X

Micha-Boy De Waal blinkt uit in Kegums!

Na fraaie prestaties tijdens de Dutch Masters of Motocross in Mill zorgde Micha-Boy De Waal gisteren voor bevestiging in het WK. De coureur uit Veen eindigde in het Letse Kegums 14de. Ook teamgenoot Marshal Welshin toonde zijn snelheid maar kende pech.

Voor de zevende ronde van het MX2 wereldkampioenschap troffen de rijders bekend terrein aan in de vorm van het zanderige “Zelta Zirgs” circuit, zo’n uurtje ten zuid-oosten van Riga. De zevende GP van het seizoen werd dit jaar wel in de tegenovergestelde richting van voorgaande edities gereden.

Micha-Boy De Waal, die op zaterdag zevende werd in de vrije training, voelde zich al van ’s morgens goed op de snelle zanderige baan maar door een technisch probleem in de kwalificatierace moest hij uiteindelijk als 34ste naar het starthek. Teamgenoot Marshal Weltin kwalificeerde als 19de.

Op zondag kregen de rijders niet alleen te maken met een  zware, verraderlijk omloop ook de temperatuur die opliep tot 30° C maakte de Grote Prijs van Letland tot een flinke uitdaging.  Ondanks twee slechte starts kwam De Waal telkens goed terug. In de eerste manche kwam Micha als 13de over de meet. Vooral in de afsluitende race reed de sympathieke Nederlander zich in de kijker. Hoewel hij achteraan in het veld weg was, stuurde De Waal zijn CRF250R vlot naar voor. Na enkele ronden zat hij 12de om vervolgens de tweede helft van de wedstrijd in negende stelling af te werken. Ondanks een val in de voorlaatste ronde eindigde Micha alsnog als elfde.

Marshal Weltin groeide op met harde banen maar de voorbije maanden boekte hij veel progressie in het zand. Dat bleek opnieuw in Letland. Tweemaal zat de Amerikaan in gevecht om de 15de plaats toen de pechduivel toesloeg. In de eerste manche gooide een elektronisch probleem roet in het eten. In de tweede manche scheurde de voorbocht van de uitlaat af wellicht door steenslag of contact met een andere rijder. Ondanks het potentieel dat dit weekend duidelijk aanwezig was, moest Marshal uiteindelijk Kegums puntenloos verlaten. In de MX2 WK stand bezet Micha-Boy De Waal nu de 24ste plaats, Marshal Weltin is 35ste.

Volgend weekend gaan de Jumbo No Fear Vamo Honda rijders in het Duitse Teutschenthal aan de slag voor de achtste ronde van het WK MX2.

Micha-Boy De Waal: “Ik ben echt super blij! Eindelijk heb ik eens kunnen laten zien wat ik waard ben. Het goede gevoel dat ik had, werd bevestigd in de resultaten. Ik was al blij met de eerste manche omdat het mijn beste seizoensresultaat tot dan was. In de tweede manche ging het echter super. Spijtig dat ik er op een ronde van het einde zwaar af ging op de step-up maar gelukkig kwam ik toch nog als elfde binnen.”


Marshal Weltin: “De snelheid was zeker goed dit weekend. Ik heb het gevoel dat ik steeds beter mijn draai begin te vinden in het zand en ik voelde me ook lekker op de motor en op de baan. Dat we dan toch zonder punten naar huis moeten, buiten de schuld van het team of mezelf, is erg rot. Iedereen werkt keihard om resultaten neer te zitten waardoor dit hard aankomt. Gelukkig ben ik fysiek in orde en het gevoel is goed, daarop kunnen we verder bouwen in Duitsland.”

Foto’s: shotbyBavo