X

Frans SX kampioenschap gaat van start voor 14.000 bezoekers! (+VIDEO)

Afgelopen weekend werd in het Franse Clermont-Ferrand het Franse Supercross kampioenschap op gang getrapt. Géén Amerikanen op de affiche want deze zitten nog in hun outdoorseizoen en toch liep het, normaal voor rugby gebruikte, “Stade Marcel Michelin” aardig vol! Van de 19.000 plaatsen waren er 14.000 bezet en dit voor de eerste editie van deze wedstrijd! Een geslaagd debuut alvast voor de organisatie, die duidelijk aantonen dat promotie immens belangrijk is, ook buiten motocross middens! Waren de wedstrijden eveneens promotie voor de sport?

In de SX2 klasse kreeg het aanwezige publiek een interessant duel tussen de Zwitser Killian Auberson die ondertussen al heel wat AMA Supercross ervaring op de teller heeft en de kersverse JPM Suzuki piloot Thomas Do. Thomas Do verliet enkele weken geleden het BOS team met het oog op het Franse Supercross-seizoen. Het was Thomas Do die aan het langste einde trok voor Killian Auberson en Lucas Imbert. Een andere favoriet voor de titel, Yannis Irsuti, die in deze finale viel en pas als vijftiende werd geklasseerd, verliet onlangs het JPM Suzuki team en komt nu uit voor het BUD Kawasaki team. Zo bent u mee met het Franse Supercross-kampioenschap en hun transfers.

Bij de SX1 klasse was het kijken naar hoe goed Thomas Ramette hersteld zou zijn van zijn blessure die hij had opgelopen in Amerika. Enkele dagen voor de wedstrijd twijfelde de Suzuki piloot nog over zijn deelname, maar zaterdag vonden we hem toch aan de start. Gelukkig maar want hij zorgde voor een leuk duel met Cedric Soubeyras. Thomas Ramette hield Cedric Soubeyras tot halfweg de wedstrijd bezig, en de eerste aanval wist Ramette ook nog te counteren. Bij de tweede aanval was het echter raak voor Cedric Soubeyras, Thomas Ramette moest zich daarna beperken tot volgen en daarmee reed Cedric Soubeyras naar de eerste overwinning van het 2018 SX Tour kampioenschap voor Thomas Ramette en Greg Aranda. Op de vierde plaats vonden we voormalig 24MX Honda piloot, nu SR Honda piloot Xavier Boog en op vijfde stek finishte Valentin Teillet.

SX Tour: Clermont-Ferrand – SX2
1. DO Thomas
2. AUBERSON Killian
3. IMBERT Lucas
4. AUBIN Arnaud
5. ESCOFFIER Adrien
6. LOZZI Pierre
7. BOURDON Anthony
8. ROUSSALY Julien
9. FONVIEILLE Calvin
10. RICHIER Florent
11. HOUZET Dan
12. KAPPEL Robin
13. IRSUTI Yannis
14. CAMPORESE Lorenzo
15. LEBEAU Julien
SX Tour: Clermont-Ferrand – SX1
1. SOUBEYRAS Cedric
2. RAMETTE Thomas
3. ARANDA Gregory
4. BOOG Xavier
5. TEILLET Valentin
6. MALLET Simon
7. IZOIRD Fabien
8. DERCOURT Nicolas
9. LEFRANCOIS Charles
10. MACLER Ludovic
11. VONGSANA Khounsith
12. LE HIR Gaetan
13. PROST Tanguy
14. BALLANGER Kevin
15. MARTIN Christophe

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: motoraxess.com MX July