X

Vijf minuten met Tim Gajser

“Mentaal kapot” zo omschrijft Tim Gajser (HRC Honda) zichzelf na zijn zware crash in Mantova tijdens het voorseizoen. De 2016 MXGP wereldkampioen brak zijn kaak op twee plaatsen en moest de eerste WK ronde in Argentinië missen. Gasjer staat weliswaar zesde in de tussenstand maar in de GP van Duitsland behaalde hij zijn beste resultaat van het seizoen met een tweede plaats.

In het begin van het jaar was het verschil met Jeffrey Herlings en Tony Cairoli erg groot voor Gajser. Vòòr Teutschenthal haalde de spectaculaire Sloveen alleen in Portugal het podium. Hoewel hij nog een kloof moet overbruggen om zich te meten met de twee KTM titanen begint “Tiga” toch onder stoom te komen. De twee podiumplaatsen in de laatste vier GP’s zijn dan ook geen toeval.


Anderzijds ondervindt Tim nog steeds hinder van zijn crash. Meer dan waarschijnlijk zal de HRC Honda rijder opnieuw geopereerd moeten worden om de plaat uit zijn gezicht te verwijderen zodra het 2018 WK er op zit na de laatste GP in Imola eind september.

Dit weekend vindt de negende GP plaats in Matterley Basin. Hoe sta je er nu voor?
Tim Gajser: 
“Ik denk dat ik nog altijd ik aan het opbouwen ben, “work in progress” zeggen ze in het Engels. Naar mijn gevoel ontbreekt er nog iets. Fysiek gezien ben ik 100% eigenlijk dacht ik in Spanje (red. derde GP in Red Sand) ‘het komt maar er is nog altijd ruimte om te verbeteren. Ik voel dat ik goed in vorm ben maar ook het mentale is cruciaal. Geloven dat je het kan, dat is het punt waarop ik nu ben aanbeland.”


Je hebt eerder al aangegeven dat die crash in Mantova toch een grotere impact had dan je zelf wilde toegeven.
Gajser:
“Na zo’n crash was ik mentaal een beetje kapot, moet ik toegeven. Mentaal had ik het wel van mij afgeschud maar fysiek werd ik er nog steeds aan herinnerd. Zo kon ik mijn lippen niet voel, of een deel van mijn kaak was gevoelloos. Ik probeerde het gewoon te vergeten als ik op de motor stap en eerst en vooral wil ik me amuseren.”

Wat is er nodig om nu de volgende stap te zetten?
Gajser: “Mijn eerste prioriteit is om mijn zelfvertrouwen weer te vinden. Ook het gevoel om een race te leiden is belangrijk maar daarvoor is een goede start nodig. We hebben nog vrij veel dingen waar we aan moeten werken. Gelukkig is het dit weekend nog maar de negende ronde en er zijn nog veel GP’s te gaan.”

In 2016 domineerde je in Matterley Basin met twee reekszeges, vorig jaar eindigde je tweede algemeen in de MXoN. De Britse GP ligt jou wel.
Gajser:
“Zeker, ik kijk echt uit naar het weekend want het is zeker een omloop die me bevalt. In Teutschenthal  haalde ik eindelijk weer het niveau waar ik al een tijd naar zocht. Nu ben ik hongerig naar meer! Ik ga er gewoon voor en de sleutel to succes is regelmaat, altijd vooraan zitten. Hopelijk kan ik zo weer voor een podium gaan.”

Tekst: Adam Wheeler/HRC Honda
Foto’s: shotbyBavo