als in de eerste manche moet hij zich naar voren knokken. Jed heeft zich vanaf de elfde plek snel de top tien in weten te werken. Hij kan in de vierde ronden de zevende plaats in handen krijgen en die geeft hij niet meer af. Adam komt nog keurig terug in de punten en kan als twaalfde over de finish komen.

Volgende wedstrijd:
Het Zuid-Hollandse team komt snel terug naar Nederland want komend weekend wordt de derde KNMV Dutch Masters of Motocross verreden op het circuit van Mill. Het FIM Wereld Kampioenschap gaat op 12-13 mei verder in Letland.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Bavo Swijgers