X

Glansrol voor Marshal Weltin in Matterley Basin!

Na een jaar afwezigheid op de GP-kalender vanwege de MX of Nations, maakte  Matterley Basin zijn terugkeer voor de negende ronde van het MX2 Wereldkampioenschap. Marshal Weltin stuurde zijn CRF250R naar een knappe vijfde plaats in de eerste manche, de jonge Amerikaan eindigde bovendien op een achtste plaats algemeen, zijn beste GP resultaat ooit. Dit is ook meteen het beste resultaat van Jumbo No Fear Vamo Honda op WK niveau. Micha-Boy De Waal kwam in Engeland niet tot scoren.

Het harde en snelle Matterley Basin in Winchester is één van de populairste circuits van het wereldkampioenschap. Zonnig weer zorgde er voor dat het plaatje compleet was.

Micha-Boy De Waal paste zich vlot aan en was in de tijdstraining de snelste van de Jumbo No Fear Vamo Honda-rijders. In de kwalificatierace moest Micha noodgedwongen opgeven nadat een steen de radiator had beschadigd. Marshal heeft het vaak moeilijk om zijn wedstrijdsnelheid ook over één ronde neer te zetten. Dat was ook nu het geval en Weltin moest genoegen nemen met de 26ste plaats in de tijdtraining. In de kwalificatierace van zaterdag reed de Amerikaan naar de 18de plek.

Hoewel Weltin tot nu toe nog steeds op zoek was naar een kanonstart in de GP’s zorgde de Britse Grote Prijs voor een kentering. De Jumbo No Fear Vamo Honda rijder lag aanvankelijk in achtste stelling. Vol vertrouwen en met een tempo dat vergelijkbaar was met dat van de toonaangevende namen trok Marhal resoluut in de aanval. Voor het grootste deel van de manche hing Marshal zesde, op het einde won hij nog één plaats extra na het uitvallen van
Thomas-Kjer Olsen. In de eerste reeks kwam De Waal pech in de openingsronde ongelukkig ten val. Na zijn crash klom Micha sterk terug van de allerlaatste tot de twintigste plaats. Door een zware crash moest hij echter de handdoek in de ring gooien met een pijnlijke rug.

Een crash in de eerste ronde van de afsluitende manche gooide weliswaar roet in het eten voor Weltin maar opnieuw zette hij een uitstekende prestatie neer. Uiteindelijk reed hij van 24 toch nog naar 13.  De pijn verbijtend ging “MBDW” van start in de tweede reeks. De coureur uit Veen ging moeizaam van start maar bleef nog helemaal tot het einde in strijd voor het laatste kampioenschapspunt. Ondanks de onverzettelijkheid en het leeuwenhart van Micha strandde hij op 1,2 seconden van de twintigste positie.

Dit weekend zit het MX2 Wereldkampioenschap dat 20 ronden telt halfweg met de GP van Frankrijk in Saint-Jean d’Angély.

Marshal Weltin: “De eerste reeks gaf een geweldig gevoel! Die vijfde plaats is het beste GP resultaat uit mijn carrière. Het geeft veel voldoening om eindelijk eens iets te kunnen terug doen voor het team. Ik heb lang op dit resultaat moeten wachten maar dat was zéker niet omdat ik er niet voor werkte of bleef vechten! De verbeteringen die we hebben aangebracht aan de motor, zowel op het vlak van vering als motorblok, pakten goed uit. Ik kijk er dan ook naar uit om op dit elan verder te gaan in Frankrijk.”


Micha-Boy De Waal: “Matterly Basin was voor mij een heel moeilijke GP. Ik kon in de openingsreeks goed terugkomen maar met nog 10 minuten te gaan, ging ik er hard af. Daarbij heb ik mijn rug  zwaar bezeerd. Na onderzoek in de mobile clinic bleek gelukkig dat ik geen breuken had opgelopen, alleen ernstige kneuzingen. Ik probeerde alles wat ik kon in de tweede race, maar mijn onderrug deed enorm pijn. ”

Foto’s: shotbyBavo